Komentara: 4
Pregleda: 6452

Normalizacija rada u bolnici tokom septembra, od sutra prijem pacijenata koji ne zahtevaju hitne intervencije

31.08.2020. u 17:17h
Izvor: Subotica.com
Zbog smanjenja broja pacijenata koji usled infekcije korona virusom zahtevaju hospitalizaciju, Opšta bolnica Subotica će od sutra početi da prima one pacijente koji ne zahtevaju hitne intervencije, a iz ove zdravstvene ustanove očekuju da se rad normalizuje tokom septembra. Ipak, epidemiološka situacija u našem gradu se još uvek ocenjuje kao nesigurna, zbog toga što se svakoga dana beleže novi pojedinačni slučajevi zaraze.
Normalizacija rada u bolnici tokom septembra, od sutra prijem pacijenata koji ne zahtevaju hitne intervencije

Kako objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica, epidemiološka situacija u gradu se već četvrtu nedelju zaredom popravlja, ali kako se i dalje svakoga dana registruju pojedinačni slučajevi zaraze virusom kovid-19, trenutno se ocenjuje kao nesigurna.

- Prethodno je bila nepovoljna, kada smo imali dane u kojima je bilo 19, pa čak i 30 novoobolelih, što sada nije slučaj, ali ne možemo ni reći da je situacija stabilna, jer jedna osoba može u kratkom vremenskom periodu da ostvari veliki broj kontakata i da virus uđe u neki kolektiv, pa da imamo veći broj obolelih. Zbog toga se epidemiološka situacija ocenjuje kao nesigurna i još uvek važi apel da se poštuju sve propisane mere kako bi se trend poboljšanja nastavio i u narednom periodu - kaže dr Bohucki.

Poboljšanje osete i u Opštoj bolnici Subotica, gde se trenutno od infekcije korona virusom leči 13 pacijenata, od koji je jedan na respiratoru. Zbog toga je kovid deo bolnice, koji je prostorno i osobljem bio izdvojen od zelenog dela, prestao s radom, te se pacijenti kojima je neophodno bolničko lečenje sada hospitalizuju na infektivno odeljenje ili u kovid jedinicu intenzivne nege, u zavisnosti od težine kliničke slike.

- Odeljenje psihijatrije je prestalo da bude kovid odeljenje, rehabilitacija takođe i budući da je broj pacijenata smanjen, od sutra ćemo početi da se vraćamo normalnijem režimu rada, što pre svega podrazumeva veći broj pregleda u polikliničkom delu bolnice. Mnoge ambulante će početi da rade, ali ne u punom obimu zato što moramo da poštujemo sve epidemiološke mere, jer to što sada imamo manji broj pacijenata znači da treba da radimo sve što smo i do sada radili, kako se taj broj ne bi povećao - kaže dr Branka Milisavljević, pomoćnica direktora Opšte bolnice Subotica. - Do sada smo u zelenom delu bolnice primali pacijente koji su bili hitni i onkološke pacijente na operacije, a sad ćemo se potpuditi da radimo katarakte i operacije koje su mogle da se odlože, jer stanje pacijenata nije zahtevalo hitnost. Nismo mogli da povećavamo broj operacija, jer je veliki deo zaposlenih, koji je radio u zelenom delu, bio angažovan u kovid delu bolnice, a u zavisnosti od toga kako se bude razvijala epidemiološka situacija, svakog petka ćemo otvarati nove termine i očekujemo da se broj pregleda i prijema u bolnicu normalizuje tokom septembra.

Od početka epidemije korona virusa u našoj zemlji, u Subotici je infekcija potvrđena kod ukupno 405 sugrađana, dok za Severnobački okrug broj pozitivnih osoba iznosi 496. Od posledica infekcije korona virusom do sada je preminulo 18 Subotičana i još dva pacijenta iz Bačke Tople.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 6452
Povezane teme

subotička bolnica

zavod za javno zdravlje

bolnica

opšta bolnica

bolnica subotica

korona virus

epidemija korona virusa

epidemiološka situacija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.