Komentara: 21
Pregleda: 4545

O turizmu na brzinu

07.06.2013. u 13:46h
Izvor: Vojvođanska Svaštara
Na 11. sednici Skupštine grada održanoj 30. maja, odbornici Skupštine Grada saglasili su se sa Programom poslovanja i finansijskim planom gradske Turističke organizacije (TOS) koja je na nekoliko gusto kucanih stranica predstavila svoju misiju i ciljeve razvoja turističke privrede, izuzev nekoliko konkretnijih odrednica vezanih za razvoj turizma u gradu i na Paliću, nastupa na turističkim sajmovima i organizovanijoj turističkoj signalizaciji. Rasprava o 22,4 miliona dinara trajala je čitavih 3 minuta.
O turizmu na brzinu

Programom dominiraju opšte floskule iz kojih se teško može zaključiti šta će konkretno i u kom roku biti urađeno, jer navodi poput "unapređenje", "podsticanje", "kordiniranje", "organizovanje", "prikupljanje", "saradnja", zatim, "planirano je", "predviđeno je" i slični suviše su apstraktni i bez odrednica.

Ipak, da ne bude zablude: u Zaključku Plana i programa rada TOS-a, koji je u celosti prihvatilo 37 od 42 prisutna odbornika, saznajemo da ovaj "dokument daje viziju za Suboticu i Palić kao veoma značajne destinacije Srbije, idealne za poslovni turizam, kratke gradske odmore i savršenu bazu, odnosno polaznu tačku za istraživanje znamenitosti Srbije i okolnih evropskih zemalja. Subotica, kao vodeći privredni centar države i brzo rastuća turistička destinacija ima dobre šanse da dodatno poveća količinu i kvalitet usluga u turizmu, da poboljša svoje priznanje i konkurentnost i da postigne svoje ciljeve". (više info na poslednjoj stranici dokumenta koji ide u prilogu ove vesti)

Iz ovog segmenta ipak (konkretno) saznajemo da je Subotica vodeći privredni centar države i u tom kontestu će i TOS pratiti "nove trendove na turističkom tržištu" sa namerom da utiče na povećanje kvaliteta usluga...

Prilog: Program poslovanja i finansijski plan Turističke organizacije Subotice za 2013. godinu

Teško bi bilo detaljno opisati sve predviđene aktivnosti TOS-a na daljoj afirmaciji grada kao kongresne destinacije, ali treba spomenuti da će biti kapom i šakom, kako se navodi, "davanja informacija" o smeštajnim kapacitetima, saveta o destinacijama, mogućnostima za zabavu, informacija za medije, banket prostorima, o onima koji pružaju usluge i mnogih drugih, preko web sajtova do prezentacija, aplikacija, vesti itd.

Sve ovo koštaće samo 22,4 miliona dinara, ali budžetska sredstva nisu potrebna (izuzev subvencija i dotacija iz budžeta Grada) jer će ovaj novac biti obezbeđen od boravišne takse i turističke naknade, donacija, subvencija i sponzorstva domaćih i stranih lica.

Rasprava o Programu TOS-a za ovu godinu trajala je čitavih (oko) tri minuta. Jedino je odbornik SVM-a, dr. Zoltan Devavari izneo zamerku što je na nekim mestima postavljena turistička signalizacija bez jezika nacionalnih manjina. Ostalima je sve bilo jasno.

DELATNOST I OPIS POSLOVA TOS-a

75130 - Uređenje i doprinos uspešnijem poslovanju privrede za obavljanje poslova u funkciji promocije i propagande turizma.

Turistička organizacija obavlja i sledeće poslove:

  1. Unapređenje i promocija turizma Grada Subotice.
  2. Izrada Programa razvoja turizma i programa promotivnih aktivnosti.
  3. Podsticanje programa izgradnje turističke infrastrukture i uređenja prostora.
  4. Kordiniranje aktivnosti i saradnje između privrednih i drugih subjekata u turizmu koji neposredno i posredno deluju na unapređenje i promociju turizma.
  5. Donošenje godišnjeg programa i plana promotivnih aktivnosti u skladu sa strategijom promocije turzima, planovima i programima turističke organizacije Srbije.
  6. Obezbeđivanje informativno-propagandnog materijala, kojim se promovišu turističke vrednosti grada Subotice (štampane publikacije, audio i video promotivni materijal, internet prezentacija, suveniri, itd...), a u saradnji sa nadležnim organima i turističke signalizacije za turistička mesta.
  7. Prikupljanja i objavljivanja informacija o celokupnoj turističkoj ponudi na svojoj teritoriji kao i druge aktivnosti značajne za turizam.
  8. Organizovanje i učešće u organizaciji turističkih, naučnih, stručnih, sportskih, kulturnih i drugih skupova i manifestacija.
  9. Unapređenje rada turističko-informativnih centara (za prihvat turista, pružanje besplatnih informacija turistima, prikupljanje podataka za potrebe informisanja turista, upoznavanje turista sa kvalitetom turističke ponude, upoznavanje nadležnih organa sa pritužbama turista i dr.).
  10. Saradnja sa turističkim organizacijama u zemlji i inostranstvu.
  11. Pokretanje i organizovanje aktivnosti u cilju poboljšanja kvaliteta usluga u turizmu, razvijanje turističke svesti, turističke kulture i zaštite unapređenja životne sredine.
  12. Posredovanje u pružanju usluga u domaćoj radinosti.
Izvor: Vojvođanska Svaštara
Zasedanje 11. sednice Skupštine grada Zasedanje 11. sednice Skupštine grada Zasedanje 11. sednice Skupštine grada Zasedanje 11. sednice Skupštine grada Zasedanje 11. sednice Skupštine grada Zasedanje 11. sednice Skupštine grada Zasedanje 11. sednice Skupštine grada Zasedanje 11. sednice Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 4545

Povezana vest

Povezane teme

Turizam Subotica

turistička organizacija subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.