Komentara: 19
Pregleda: 5651

Ni posla ni penzije

19.01.2012. u 16:28h
Izvor: RTV Yueco
Ni posla ni penzije

Svaki peti nezaposleni ima više od 50 godina, a svaki drugi otpušteni u Srbiji pripada toj populaciji, pokazuje istraživanje Centra za demokratiju. U istraživanju je čak 90 odsto ispitanika starijih od 50 godina, reklo da više ni ne traži posao. U regionu koji pokriva filijala Nacionalne službe za zapošljavanje situacija je slična, pošto je svaki treći nezaposleni ima između 40 i 55 godina.

Nacionalna služba za zapošljavanje – filijala Subotica, koja pokriva severno bački okrug, završila je proteklu godinu sa 16.433 nezaposlena lica, a od tog broja njih 5.858 ima između 40 i 55 godina starosti. Najčešće muškarci, posao čekaju duže od godinu dana, a veliki broj njih ima tek završen prvi, odnosno drugi stepen stručne spreme. Iako mnogi od njih imaju dragocena iskustva u radu, poslodavci se najčešće odlučuju za zapošljavanje radnika do najviše 40 godina starosti.

Svaki drugi otpušteni u zemlji ima više od 50 godina, a čak 90 odsto ispitanika starijih od 50 godina, reklo da više ni ne traži posao – izgubili su motivaciju kroz starosne uslove konkursa za posao.

Programski direktor otvorenog univerziteta, lidera u neformalnom obrazovanju, Pavle Budinčević kaže da je od ukupnog broja ljudi koji su prošli kroz njihov centar za razvoj karijere, u okviru IPA projekta LERN, jedna trećina upravo iz ove kategorije. Njegov savet je vrlo prost – unapređujte svoja znanja i veštine kako bi bili konkurentniji na tržištu rada i budite uporni.

Pored promene prisutupa traženju posla kod ovih ljudi, potrebno je i da se poslodavci stimulišu za zapošljavanje ove kategorije. Tako je omogućeno oslobođenje od plaćanja određenih poreza i doprinosa u trajanju od dve godine. Međutim, pošto je potrebno da radnik ostane na tom radnom mestu minimum 5 godina, poslodavci nisu imali veće interesovanje.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 2 meseca
Komentara: 19
Pregleda: 5651
Povezane teme

Nacionalna služba za zapošljavanje

IPA projekat

nezaposlenost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.