Komentara: 17
Pregleda: 11872
Foto

Obeležen Dan grada

31.08.2019. u 13:44h > 15:43
Izvor: Subotica.com
Podizanjem zastave ispred Gradske kuće i svečanom sednicom Skupštine grada danas je obeležen Dan grada, koji se proslavlja u znak sećanja na 1. septembar 1779. kada je Subotica dobila status "slobodnog kraljevskog grada".
Obeležen Dan grada

Svoj 240. rođedan Subotica proslavlja u znaku brojnih ulaganja u sve sfere društvenog života, o kojima je govorio iscrpan film prikazan gostima u prepunoj Velikoj većnici.

- Tokom protekle tri godine učinjen je izbiljan iskorak u privrednom, ekonomskom, obrazovnom, sportskom, infrastrukturnom razvoju grada, kao i u svim sferama društvenog života. O tome najbolje govori podatak da je u Suboticu za ove tri godine uloženo 2.8 milijardi dinara, dok je u vreme naših najvećih kritičara to bilo samo 80 miliona, te s vrlo lako vidi razlika između odgovornog rada i praznih obećanja - naglasio je gradonačelnik Bogdan Laban. - Naši planovi su da do kraja godine završimo "Ipsilon krak" Koridora 10, dogodine zgradu Narodnog pozorišta, ali i da počnemo obnovu Opšte bolnice, Gradskog stadiona i Zelene fontane.

Obeležen Dan grada

Čestitajući sugrađanima Dan grada predsednik gradskog parlamenta Tivadar Bunford istakao je izuzetnu saradnju lokalnih aktera vlasti i izvršne i zakonodavne vlasti.

Pored brojnih gostiju, proslavu Dana uveličao je teolog Miloš Stojaković, izaslanik manastira Hilandar, koji se u ime sveštenstva zahvalio na velikoj pomoći koju je Subotica pružila najvećoj i najznačajnijoj srpskoj svetinji. Prenoseći blagoslove arhimandrita Metodija, on je gradonačelniku darovao ikonu Bogorodice Trojeručice, igumanije i zaštitnice Hilandara.

Obeležen Dan grada

- Velika mi je čast da vidim šta sve Subotica čini na razumevanju svih naroda i svih veroispovesti koje ovde žive. Pored toga, Subotica je učestvovala i bila jedan od najvećih pokrovitelja velikog projekta Hilandara a to je najveći pravoslavni kamp u Evropi - istakao je Stojaković. - Time su se svi građani upisali u istoriji najveće svetinje i udarili temelj buduće saradnje. Naša namera je da iduće godine na Paliću organizujemo najveći pravoslavni kamp u Evropi.  

Zvanje Počasni građanin ove godine posthumno je dodeljeno književniku Danilu Kišu, koji je rođen u Subotici, a plaketu je primila Fondacija za mlade koja nosi njegovo ime.

Obeležen Dan grada

Laureati priznanja "Pro urbe" ove godine su defektolog Danijela Andrašić, Robert Đivanović, direktor Doma za učenike i profesor mašinstva Jožef Njerš.

U umetničkom delu programa nastupili su crkveni hor "Sveti Roman Melod", koji je izveo himnu "Bože pravde", primadona Jadranka Jovanović otpevavši numeru "Što se bore misli moje" i ariju "Habanera" iz opere "Karmen" i članovi Fondacije "Danilo Kiš", koji su izveli performans iz knjige "Rani jadi".

Izvor: Subotica.com

Dan grada Subotice 2019 - svečana sednica Skupštine grada

Dan grada Subotice 2019 - svečana sednica Skupštine grada Dan grada Subotice 2019 - svečana sednica Skupštine grada Dan grada Subotice 2019 - svečana sednica Skupštine grada Dan grada Subotice 2019 - svečana sednica Skupštine grada Dan grada Subotice 2019 - svečana sednica Skupštine grada Dan grada Subotice 2019 - svečana sednica Skupštine grada Dan grada Subotice 2019 - svečana sednica Skupštine grada Dan grada Subotice 2019 - svečana sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije

Dan grada Subotice 2019 - podizanje zastave

Dan grada Subotice 2019 - podizanje zastave Dan grada Subotice 2019 - podizanje zastave Dan grada Subotice 2019 - podizanje zastave Dan grada Subotice 2019 - podizanje zastave Dan grada Subotice 2019 - podizanje zastave Dan grada Subotice 2019 - podizanje zastave Dan grada Subotice 2019 - podizanje zastave Dan grada Subotice 2019 - podizanje zastave
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 7 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 11872
Povezane teme

dan grada

proslava dana subotice

proslava dana grada

svečana sednica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.