Komentara: 12
Pregleda: 10532

Nestali majmun vrste "tamarin" juče u zoru anonimno vraćen u Zoo vrt

21.05.2018. u 15:02h
Izvor: Subotica.com
Posle desetak dana izvan svog improvizovanog životnog ambijenta u Zoo vrtu na Paliću, šestogodišnji majmun vrste "tamarin" u nedelju je ponovo sa svojim bratom, pod budnim okom timaritelja u ovom objektu.
Nestali majmun vrste "tamarin" juče u zoru anonimno vraćen u Zoo vrt

Da podsetimo, 10. maja prijavljen je nestanak ovog primata, obaveštena je policija, a na osnovu do tada utvrđenih činjenica, tužilaštvo nije moglo drugačije da kvalifikuje nego da je životinja nestala iz zaključanog objekta. Nakon 10 dana i bezbednog povratka tamarina, još uvek se ne znaju sve okolnosti, ali u Zoo vrtu ističu da im je u ovom trenutnku najbitnije da je on vraćen kući, uz napomenu da će se u narednom periodu morati pojačati bezbednosni protokoli kako bi se ovakve situacije izbegle.

Prema rečima Kristijana Ovarija, biologa u Zoološkom vrtu na Paliću, tamarin "Bobo", kako ga zovu  zaposleni, vraćen je u Zoo vrt u nedelju pred zoru, životinja je u dobrom stanju i svima je laknulo kada su čuli lepe vesti.

- U nedelju oko četiri časa ujutro, jedan od čuvara čuo je kako se na kapiju našeg zadnjeg ulaza zaustavilo neko motorno vozilo, vrlo brzo i udaljilo, a kada je čuvar prišao video je ispred kapije mali kavez. Prvo što je pomislio je da je u pitanju neka ptica, pošto neretko dođu građani i ostave nam neke životinje, anonimno. Kada je prišao još bliže u kavezu je prepoznao našeg Bobu - kaže Ovari. - Odmah smo mu pripremili njegovu omiljenu hranu, specijalnu kašu i ono što on najviše voli, sve je u slast pojeo. Pregledali smo ga i utvrdili da nema nikakvih povreda, kao i da nije izgubio na kilaži.

Vraćeni tamarin, Bobo, star je oko 6 godina, a njihov životni vek je do 12 godina. Prema rečima Ovarija dobro je što je životinja vraćena u relativno kratkom roku, jer odustvo iz njenog improvizovanog životnog prostora i razdvojenost od najbližih, sigurno je stvorilo stres i moglo da ima teže posledice.

- Kada sumiramo dan, zadovoljni smo jer se tamarin vratio, a mi ćemo se potruditi da nekim novim, strožijim pravilima, u internoj organizaciji predupredimo da se ovakve situacije nikada ne ponove. Zahvalni smo svima koji su bili uključeni u potragu za tamarinom, uveren sam da je to pomoglo da se ovaj slučaj okonča najbolje po sve, pogotovo tamarina. Naš majmunčić suštinski nije agresivna životinja, ali kada je uplašen i pod stresom onda može da reaguje nepredvidivo. Iako je sitna životinja, njegov ugriz može da izazove određene bakteriološke probleme - zaključuje Ovari.

U Zoo vrtu na Paliću za sada ima samo dva mužjaka tamarina, oba polno zrela, ali plan je da se dovedu još dve ženke kako bi se ušlo u proces reprodukcije i kako bi se populacija tamarina povećala.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 10532

Povezana vest

Povezane teme

ZOO vrt Palić

kristijan ojvari

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.