Komentara: 6
Pregleda: 5062

Noćno dežurstvo Hitne pomoći vraća se u Bajmok i Čantavir

09.03.2018. u 18:37h
Izvor: Subotica.com
Posle nešto više od nedelju dana ponovo se vraća noćno dežurstvo Službe hitne medicinske pomoći u Bajmok i Čantavir.
Noćno dežurstvo Hitne pomoći vraća se u Bajmok i Čantavir

Problem je nastao zbog toga što je kadrovskim planom ograničen broj - 23 lekara, 35 medicinskih tehničara i 32 vozača u Službi hitne medicinske pomoći, a koji imaju skraćeno radno vreme i produžen godišnji odmor. Zbog teških uslova rada, Zakon o radu propisuje da oni ne mogu da rade prekovremeno, dok se odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti mora obezbediti kontunuitet rada sa postojećim kadrom u zdravstvenoj ustanovi.

- Uspeli smo da nađemo rešenje ovog problema, tako da se od večeras radno vreme ambulanti u Bajmoku i Čantaviru vraća na staro. Lekari i medicinske sestre  iz Opšte medicine dežuraće u ambulanti SHMP tokom cele nedelje od 20 do 24 časa, subotom od 14  do 24 časa i nedeljom od 08 do 24 časa – objašnjava dr Mihaela Budimski, pr Doma zdravlja u Subotici.

Više od deset hiljada žitelja ova dva velika prigradska naselja proteklih dana negodovali su jer u večernjim satima nisu imali kome da se obrate. Ekipe Hitne pomoći nisu dežurale nedelju dana u Čantaviru i Bajmoku, pa su ekipe iz grada izlazile u tom periodu.

- Svi govore kako prigradska naselja treba da imaju iste uslove življenja kao i grad, ali činjenica je da već danima poslepodne lekar ne može da izađe kod pacijenta, jer nema dežurne ekipe. Kada smo zvali da pitamo šta da radimo, rekli su nam da sačekamo sedam ujutru ili da pacijenta dovezemo u grad na pregled. Ukoliko je jako hitno, doći će hitna iz Subotice – kaže jedan meštanin Čantavira, koji nam se prethodnih dana obratio. - Snašli smo se za prevoz i otišli u Suboticu, ali šta bi bilo da nismo imali koga da pozovemo da nam pomogne ili da je bilo u pitanju nešto opasnije, poput infarkta ili šloga.

Na problematiku dežurstava u ova dva prigradska naselja ovih dana putem saopštenja ukazali su i Savez vojvođanskih Mađara i Mađarski pokret, zahtevajući od nadležnih da što pre nađu rešenje. Nadležni su danas pojasnili u čemu je bila suština problema, te saopštili gore navedeno.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 1 mesec
Komentara: 6
Pregleda: 5062
Povezane teme

hitna pomoć

dom zdravlja subotica

hitna medicinska pomoć

mihaela budimski

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.