Komentara: 35
Pregleda: 6775

Nesloga u vlasti oko direktora Javnih preduzeća

15.09.2013. u 12:16h
Izvor: Politika Online
Iako je Zakon o javnim preduzećima i ustanovama odredio rok do sredine ove godine da se po novim kriterijumima imenuju direktori, u Subotici je taj proces još na početku. Međutim, zbog dubokih razlika među koalicionim partnerima u gradu, gde većinu čine SVM i DS sa još desetak partija, odluka, po svemu sudeći, neće biti brzo doneta.
Nesloga u vlasti oko direktora Javnih preduzeća

Duško Stipanović, šef odborničke grupe SPS-a, kaže za „Politiku” da je i on gradskoj upravi postavio pitanje zbog čega se kasni s izborom direktora i kaže da je dobio obrazloženje da je do toga došlo zbog objektivne situacije.

– Pretpostavljam da direktori koji sada rukovode javnim preduzećima odgovaraju za svoj rad po zakonu. U postupku koji će uslediti, skupština je odgovorna za rad javnih preduzeća. Nadam se da će gradska skupština, shodno, pre svega, stručnim i kriterijumima uspešnosti, na mesta direktora dovesti najbolje, a ne partijski najpodobnije. Nažalost, to je u poslednjih 15 godina bio dominantan princip: previše uticaja politike u javnim preduzećima. U ime SPS-a smo „dobili”, mada mi se taj izraz ne sviđa, odgovornost za nekoliko firmi i preduzeća i tamo nismo menjali direktore i nismo išli tim principom partijske podobnosti – kaže Stipanović.

Mr Suzana Dulić, sekretar Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj, privredu, poljoprivredu, komunalne poslove i zaštitu životne sredine u gradskoj upravi, za „Politiku” objašnjava da trenutno imaju samo jednog člana komisije koja bi trebalo se bavi izborom direktora i da ga je imenovala Stalna konferencija gradova.

Imali smo obavezu da donesemo osnivačke akte preduzeća, sledeći korak je da se odrede nadzorni odbori i Sekretarijat je tražio od preduzeća da daju po jednog člana, dok Skupština grada daje dva predstavnika. Ovi predstavnici su rezultat koalicionog dogovora do koga još nije došlo i zato nije pripremljen materijal za skupštinu. Potrebno je za 15 preduzeća odrediti po dva člana nadzornih odbora, kao i tri člana Komisije za izbor direktora, jer od pet članova jedan je iz Nadzornog odbora preduzeća, a jedan je na predlog Stalne konferencije gradova. Za sada znamo samo predstavnika Stalne konferencije gradova. Nama je, dakle, potrebno bar još tri zasedanja skupštine da se ova procedura završi, kaže Dulić i dodaje da je urađeno ono što je bilo u nadležnosti stručnih službi, dok su ostali potezi pitanje političkog dogovora.

Do njega, izgleda, neće doći lako, jer izbor 15 direktora javnih preduzeća i ustanova može da bude još jedan kamen razdora koji sve više udaljava koalicione partnere od dogovora. Marija Kern Šolja, predsednica Skupštine grada, kaže za „Politiku” da je situacija trenutno veoma teška.

– U koaliciji nas je 11, ali ne znam koliko partija. Da li mislite, na osnovu dosadašnjeg rada, da mi možemo da se usaglasimo? Nismo mogli da se dogovorimo oko imenovanja članova komisije koji će sprovoditi te postupke, nema jedinstva u koaliciji i to svi vidimo i za tu sliku ne možemo da kažemo da je lepša. Ukoliko u dogledno vreme, i to veoma brzo, ne uspemo da se uskladimo i postignemo jedinstvo oko tema koje su veoma bitne za grad, i ostvarimo normalan rad u lokalnoj samoupravi, mnogo ćemo izgubiti – smatra Kern Šolja.

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 35
Pregleda: 6775
Povezane teme

javna preduzeća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.