Komentara: 16
Pregleda: 5828

Novi pogon Simensa krajem avgusta

14.03.2012. u 16:29h
Izvor: RTV Yueco
Novi pogon Simensa krajem avgusta

Do kraja avgusta biće završena nova hala subotičke fabrike vetrogeneratora Simens, u sklopu investicije vredne 24 miliona evra, najavljeno je u ovoj subotičkoj fabrici. Radi se o invesrticiji za proizvodnju potpuno novog tipa generatora, koja se postepeno realizuje i koja će do 2014 uposliti još 150 Subotičana, a od tog broja njih 80 je već zaposleno na određeno vreme. Kako je predstavljeno novinarima, u novoj hali površine preko 2.000 kvadrata u toku je instalacija najsavremenihje opreme, a da nije bilo predusretljivosti lokalne samopravem koja se ogleda i u komšiluku – privrednoj zoni Mali Bajmok, ova investicija ne bi bila poverena subotičkoj fabrici multinacionalne kompanije Simens.

Kako je predstavljeno novinarima subotičkih i beogradskih redakcija, fabrika Siemens u Subotici zabeležila stopu rasta od 28 odsto u 2011, dok je finansijski deo poslovanja zabeležio rast od 29 odsto. U istom periodu dospela potraživanja smanjena su sa 35 na 25 odsto. Svakoga meseca u ovoj fabrici se proizvede više od 150 generatora, od čega se polovina plasira na tržište SAD.

Siemes u Subotici gradi novi pogon površine 2.100 kvadrata, a završetak je planiran za avgust ove godine. U taj pogon Siemens investira 24 miliona evra, i to u proizvodnju novog tipa generatora za vetroelektrane, a planirano je i da broj zaposlenih do 2014. sa 500 bude povećan na 650. Od tog broja, 80 ljudi je već primljeno na određeno vreme, a ostatak će biti zapošljavan sukcesivno u dve grupe po 40. Kao i zapošljavanje, tako se i proizvodnja novog generatora odvija sukcesivno. Do sada ih je proizvedeno 60-ak, a u planu je proizvodnja od 1.100 jedinica godišnje.

Prema Rajlićevim rečima, da nije bilo spremnosti lokalne samouprave da po pitanju izdavanja dozvola i ostalih preduslova isprate Simensove zahteve, ova investicija sigurno ne bi bila poverena njihovoj fabrici u Subotici. Sve dozvole su izdate u kratkim rokovima, a po Rajlićevim rečima, o spremnosti lokalne samouprave da isprati investitore govori i njihov komšiluk – Privredna zona Mali Bajmok.

Siemensova fabrika u Subotici postoji od 2005, kada je Siemens kupio Flender grupu, koja je fabriku u Subotici izgradila dve godine ranije. Od 2010. fabrika u Subotici je integrisana u Siemens doo Beograd i do sada je proizvela 11.000 generatora. Ta fabrika jedina je u Srbiji koja proizvodi tzv. generatore bez prenosnika.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 2 nedelje
Komentara: 16
Pregleda: 5828
Povezane teme

Simens

Simens Subotica

fabrika simens u subotici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.