Komentara: 2
Pregleda: 3350

O subotičkoj Gradskoj kući u Budimpešti

27.10.2012. u 00:05h
Izvor: Magyar Szó
Stogodišnjem zdanju subotičke Gradske kuće, izuzetnom delu mađarske secesionističke arhitekture bio je juče u Budimpešti posvećen međunarodni skup, uz učešće istoričara, istoričara umetnosti i arhitekata iz Mađarske i Vojvodine.
O subotičkoj Gradskoj kući u Budimpešti

Na skupu je promovisano i dvojezično izdanje „Gradska kuća u Subotici 1912-2012“ koje je nedavno štampano u povodu stogodišnjice ovog zdanja, koje su projektovali Marcel Komor i Deže Jakab.

Predstavljajući ovo izdanje, istričar umetnosti Mihalj Radai rekao je da je davno video tako lepo izdanje kao što je ta monografija koju je povodom stogodišnjice subotičke Gradske kuće objavio Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture. On je podsetio da su Komor i Jakab projektovali najznačajnije zgrade mađarske secesije tog doba i ukazao na značaj poštovanja drugih kultura.

– Uzajamno poštovanje kulture drugih strahovito je važno sa ove i one strane granice. U tome Subotica ima veliku ulogu, kao što ima i nasleđe Marcela Komora i Dežea Jakaba – Rekao je Radai.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3350
Povezane teme

gradska kuća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.