Komentara: 1
Pregleda: 2175

Obavljeni besplatni pregledi za dijabetičare

06.11.2013. u 16:23h
Izvor: RTV Yueco
Za sedamdeset Subotičana koji boluju od dijabetesa obezbeđeni su besplatni pregledi u okviru kojih je rađena analiza hemoglobina A1C i šećera u krvi.
Obavljeni besplatni pregledi za dijabetičare

Država dijabetičarima omogućuje da godišnje dva puta besplatno obave ovakav pregled, a lekari kažu da je potrebno tokom godine potrebno minimalno uraditi 4 takva pregleda.

U cilju skrininga stanja dijabetesa na teritoriji Vojvodine zdravstvena ustanova Medlab, Savez društava Vojvodine za borbu protiv šećerne bolesti, lokalna udruženja dijabetičara u Vojvodini uz podršku Instituta za javno zdravlje Vojvodine realizuju istraživanje o dijabetičarima u Vojvodini, a Medlab obeležavajući 20 godina postojanja, obavlja besplatne preglede dijabetičara. 

Milan Borenović je pre tri godine otkrio da boluje od dijabetesa. On je jedan od sedamdeset Subotičana  iz lokalnog Udruženja dijabetičara  za koje je obezbeđen besplatan pregled i analiza hemoglobina A1C i šećera u krvi. Milan smatra da su besplatni pregledi za osobe koje boluju od šećerne bolesti velika pomoć za dijabetičare.

Kako bi se šećer držao pod kontrolom neohpdne su svakodneven kontrole nivoa šećera u krvi, ali je godišnje barem 4 puta potrebno uraditi analizu  hemoglobina A1C i šećera u krvi koji daju prikaz stanja  šećera u proteklih 2-3 meseca kao i informaciju o tome da li je dijabetes dobro regulisan. Kako bi pomogla dijabetičarima u Vojvodini, zdravstvena ustanova Medlab je u 7 vojvođanskih gradova organizovala besplatne preglede osobama obolelim od šećerne bolesti, a Subotica je prvi grad u kome je pregled obavljen. Danas je pregledano 35 Subotičana koje je odredilo lokalno Udruženje dijabetičara, dok će preostalih 35 biti besplatnio pregledano do kraja sledeće nedelje u Medlabu. 

Tokom  pregleda dijabetičari popunjavaju upitnik Instituta za javno zdravlje Vojvodine koji bi trebalo da omogući da se stekne uvid u stanje dijabetesa u Vojvodini. Podaci prikuljeni ovim putem biće objavljeni 15. novembra u Izvršnom veću AP Vojvodine, jedan dan nakon obeležavanje Svetskog dana borbe protiv dijabetesa.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2175
Povezane teme

dijabetes

dijabetičari

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.