Komentara: 17
Pregleda: 4866

Novih 11 programa za zapošljavanje

24.02.2012. u 00:00h
Izvor: RTV
Novih 11 programa za zapošljavanje

Iz Gradskog budžeta u Subotici ove godine biće izdvojeno 11 miliona dinara za realizaciju Lokalnog akcionog plana zapošljavanja.

Kako je za Tanjug objasnio član Gradskog veća Subotice, zadužen za oblast privrede, Laslo Karai, takav plan je prvi put sproveden prošle godine i pokazao se kao veoma uspešan. Ove godine su, kako kaže, sredstva povećana za čak 120 odsto.

"Sa dobrim iskustvom iz prošle godine, ove smo bili znatno smeliji, pa će tako za subvencionisanje poslodavaca koji otvaraju nova radna mesta biti izdvojeno 7,5 miliona dinara, a 3,4 miliona je predviđeno za finansiranje javnih radova", rekao je Karai, dodajući da se i ove godine očekuje da dodatna sredstva za tu namenu stignu iz Republičkog budžeta, odnosno od Nacionalne službe za zapošljavanje.

Po mišljenju opozicionih stranaka u Skupštini grada Subotice međutim, Lokalni akcioni plan zapošljavanja predstavlja samo "mrtvo slovo na papiru".

Maglai: Samo još više nezaposlenih

Predsednik Gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), Jene Maglai za Tanjug kaže da je prošle godine rezultat tog plana bio da u Subotici bude još veći broj nezaposlenih nego što je to bilo u 2010. godini.

"Plan sadrži samo statistiku i brojke, ali ne i ozbiljnu strategiju rešavanja nezaposlenosti u gradu. Taj dokument je pripremljen samo da bi se povukla neka sredstva sa drugih nivoa vlasti, ali on neće promeniti negativan trend što se tiče broja nezaposlenih" , smatra Maglai.

"Aktuelna vlast u Subotici ne bavi se privatnim preduzetnicima, mada je to oblast koja može najviše da doprinese u otvaranju novih radnih mesta. Ne bavi se ni poljoprivredom, mada je to najjača ekonomska grana na teritoriji grada, a ne bavi se ozbiljno ni turizmom, iako u toj oblasti postoje velike mogućnosti za zapošljavanje nove radne snage", smatra Maglai.

Zanemareni podaci službe za zapošljavanje?

Reagujući na te kritike, Karai kaže da SVM najverovatnije nije uzeo u obzir sve cifre koje su prikazane u Lokalnom akcionom planu zapošljavanja.

"Na početku prošle godine je na evidenciji Subotičke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje bilo više od 11 hiljada nezaposlenih, a trenutno ih je oko 10.900. To nije velika razlika, ali ako se uzme u obzir da je prošle godine zatvoreno nekoliko preduzeća i da su mnogi Subotičani ostali bez posla, onda to jeste pozitivan trend", ističe Karai.

Po mišljenju gradonačelnika Subotice Saše Vučinića, ovakve vrste pomoći za nezaposlene sve do prošle godine nije bilo, pa ova ideja nema sa čim da se poredi.

Lokalni akcioni plan zapošljavanja predstavlja deo ukupne strategije privlačenja stranih investitora, ali su to subvencije koje nisu obuhvaćene ni programom SIEPE (Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije), ni programom VIP-a (Fond za podršku investicija u Vojvodini). To su subvencije za manje privrednike, koji imaju manji posao i manju proizvodnju, objašnjava Vučinić.

"Mi znamo da je 11 miliona veoma lako potrošiti, i da je to deseti deo onoga što će dobiti veliki investitori, ali je to potpuno nova mera koja je prošle godine dala odlične rezultate", rekao je gradonačelnik navodeći podatak da je prošle godine u Subotici preko Lokalnog akcionog plana zapošljavanja otvoreno 57 radnih mesta, a da je za ovu godinu planirano 150.

 

Povezana vest: Usvojen lokalni plan za zapošljavanje
Izvor: RTV
Postavljeno pre 8 godina 3 meseca
Komentara: 17
Pregleda: 4866
Povezane teme
zapošljavanje u Subotici Nacionalna služba za zapošljavanje zapošljavanje lokalni akcioni plan zapošljavanja
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.