Komentara: 2
Pregleda: 3527

Obavezna zaštita od UV zračenja, upozoravaju lekari

30.06.2017. u 10:13h
Izvor: TV Subotica
Visoke letnje temperature znače i visok indeks UV zračenja. Ukoliko odlazite na letovanje ili na bazen obavezno treba da zaštitite kožu od štetnog uticaja sunčevih zraka, ali i ukoliko radite na otvorenom ili provodite dosta vremena u gradu, i tada treba da koristite kreme sa zaštitnim faktorom, upozoravaju lekari.
Obavezna zaštita od UV zračenja, upozoravaju lekari

Da je sunce izvor života odavno je poznato, međutim, odavno se zna i da je njegovo zračenje veoma štetno po ljudsko zdravlje. Anketirani Subotičani kažu da se štite od UV zračenja, a neki se čak suncu ni ne izlažu, jer imaju alergiju.

Prekomerno izlaganje sunčevim zracima može imati nekoliko negativnih posledica po naše zdravlje: pre svega opekotine, a na duže staze prerano starenje kože, ali i povećan rizik od nastanka tumora, objašnjava doktorka Laura Lasinger, specijalistkinja dermatovenerološkinja.

- Zlatno je pravilo da se suncu ne izlažemo između 10 i 16 časova, kada je zračenje najjače, kao i da pravilno odaberemo zaštitne kreme, u odnosu na uzrast i doba dana -  savetuje doktorka Lasinger.

Ona preporučuje da u gradu koristimo manji faktor, međutim, na moru ili pored bazena, veći - i do 50. Sve popularnije korišćenje prirodnih preparata, poput maslinovog ili kokosovog ulja, odlično je za negu kože, ali nakon sunčanja, nikako za vreme izlaganja suncu, budući da ne sadrže zaštitni faktor, objašnjava doktorka.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3527

Povezane vesti

Povezane teme

zdravstvena zaštita

uv zračenje

zaštita od sunca

izlaganje suncu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.