• Pregleda: 3796

Noćno dežurstvo Hitne pomoći vraća se u Bajmok i Čantavir

Posle nešto više od nedelju dana ponovo se vraća noćno dežurstvo Službe hitne medicinske pomoći u Bajmok i Čantavir.
Noćno dežurstvo Hitne pomoći vraća se u Bajmok i Čantavir

Problem je nastao zbog toga što je kadrovskim planom ograničen broj - 23 lekara, 35 medicinskih tehničara i 32 vozača u Službi hitne medicinske pomoći, a koji imaju skraćeno radno vreme i produžen godišnji odmor. Zbog teških uslova rada, Zakon o radu propisuje da oni ne mogu da rade prekovremeno, dok se odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti mora obezbediti kontunuitet rada sa postojećim kadrom u zdravstvenoj ustanovi.

- Uspeli smo da nađemo rešenje ovog problema, tako da se od večeras radno vreme ambulanti u Bajmoku i Čantaviru vraća na staro. Lekari i medicinske sestre  iz Opšte medicine dežuraće u ambulanti SHMP tokom cele nedelje od 20 do 24 časa, subotom od 14  do 24 časa i nedeljom od 08 do 24 časa – objašnjava dr Mihaela Budimski, pr Doma zdravlja u Subotici.

Više od deset hiljada žitelja ova dva velika prigradska naselja proteklih dana negodovali su jer u večernjim satima nisu imali kome da se obrate. Ekipe Hitne pomoći nisu dežurale nedelju dana u Čantaviru i Bajmoku, pa su ekipe iz grada izlazile u tom periodu.

- Svi govore kako prigradska naselja treba da imaju iste uslove življenja kao i grad, ali činjenica je da već danima poslepodne lekar ne može da izađe kod pacijenta, jer nema dežurne ekipe. Kada smo zvali da pitamo šta da radimo, rekli su nam da sačekamo sedam ujutru ili da pacijenta dovezemo u grad na pregled. Ukoliko je jako hitno, doći će hitna iz Subotice – kaže jedan meštanin Čantavira, koji nam se prethodnih dana obratio. - Snašli smo se za prevoz i otišli u Suboticu, ali šta bi bilo da nismo imali koga da pozovemo da nam pomogne ili da je bilo u pitanju nešto opasnije, poput infarkta ili šloga.

Na problematiku dežurstava u ova dva prigradska naselja ovih dana putem saopštenja ukazali su i Savez vojvođanskih Mađara i Mađarski pokret, zahtevajući od nadležnih da što pre nađu rešenje. Nadležni su danas pojasnili u čemu je bila suština problema, te saopštili gore navedeno.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
Nepokolebljiv Odgovori
Drago mi je da je moje prevashodno isticanje ovog problema i napad u komentarima na urodilo plodom. Svrha mojih komentara je oduvek bila poboljšanje životnih uslova Subotičana, približavanje realnosti istih kao i donošenje civilizacije u grad. Znao sam da "napredni" vladari i njihovi poltroni čitaju moje komentare. Konačno su skontali da je najbolji način da me nekad ućutkaju - da me poslušaju. Ne morate mi se zahvaljivati, meni je dovoljna zahvalnost znanje da će mnogi životi biti spašeni zbog ovog čina. Hvala podšci svim dobrim komentatorima koji nisu naseli na obmanu onih koji mi kradu identitet. Ovo će definitivno biti stavka u mojoj već najavljenoj autobiografiji "Kako su me pokrali moji".

NAPOMENA: Odacujem i ovaj nick zbog botovsko trolovskog dezavuisanja. Ako neko bude komenarisao pod istim nickom, to nisam ja.
Nemanja Odgovori
Treba se pre svega zahvaliti poslanicima u skupstini ap vojvodine Sarcevicu iz SRS I Bagiju iz SVM koji su svojim nastupom naterali zajednickim delovanjem vlast da odreaguje
Miazma Odgovori
Ja u ova obrazlozenja nemogu da verujem!Posto poznajem par vozaca hitne pomoci!
Ovo je bilo dogovor ja ukinem ti posle malo vremena progalamis i vratimo sve u svoje staro ti dobijes pojene a mi smo jaki necemo ni osetiti! SvM je od svojih clanova koji rade u domovima dobio zalbe pre zastoja no nije reagovao! A bivsi Pastorov vodonosa je uskocio u igru koju mu je Matija Korvin iznenada pruzio za gradskom govornicom da zamuti vodu!
Pravdoljub Odgovori
Gornji i Donji Tavankut, Ljutovo, Kaponja, Mala Baja i Čikerija. PET HILJADA stanovnika, sezonski radnici, gomila migranata, vozači koji odvoze voće iz ovih sela i jedna ambulanta sa radnim vremenom od 07-19 časova bez saniteta. Ako nemamo sve što ima grad onda nam dajte vozilo kojim će se hitni slučajevi prevoziti za grad u toku noći i vikendom. NEMA svako vozilo, nema svako da plati taksi da ga prevozi put grada u toku noći, nema svako komšiju koji ima vozilo da ga prevozi put grada. Hoćemo vozilo jer mi smo imali sanitetsko vozilo. Zašto ga sada nemamo?
MEĐED Odgovori
Ali najpre treba da zahvalimo SNS-u sa njihovim podguznim muvama koji su svojim maestralnim vodjenjem drzave efikasno doprineli tome da gomila strucnih ljudi iz oblasti medicine (i svih drugih) emigrira u zapadno-evropske drzave u potrazi za pristojnim zivotom...pa smo umesto njih dobili ovu ekipu sa kupljenim diplomama...
Bajmocanin Odgovori
Pa u bajmoku treba komplet sve dokrote izmenuti,to je tamo od zla oca I jos gore majke
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.