Komentara: 8
Pregleda: 5231

Obeležavanje dana Svetog Ištvana (Stefana)

17.08.2012. u 14:14h
Mađarska zajednica u Srbiji na Paliću 18. avgusta na tradicionalni način proslavlja nacionalni praznik Svetog Ištvana. Nakon ekumenskog osvećenja hleba ispred Velike terase na Paliću, kome je prisustvuje nekoliko hiljada građana, sledi koncert i narodno veselje.
Obeležavanje dana Svetog Ištvana (Stefana)

Mađari u celom svetu obeležavaju svoj nacionalni praznik Sent Ištvan, kao sećanje na jednog od najvažnijih mađarskih vladara, koji je mnogo učinio na prosvećivanju nacije. Sent Ištvan se slavi kao utemeljitelj hrišćanstva u Mađarskoj i osnivač mađarske države, odnosno kao prvi ujedinitelj svih Mađara.

Sent Ištvan (Szent istván), čije je prvo ime Vajk, potomak je Arpada, velikog vođe mađarskog naroda iz vremena doseljavanja u Panonsku niziju, a i sam je vladao ovim paganskim plemenom. Dobijanjem kraljevske krune od pape Silvestera 2., hiljadite godine, Vajk pored krune, dobija i hrišćansko ime Ištvan i započinje hristijanizaciju mađarskog naroda. Ta se godina uzima i kao početak rađanja moderne mađarske države, a za vreme vladavine kralja Ištvana, Mađarska je postala ekonomski jaka i nezavisna država. Nakon njegove smrti 1083. godine, on je proglašen za sveca i od tada se 20. avgust slavi kao dan Svetog Ištvana i istovremeno kao nacionalni praznik svih Mađara.

(izvor: hot-spot.rs)

Wikipedia - Sveti Stefan Mađarski
Wikipedia - I. István magyar király

Program (18.08.2012):

15:00h - Vašar proizvoda domaće radinosti na Paliću kod Velike terase
17:00h - Sveta misa u Katedrali Svete Terezije u Subotici
16:30h - Doček gostiju na Paliću kod Velike terase
19:00h - Ekumenski blagoslov novog hleba, Govor Janoša Lazar, mađarskog državnog sekretara i Ištvana Pastora, predsednika SVM
20:00h - Koncert, narodno veselje

Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 5231
Povezane teme

sveti ištvan

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.