Komentara: 5
Pregleda: 8516

Nova šansa za Andreu Mudrić da ponovo prohoda

12.01.2021. u 16:00h
Izvor: Subotica.com
Već šestu godinu u nizu, naša sugrađanka Andrea Mudrić, koja je nakon teške saobraćajne nesreće ostala nepokretna od grudi na dole, sanja isti san, da ponovo prohoda i vrati se normalnom životu. Nova šansa za nju je operacija na klinici "Verita Neuro" na Tajlandu, za koju je potrebno skupiti 99 hiljada dolara ili 9,5 miliona dinara.
Nova šansa za Andreu Mudrić da ponovo prohoda

Za ovu operaciju Andrea je saznala od Marine Minić iz Koteža, koja je usled tragičnog događaja takođe ostala nepokretna, ali zahvaljujući ovoj intervenciji danas ponovo hoda. Kako i sama kaže, odmah je stupila u kontakt sa klinikom, od koje je dobila pozitivno mišljenje da njen problem može da se reši ugradnjom aparata u kičmu pomoću kojeg se šalju impulsi na povređeni deo i tako omogućava hod. Intervencija, zajedno sa doktorskim uslugama, rehabilitacijom, smeštajem i hranom, košta velikih 99 hiljada dolara.

- Aparat koji se ugrađuje je od titanijuma i sadrži silikonsku žicu koja ulazi u kičmenu moždinu i povezuje pokidane nerve, te tako šalje impulse. Uz aparat se dobija i mali upravljač, nešto kao daljinski, koji sadrži programe prilagođene mojim potrebama, da mogu da sednem, da podignem levu ili desnu nogu, a jednog dana i da se penjem uz stepenice. Sve to se radi tokom rehabilitacije, koja bi trebalo da traje mesec dana, jer telo mora da se navikne i da sa mozgom funkcioniše kao jedno, da kad zamislim da hoću da podignem levu nogu, to mogu i da uradim. Takođe dobijam i tri doze matičnih ćelija čiji donatori se poklapaju sa mojom krvnom grupom, kako bi se jednog dana možda vratio i osećaj u nogama - priča nam Andrea.

Iako od 2015. godine ne može da se kreće, Andrea ne klone duhom, već nošena optimizmom i pozitivnim mislima sve ove godine pokušava da pronađe način da ponovo stane na noge i vrati se svojim ćerkama. Tako je priliku da ponovo prohoda najpre videla u operaciji u Rusiji, ali je pre dve godine saznala da istu može da uradi i u Srbiji, znatno jeftinije. Nakon presađivanja matičnih ćelija u Novom Sadu, Andrea kaže da je osećala pozitivne promene, ali kako nije imala dovoljno sredstava za još dva tretmana, nisu bile dugog veka.

- Tada sam u nogama osećala bockanje, žiganje, da trnu, za šta je lekar rekao da je dobar pokazatelj. Takođe, kičma me je bolela cela, čak i taj deo koji ne osećam me je boleo nedelju dana i za to mi je rečeno da je dobro, ali na tome je i ostalo - kaže Andrea, koja svetlo na kraju tunela vidi u intervenciji na Tajlandu. - Kada sam videla Marinu kako hoda, nisam imala više šta da razmišljam. Jeste da je to moguće samo kada je aparat uključen, ali za mene to znači da ću jednog dana moći da hodam bez kolica, da samostalno uđem u kuhinju, kupatilo. Svesna sam da nikad više neću trčati, ali mi je dovoljno da mogu da uradim jednostavne stvari, da se podignem, da dohvatim ono što mi treba i da ne zavisim od drugih.

Operacija i ugradnja aparata planirana je za maj ove godine, do kada treba da se prikupi celi iznos. Svi koji žele da pomognu Andrei da sakupi neophodna novčana sredstva i ode na planiranu operaciju, mogu to da učine slanjem SMS poruke 226 na broj 3030 ili uplatom na račune Fondacije "Budi human - Aleksandar Šapić":

Dinarski račun: 160-458748-68
Devizni račun: 00-540-0001804.2
IBAN: RS35160005400001804297
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Takođe, možete i da licitirate ili da stavite na licitaciju nešto od vrednosti u grupu "Budi human-humanitarne licitacije" i na taj način pomognete Andrei da dosanja svoj san.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 meseca i 4 nedelje
Komentara: 5
Pregleda: 8516
Povezane vesti
Povezane teme
humanitarna pomoć
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.