• Pregleda: 2745

Novi protivpožarni sistem u "Toplani"

U JKP „Subotička toplana“ danas je održana demonstracija novog protivpožarnog sistema, u kojoj su učestvovali zaposleni, osposobljeni za rukovanje stabilnim sistemom zaštite u slučaju požara.
Novi protivpožarni sistem u "Toplani"

Ovo je, po rečima glavnog inženjera Ivane Pavlović, najsavremeniji sistem protivpožarne zaštite, koji se po prvi put  primenjuje u našoj zemlji.

- “Toplana“ ima obavezu posedovanja alternativnog goriva, odnosno u slučaju problema sa isporukom gasa kao aleternativno gorivo koristimo mazut i zbog toga moramo da imamo protivpožarni sistem određenih karakteristika. Stari sistem je u upotrebi od sedamdesetih godina i sada smo pristupili rekonstrukciji sistema, kojom smo ostvarili nekoliko unapređenja – objašnjava Ivana Pavlović. - Kao sredstvo za gašenje do sada se koristila staro penilo, poznatije kao tutogen, koji odavno nije po evropskim merilima. Zato smo prešli na penilo za gašenje požara po najnovijim evropskim merili i primenjuje se najsavremenija tehnologija. Unapređenja su i u poljima ekologije, bezbednosti i zdravlja na radu, sistem za gašenje je na dugme koji hladi mazutni rezervoar. Radnici su prošli obuku kako bi spremno rukovali sistemom ukoliko bude potrebe.

„Toplana“ završava remont postrojenja i spremno čeka početak grejne sezone, koja se prema planovima očekuje već za tri nedelje.

- Kao i svake godine izvršen je generalni remont, sledeće nedelje, tačnije u četvrtak, počinju hladne probe, a kada se steknu vremenski uslovi, počeće i tople probe – najavljuje direktor Dervo Ahmetović.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
kojot Odgovori
Znaci grejanje skuplje za 30-40%.
ffilozoff
He,je,je imamo konacno zsgarantovavu zastitu gradjana....EEEeeeeejjj kreteni ,pa gorio je hotel i nismo kao grad imali cime gasiti i kojom organizacijom!!!
Deks Odgovori
Nisam protivpozarac,ali meni ovo izgleda kao obican vodeni top skinut sa bilo kojeg vatrogasnog kamiona marke FAP iz sedamdesetih godina.I ajde kupili jedno novo crevo,pa se sad slikaju da to zna ceo grad.
gladonacelnik
Kao da su heliodrom napravili a ne obicnu prskalicu za vinograd.
Darth Odgovori
Lopovi. Već mi je muka i od pomisli na cene grejanja.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.