Komentara: 4
Pregleda: 6313

Novi talas migranata

08.03.2013. u 14:08h
Izvor: RTV Yueco
U Mađarskoj je donet zakon da ukoliko pogranična policija uhvati migrante i oni zatraže azil ostaju u zemlji. Tokom ove godine pogranična policija kod Horgoša je uhvatila 300 migranata u pokušaju ilegalnog prelaska granice.
Novi talas migranata

Niko od njih nije zatražio azil u našoj zemlji, jer njihova namera da dođu do zemalja zapadne Evrope. U želji da pobegnu iz siromaštva i progona, migranti iz Pakistana, Avganistana, Somalije i drugih zemlja pokušavaju da ilegalno pređu Srpsko-Mađarsku granicu.

U Subotici migranti uglavnom borave na napuštenim salašima i kućama, kao i gradskoj deponiji. Zbog svih mera koje srpska i mađarska pogranična policija preduzela, granični prelazi postaju neprobojni i migranti se više kreću ka hrvatskoj i rumunskoj granici. Prema novom zakonu koji je donet u Mađarskoj, migrantima je dovoljno da zatraže azil i onda ostaju u njihovoj zemlji.

Migranti uz pomoć Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila koji im zajedno sa Istočno-evropskom misijom, lokalnom humanitarnom organizacijom, pomažu da prežive, spoznaju svoju pravnu poziciju i postojeće pravne alternative u našoj zemlji. U Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila objašnjavaju da malo njih traži azil u našoj zemlji i da im ona uglavnom služi kao tranzitna.

Početkom godine je razbijen jedan krijumčarski lanci, ali ubrzo je formiran drugi. Za sada, migratorni put iz Turske jeste najveći put koji vodi do Evrope i u koji se ulivaju mnoge afričke i azijske migratorne rute, a Grčka i dalje predstavlja zemlju koja trpi najveći pritisak ilegalnih migracija u Evropi.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 4
Pregleda: 6313

Povezane vesti

Povezane teme

migranti

migranti u subotici

ilegalni migranti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.