• Pregleda: 3211

Obeležen Dan borca

Polaganjem venaca na spomenik Žrtvama fašizma, i ove godine je u Subotici obeležen 04. jul - Dan borca.
Obeležen Dan borca

Nazivan i „praznik ustanka naroda Jugoslavije“, obeležavao je godišnjicu sednice Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, održane 4. jula 1941. godine u Beogradu, na kojoj je donesena odluka o podizanju oružanog ustanka. Kao i svake godine, obeležavanje je iskorišćeno kako bi se podsetilo na značaj borbe protiv fašizma.

U manjem obimu u odnosu na ranije godine, u ove godine je u Subotici obeležen 04. juli – Dan borca, koji se obeležava u znak sećanja na datum kada je 1941. godine doneta odluka o podizanju ustanka protiv okupatora u II svetskom ratu. Tim povodom, vence su položili predstavnici lokalne samouprave, Severno-bačkog okruga, SUBNOR-a i Komunisti Subotice, a prisustvovali su i predstavnici Saveza samostalnih sindikata, Policije i drugih ustanova i institucija.

Današnjim polaganjem venaca nastavljena je tradicija ustanovljena nakon podizanja ovog spomenika pedesetih godina prošlog veka, 18 metara širokog i 8 metara visokog, što ga čini najvećim u Subotici, i mestom obeležavanja značajnih datuma. Malo je poznato da pod ovim spomenikom leži čuveni partizanski borac Jovan Mikić Spartak, dok u kosturnici iza spomenika počivaju neka poznata imena iz subotičke anti-fašističke borbe: Matko Vuković, Lazar Nešić i Otmar Majer.

Dan borca bio je ranije državni praznik koji se proslavljao 4. jula. Nazivan i „praznik ustanka naroda Jugoslavije“, obeležavao je godišnjicu sednice Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, održane 4. jula 1941. godine u Beogradu, na kojoj je donesena odluka o podizanju oružanog ustanka. Posle raspada SFRJ, postao je državni praznik SRJ, ali se kasnije obeležavao samo u Srbiji. Ukinut je 2001. godine odlukom Vlade Srbije. Praznik se i danas proslavlja u organizaciji Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Boris Šuman

povezane teme

3
Vesko Odgovori
Lepo je sto se Subotica seca i ne stidi svih praznika vezanih za NOB.
ffilozoff Odgovori
Treba da se proveri da li su u kosturnici posmrtni ostaci pomenutih osoba,Jovana Mikica i Matka Vukovica,to prvi put cujem. Zna li neko pravu istinu?
bukin Odgovori
@ffillozoff: Pa ti "CRVENI" skoro nista neznas o Narodnim Junacima.
Gde si ti na svecanosti polaganja venaca?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.