Komentara: 12
Pregleda: 1923

Neispravni dimnjaci najčešći uzrok požara zimi

17.01.2024. u 12:13h
Izvor: Subotica.com
Od početka grejne sezone do danas, subotički vatrogasci - spasioci intervenisali su 24 puta zbog požara na građevinskim objektima koji su u vezi sa grejnom sezonom, a jedna osoba je stradala. Iz Sektora za vanredne situacije MUP-a apeluju na građane da otklone sve potencijalne uzroke koji mogu dovesti do požara na objektima tokom zimskog perioda.
Neispravni dimnjaci najčešći uzrok požara zimi

Neispravni i neočišćeni dimnjaci najčešći su uzrok požara u stambenim objektima tokom grejne sezone. Do danas, vatrogasci - spasioci su zbog samozapaljenja dimnjaka intervenisali 16 puta, što je daleko manji broj nego u istom periodu prošle godine kada su imali čak 44 intervencije.

Dimnjaci su glavni uzrok požara u domovima naših sugrađana u zimskom periodu. Zato savetujemo građanima da se obrate JKP "Dimničar" kako bi ekipa izašla na teren radi čišćenja i kontrole dimnjaka, a ukoliko postoje neke nepravilnosti radnici nadležnog preduzeća će svakako ukazati na njih - ističe Goran Ljubisavljević, komandant vatrogasno-spasilačkog bataljona u Subotici.

Neispravni dimnjaci najčešći uzrok požara zimi

Osim dimnjaka, postoji i niz drugih uzroka požara tokom grejne sezone, a vatrogasci - spasioci su do sada zbog  ostalih uzroka intervenisali osam puta.

- Do požara može doći i zbog nepažnje prilikom loženja peći na čvrsto gorivo, zbog neispravnih grejalica, ostavljanja odeće ili drugih zapaljivih predmeta u blizini grejalice, odnosno peći na čvrst ogrev, kao i zbog preopterećenja instalacija i ostavljanja električnih uređaja bez nadzora - podseća Ljubisavljević - Apelujemo na građane da budu obazrivi prema sebi, svojoj porodici i komšijama i da otklone sve potencijalne uzorke. Takođe, podsećamo da se pepeo nikako ne odlaže u plastične kante i kontejere ili u blizini zapaljivih predmeta. Takođe, savetujemo sugrađanima da malu decu koja borave u prostorijama gde se nalaze električne grejalice i druga grejna tela nikako ne ostavalju bez nadzora, kao i da gase grejalice kada napuštaju objekat.

Neispravni dimnjaci najčešći uzrok požara zimi

Ukoliko do požara ipak dođe, građani su dužni da što pre obaveste Vatogasno - spasilačku jedinicu pozivom na broj 193 i da slede savete vatrogasaca - spasilaca.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 meseca i 1 nedelju
Komentara: 12
Pregleda: 1923
Povezane teme

grejna sezona

požar

dimnjak

goran ljubisavljević

vatrogasci spasioci

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.