Komentara: 7
Pregleda: 2530

Nepovoljni vremenski uslovi odložili tretman protiv komaraca

05.06.2019. u 17:17h
Izvor: Subotica.com
Prvi tretmani protiv odraslih komaraca očekuju se naredne sedmice, kada će se tretmanom iz aviona pokriti površina od 2.000 hektara, a tretmanom sa zemlje površina od oko 5.500 hektara. U nastavku tretmana, biće pokrivena sva gradska i prigradska naselja, poručuju iz Službe za komunalne poslove.
Nepovoljni vremenski uslovi odložili tretman protiv komaraca

Tokom maja, Subotica je imala čak 24 kišna dana, što je prouzrokovalo da se tretman protiv odraslih komaraca, koji se obično sprovodi početkom maja, odloži za početak juna. Prema rečima Gorana Išpanovića, šefa Službe za komunalne poslove u Gradskoj upravi, do sada su sprovedene aktivnosti na suzbijanju larvi komaraca, kao što je podela bioloških tableta stanovništvu i sprovođenje tretmana na površinama manjih otvorenih voda, dok se za tretman protiv odraslih komaraca čekaju povoljni vremenski uslovi.

- Kada pada kiša, tretman ne može da se izvodi. Tretman se izvodi kada je vreme suvo i stabilno, bez izrazito visokih ili niskih temperatura, a za avionski tretman je veoma važna i brzina vetra, koja ne sme da prelazi jedan metar u sekundi - objašnjava Išpanović, dodajući da trenutne vremenske prilike izuzetno pogoduju razmnožavanju komaraca. - Očekujemo godinu koja će biti specifična, sa dosta komaraca, približno slično onoj kakva je bila 2014. godine, kada su bile poplave.

Tretman će ove godine sprovoditi grupa ponuđača koju čine preduzeće "Oris" iz Sombora, "Sani Eco Vita" iz Lazarevca i "Racom 92" iz Beograda, vrednost ugovora iznosi 12,5 miliona dinara bez PDV-a, a ukoliko vremenski uslovi budu povoljni, prvi tretmani sa zemlje i iz vazduha mogu da se očekuju naredne sedmice.

- Naredne nedelje se planira tretmana protiv odraslih komaraca i to na 2.000 hektara avionskog tretmana i na 5.500 hektara zemaljskog tretmana. U narednom periodu, tretmanom će biti obuhvaćena sva gradska i prigradska naselja - poručuje Išpanović.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 10 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 2530

Povezana vest

Povezane teme

komarci u Subotici

komarci Subotica

zaprašivanje komaraca

suzbijanje komaraca

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.