Komentara: 3
Pregleda: 3700
Foto

Obeležen Dan borca

04.07.2013. u 17:13h
Izvor: RTV Yueco
Polaganjem venaca na spomenik Žrtvama fašizma, i ove godine je u Subotici obeležen 04. jul - Dan borca.
Obeležen Dan borca

Nazivan i „praznik ustanka naroda Jugoslavije“, obeležavao je godišnjicu sednice Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, održane 4. jula 1941. godine u Beogradu, na kojoj je donesena odluka o podizanju oružanog ustanka. Kao i svake godine, obeležavanje je iskorišćeno kako bi se podsetilo na značaj borbe protiv fašizma.

U manjem obimu u odnosu na ranije godine, u ove godine je u Subotici obeležen 04. juli – Dan borca, koji se obeležava u znak sećanja na datum kada je 1941. godine doneta odluka o podizanju ustanka protiv okupatora u II svetskom ratu. Tim povodom, vence su položili predstavnici lokalne samouprave, Severno-bačkog okruga, SUBNOR-a i Komunisti Subotice, a prisustvovali su i predstavnici Saveza samostalnih sindikata, Policije i drugih ustanova i institucija.

Današnjim polaganjem venaca nastavljena je tradicija ustanovljena nakon podizanja ovog spomenika pedesetih godina prošlog veka, 18 metara širokog i 8 metara visokog, što ga čini najvećim u Subotici, i mestom obeležavanja značajnih datuma. Malo je poznato da pod ovim spomenikom leži čuveni partizanski borac Jovan Mikić Spartak, dok u kosturnici iza spomenika počivaju neka poznata imena iz subotičke anti-fašističke borbe: Matko Vuković, Lazar Nešić i Otmar Majer.

Dan borca bio je ranije državni praznik koji se proslavljao 4. jula. Nazivan i „praznik ustanka naroda Jugoslavije“, obeležavao je godišnjicu sednice Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, održane 4. jula 1941. godine u Beogradu, na kojoj je donesena odluka o podizanju oružanog ustanka. Posle raspada SFRJ, postao je državni praznik SRJ, ali se kasnije obeležavao samo u Srbiji. Ukinut je 2001. godine odlukom Vlade Srbije. Praznik se i danas proslavlja u organizaciji Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata.

Izvor: RTV Yueco
Obeležavanje Dana boraca na Spomeniku žrtvama fašizma Obeležavanje Dana boraca na Spomeniku žrtvama fašizma Obeležavanje Dana boraca na Spomeniku žrtvama fašizma Obeležavanje Dana boraca na Spomeniku žrtvama fašizma Obeležavanje Dana boraca na Spomeniku žrtvama fašizma Obeležavanje Dana boraca na Spomeniku žrtvama fašizma Obeležavanje Dana boraca na Spomeniku žrtvama fašizma Obeležavanje Dana boraca na Spomeniku žrtvama fašizma
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3700
Povezane teme

dan borca

trg žrtava fašizma

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.