Komentara: 27
Pregleda: 8223

Obeležen „Dan Dužijance“

16.08.2014. u 16:45h
Izvor: subotica.rs
U Velikoj većnici Gradske kuće večeras je, u organizaciji Privremenog organa upravljanja Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine (NSBNM), održana svečana akademija povodom „Dana Dužijance“, 15. avgusta, jednog od četiri nacionalna praznika bunjevačke nacionalne manjine.
Obeležen „Dan Dužijance“

Nakon intoniranja himne „Bože pravde“ i pesme „Podvikuje bunjevačka vila“, ovogodišnji bandaš i bandašica, Slaven Pančić i Miljana Đukić, članovi KUDŽ „Bratstvo“ iz Subotice, predali su hleb od novog žita i venac od žitnog klasja predsednici Privremenog organa upravljanja NSBNM Suzani Kujundžić Ostojić.

U ime grada Subotice prisutnima se obratio predsednik Skupštine grada Ilija Maravić. Žetva je završena, žito je požnjeveno, biće ga dovoljno za sve, nadamo se da nikome brašna faliti neće, rekao je on, i dodao da smo svi zahvalni i Bogu i vrednim i poštenim ratarima na uloženom trudu i radu.

Obeležen „Dan Dužijance“

- ‘Dužijanca’ jeste, i nadam se da će uvek biti, simbol sreće, jedinstva i ljubavi. Cenimo i poštujemo bunjevačku nacionalnu zajednicu koja drži do sebe, čuva i neguje svoje običaje, svoju kulturu i ne gubi identitet. Obaveza svih nas iz lokalne samouprave je da vam u tome pomažemo i da svi zajedno služimo za primer drugima - istakao je Ilija Maravić.

Savetnica predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, Stanislava Pak Stanković, naglasila je da su Bunjevci uzor odanosti, vrednoće, trpeljivosti i da to njihova braća Srbi znaju da cene, jer da nije bilo podrške Bunjevaca ne bi granice Srbije izgledale ovako kako izgledaju danas.

- Vi ste pravdoljubiv narod koji nije tražio mnogo: da slobodno možete da radite i živite od svog rada. Mnogi narodi pokušavali su da vas podjarme i da iskoriste vašu dobrotu. Ali, prevarila ih je vaša mirnoća. Kao što ste dobri i vredni pregaoci, bili ste i dobri vojnici i mudri političari. Tuđe niste hteli, a svoje niste dali. Vašu istoriju isprepletanu sa srpskom ljubomorno ste čuvali, kao i svoju posebnost i autentičnost – rekla je Stanislava Pak Stanković.

Obeležen „Dan Dužijance“

Predsednik Nikolić, podvukla je, podržava negovanje bunjevačke tradicije i kulture i u tom smislu preuzeo je na sebe da se deci koja pohađaju osnovnu školu obezbede knjige na bunjevačkom jeziku. To je, kazala je, zaloga budućim generacijama da sve vrednosti koje su negovali njihovi preci neguju i nastave da prenose generacijama koje dolaze.

„Dužijanca“ je naš starinski običaj koji seže daleko u prošlost i prati nas kroz vekove, podsetila je Suzana Kujundžić Ostojić, i dodala su Bunjevci ovaj običaj odabrali za svoj nacionalni praznik koji se obeležava na Veliku Gospojinu, veliki katolički svetac. Ove godine, istakla je, „Dužijancu“ smo dočekali sa bunjevačkim udžbenicima na kojima se radilo sedam godina, a koje smo priželjkivali decenijama.

Obeležen „Dan Dužijance“

- Na stranicama tih knjiga posejana su zrna ljubavi prema našoj, bunjevačkoj kulturi, jeziku, istoriji i svemu onome što smo mi Bunjevci. Nadam se da će iz tih zrna znanja koja đaci upiju u sebe niknuti nova vlakna i nade za naš narod koji će nastaviti da slavi ovaj običaj, sa pokojim dodatkom i promenom, ali sa istom ljubavlju i ponosom – poručila je Suzana Kujundžić Ostojić.

Svečanoj akademiji prisustvovali su zamenik gradonačelnika Subotice Tomislav Veljković, načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković, pomoćnik pokrajiskog sekretara za kulturu Atila Juhas, predsednik Regionalne privredne komore Subotica Slobodan Vojinović, članovi prvog i drugog saziva nacionalnog saveta, predstavniciBunjevaca iz Mađarske i predstavnici bunjevačkih institucija, političkih stranaka i medija.

Obeležen „Dan Dužijance“

Program proslave počeo je u 19 časova ispred Matice bunjevačke, kada je povorka članova bunjevačkih kulturno-umetničkih društava krenula do Trga slobode, na kome su odigrali Veliko kolo. Defile je nastavljen do spomenika Blašku Rajiću, gde su bandaš i bandašica, Slaven Pančić i Miljana Đukić, položili venac.

Više fotografija pogledajte u povezanom albumu.

Izvor: subotica.rs
Obeležavanje Dana Dužijance 2014 Obeležavanje Dana Dužijance 2014 Obeležavanje Dana Dužijance 2014 Obeležavanje Dana Dužijance 2014 Obeležavanje Dana Dužijance 2014 Obeležavanje Dana Dužijance 2014 Obeležavanje Dana Dužijance 2014 Obeležavanje Dana Dužijance 2014
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 8 meseci
Komentara: 27
Pregleda: 8223
Povezane teme

dužijanca

dan dužijance

dužijanca 2014

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.