• Pregleda: 4558

Noć muzeja 18. maja na preko 20 lokacija u Subotici

18. maja od 18 do 2 časa izjutra Subotičani će imati priliku da učestvuju u najmasovnijoj kulturnoj manifestaciji - u pitanju je Noć muzeja koja se po šesti put održava u našem gradu, deseti put u Srbiji. Posetioci će za ovih nekoliko sati moći da obiđu sve značajnije institucije kulture, za koje možda inače nemaju vremena.
Noć muzeja 18. maja na preko 20 lokacija u Subotici

Subotička Noć muzeja ove godine pored ustanova kulture objedinuje i neka kulturnoumetnička društva, nevladine organizacije pa kafiće odnosno sva ona mesta u gradu koja imaju da ponude neki zanimljiv i kvalitetan sadržaj. Jedna od novina ove godine, jesu i otvorena vrata Gradske kuće gde će posetioce dočekati gradonačelnik i član gradskog veća zadužen za kulturu, Miloš Nikolić, nakon obilaska posetioci će moći i da uživaju u dvočasovnom koncertu u Velikoj većnici Gradske kuće.

„Ove godine učestvuju dvadeset i tri ustanove, organanizacije pa čak i dva kafća, neke škole i predškolske ustanove, a program će se odvijati na dvadeset i pet lokacija. U Beogradu i Novom Sadu su komercijalizovali Noć muzeja tako da se ulaznice naplaćuju, jeste da je to neka simbolična svota, ali mi u Subotici smo odlučili da zadržimo taj koncept koji su idejni tvorci Noći muzeja i organizatori nekako stavili u prvi plan, a to je da ta noć bude besplatna, da se vrata muzeja i ostalih institucija otvore i da publika može da vidi zapravo sve što se događa i što postoji na kulturnoj mapi određenih gradova.“ - izjavila je Mirjana Rodić, koordinator programa manifestacije.

Posetioci Gradskog muzeja imaće priliku da pogledaju novootvorenu izložbu “Putevi i kulture” koja predstavlja deo IPA prekogranične saradnje Mađarska Srbija kao i tri već prikazivane izložbe : Sve je samo reklama, Secesija u subotičkim riznicama i prošlogodišnju izložbu Vukovi jubileji. Za posetioce će svakako biti zanimljiv i obilazak Sinagoge gde će se u dvorištu degustrati neka jevrejska jela iz kuvarica sa početka prošlog veka.

Organizatori očekuju dobru posećenost u rangu sa prošlogodišnjom kada je kroz subotički Gradski muzej prošlo oko 8000 sugrađana a celu manifestaciju je obišlo 25 000 posetilaca.

Izvor: RTV City

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.