Komentara: 4
Pregleda: 3718

Novo selo: Kanalizacija na poček

16.03.2013. u 16:44h
Izvor: SuMedija
Stanovnici Novog sela, teritorijalno najveće i jedne od najmnogoljudnijih mesnih zajednica u Subotici, a u isto vreme i najzaostalije kada je reč o komunalnoj infrastrukturi, opredelili su se 2001. godine za samodoprinos u trajanju od čak 15 godina.
Novo selo: Kanalizacija na poček

Verovali su da će u tom periodu učiniti značajan napredak u izgradnji pre svega kanalizacione mreže, jer je njome pokriven samo manji deo mesne zajednice, ali i uvođenju vodovoda i asfaltiranju ulica. Očekivanja i dogovori su tada bili da grad uradi regulaciju ulica i izgradi magistralne vodove kanalizacije, a građani sekundarnu, uličnu mrežu.

Međutim, kako je vreme prolazilo, izostala je regulacija ulica, dok se na Kolektor Dva još čeka. Mesna zajednica dospela je u situaciju da ima novac namenjen za infrastrukturu, ali da zbog neregulisanih ulica ne može da ga utroši, pa je prošle godine mimo rukovodstva Novog sela ocenjeno da je dalje sprovođenje samodoprinosa bespredmetno, organizovan je referendum, uporedo sa izborima 6. maja, i većina glasača opredelila se za njegovo ukidanje, četiri godine pre roka.

- Smatram da je ukidanje samodoprinosa bila greška, jer nam nedostaje komunalna infrastruktura, u koju smo mogli da ulažemo između 9 i 12 miliona dinara godišnje. Za takav izvor finansiranja, uprkos obećanjima onih koji su pozivali građane da glasaju za ukidanje da imaju rešenje za dalju izgradnju infrastrukture, ni do danas nemamo odgovarajuću zamenu- kaže Lajčo Bašić Palković, predsednik Saveta mesne zajednice.

Kako su značajna sredstva od samodoprinosa ostala na računu mesne zajednice, u Novom selu su se opredelili da polože kanalizacione cevi u pet ulica, koje gravitiraju Bajskom putu, u nadi da će u skorije vreme doći do najavljene izgradnje Kolektora Dva, koji će omogućiti priključenje velikog broja domaćinstava na kanalizaciju.

- Kanalizacija će za sada neće biti u upotrebi i biće blindirana, a delimično će služiti za prikupljanje atmosferske vode na pojedinim mestima. Verujemo da posao neće biti uzaludan i da će za neku godinu kada kolektor stigne do Bajskog puta biti od koristi. Radove smo trebali izvesti još prošle godine, ali se od određenih struktura čekala saglasnost. Na žalost, postoje delovi mesne zajednice, kao što je to slučaj sa Bajskim vinogradima, gde građanima zbog neregulisanih ulica ne možemo da obezbedimo čak ni pijaću vodu- kaže Lajčo Bašić Palković.

Ovih dana u toku su radovi u ulicama Niškoj, Kalmana Mešterhazija, Ištvana Lukača - od Ulice 15. maja do Smederevske, Golubovoj, od Ištvana Lukača do Hanibala Lucića, i u Stevana Filipovića od Čikerijske do ulice Augusta Cesarca, ukupno 750 metara. Vrednost posla je 9,5 miliona dinara, a izvođač preduzeće „Javornik" iz Subotice.


Pismo gradonačelniku

Savet mesne zajednice Novo selo uputio je 1. marta pismo gradonačelniku Subotice Modestu Duliću u kojem poziva da se gradske strukture uključe u rešavanje komunalnih problema u ovom delu Subotice:

"Na području Mesne zajednice „Novo selo" uveden je samodoprinos za period od 1.11 2001. do 31.10 2016. godine. Građani mesne zajednice „Novo selo" na referendumu održanom dana 06.05 2012. godine doneli su odluku o ukidanju Odluke o uvođenju samodoprinosa na području Mesne zajednice „Novo selo", objavljene u „Službenom listu opštine Subotica" broj 33/2001. Na žalost program samodoprinosa nije potpuno realizovan ali oni koji su inicirali ukidanje samodoprinosa pismeno su obećali građanima mesne zajednice da imaju rešenja i plan za infrastrukturne probleme, koja nisu realizovana programom samodoprinosa. Molimo Vaš pismeni odgovor kada možemo očekivati Vaš tim da u prostorijama mesne zajednice prezentuje planove i rešenja za infrastrukturne probleme (izgradnja kanalizacione mreže, vodovodne mreže i kolovoza)" - navodi se u pismu gradonačelniku.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 4
Pregleda: 3718
Povezane teme

kanalizacija

mz novo selo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.