Komentara: 14
Pregleda: 4503

Obeležen Dan Dužijance

16.08.2012. u 12:23h
Izvor: SuMedija
Proslava Dužijance u organizaciji Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine je održana juče, u Velikoj većnici Gradske kuće. Program proslave otpočeo je u 18 časova ispred Matice bunjevačke, kada je povorka članova bunjevačkih kulturno-umetničkih društava krenula do Trga slobode, na kome su odigrali Veliko kolo.
Obeležen Dan Dužijance

Defile je nastavljen do spomenika Blašku Rajiću, gde je predsednik Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, Branko Pokorić sa potpredsednicima položio venac.

Svečana akademija Dan Dužijance počela je u 19h intoniranjem himne Bože pravde i pesme Podvikuje bunjevačka vila, posle koje su ovogodišnji bandaš i bandašica, Dejan Očić i Danijela Vidaković, predali venac i kruv od novog žita predsedniku Nacionalnog saveta bunjevaca, Branku Pokoriću.

Gosti proslave Dana Dužijance bili su bandaš i bandašica somborske Dužijance, Milan Matarić i Maja Lulić, i zvaničnici, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije mr Nebojša Stefanović, gradonačelnik Subotice Modest Dulić, potpredsednica skupštine AP Vojvodine prof. dr Branislava Belić, potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za obrazovanje i upravu i nacionalne zajednice mr Deli Andor, predsednica Skupštine opštine Subotica Marija Ker Šolja, zamenik predsednika skupštine grada Veljko Vojnić i pomoćnici predsednika skupštine grada Toma Veljković i Mirko Bajić. Proslavi su prisustvovali predstavnici mađarske i nemačke nacionalne zajednice, predstavnici bunjevačkih i srpskih kulturnih institucija i mnogobrojni građani.

Okupljenima se prvi obratio Branko Pokorić. Govorio je o značaju Dužijance kao nacionalnog praznika bunjevaca i o porodici koja je, prema njegovim rečima, mesto negovanja tradicije.

- Čovik koji ne poštuje svoje običaje, jezik i baštinu, ne poštiva ni svoj narod ni svoju porodicu. Nove generacije nisu osetile težinu risa, ali znaju da cene ovaj težak posao naših predaka i prenosiće ovaj praznik sa kolena na koleno. Nadam se da će u proslavlanju ovog praznika ubuduće učestvovati sve nacionalne manjine i hrvati i bunjevci- rekao je Pokornić.

Obeležen Dan Dužijance

Obeležen Dan Dužijance

Obeležen Dan Dužijance

Obeležen Dan Dužijance

Obeležen Dan Dužijance

Obeležen Dan Dužijance

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 4503
Povezane teme

nacionalni savet bunjevaca

branko pokornić

dan dužijance

bunjevački nacionalni savet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.