Komentara: 38
Pregleda: 14274

Nova nada za delimični povratak sjaja korzoa

20.03.2013. u 15:32h
Izvor: RTV Yueco
Smanjivanjem naknade lokalima koji žele svoju baštu da postave na korzo, otpočela je realizacija plana gradske uprave u vezi vraćanja starog sjaja korzou. Umesto dosadašnjih 900 dinara po kvadratnom metru, lokali koji se nalaze na korzou, plaćaće simboličnih 40 dinara. Ipak suštinski problem za vraćanje starog sjaja korzou jeste nedovršeno Narodno pozorište, na čemu će se, po rečima gradonačelnika, u narednom periodu takođe intenzivno raditi.
Nova nada za delimični povratak sjaja korzoa

Sedamdesetih godina korzo je bio jedan od prometnijih delova grada, kako za saobraćaj tako i za pešake. Kuda god da se ste se uputili, uglavnom ste morali da prođete korzom, pa su se samim tim ljudi ovde najčešće i sretali. Korzo, pa i sam centar grada, je nakon toga promenio izgled. Ukinut je saobraćaj i pešacima je data veća sloboda.

Kafići na korzou kao i Narodno pozorište bili su simbol Subotice, odnosno nešto po čemu je ona bila prepoznatljiva.

Takav korzo bio nam je poznat do početka 2007. godine, kada je Narodno pozorište srušeno, i kada su ugostiteljske objekte zamenile banke. Od tada pa sve do danas, korzo izgleda ovako. Ove godine pokrenuta je inicijativa od strane gradske uprave da se korzou vrati izgled, kakav smo poslednji put videli 2007. godine.

Nova nada za delimični povratak sjaja korzoa

Kao prvi korak oživljavanja korzoa jeste smanjivanje naknade koju ugostiteljski objekti plaćaju za postavljanje bašte na korzou, sa 900 na simboličnih 40 dinara po kvadratnom metru.

Osim pozorišta, postoje još dve građevine koje treba urediti, a to su Dom vojske i poznata Beograđana, koje nisu u vlasništu grada, što dodatno komplikuje rešavanje problema. Ipak korzo neće tako brzo moći da vrati stari sjaj. Prvi razlog je što je za to potrebno sačekati da se završi Narodno pozorište, a drugo što je veliki broj kafića zatvoreno, ili preseljeno sa korzoa. 

Nova nada za delimični povratak sjaja korzoa

Korzo nekada (ne toliko) davno...

Korzo iz 2006. godine, samo godinu pre nego što se počelo rušiti pozorište, a onda sve za njim...
(Intermezzo - video prilog: Branko Kozarić)

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 38
Pregleda: 14274
Povezane teme

korzo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.