Komentara: 0
Pregleda: 3974

"Nedelja zdravlja usta i zuba"

22.05.2012. u 17:25h
Izvor: RTV Yueco
Centralna menifestacija povodom kampanje "Nedelja zdravlja usta i zuba" pod sloganom "Pravo je vreme za zdrav osmeh" održana je u Atriumu hotela “Galleria”. Cilj manifestacije je promovisanje zdravlja usta I zuba, jer statistički podaci pokazuju da samo 8% populacije naše zemlje ima sve zube, a da je u stomatološkim ordinacijama još uvek najčešća intervencija- vađenje zuba.
"Nedelja zdravlja usta i zuba"

Organizatori “Nedelje zdravlja usta i zuba” su Stomatološka služba Doma zdravlja, Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje, Apoteka i Crveni krst. Na centralnu manifestaciju pozvana su deca subotičkih vrtića i osnovnoškolci do 4. Razreda. Na ovaj način se skreće pažnja javnosti, a pogotovo deci o važnosti pravilne nege I higijene zdravlja usta I zuba. Naši najmlađi sugrađani koji su učestvovali u manifestaciji znaju koliko je važno redovno prati zube.

Prema statističkim podacima u opštoj populaciji naše zemlje, kod 40% osoba nedostaje 1 do 5 zuba, samo 8% populacije ima sve zube, a u populaciji osoba starijih od 50 godina svaka druga osoba nema ni jedan zub. Prema podacima Centra za promociju zdravlja, bolesti usta I zuba su najučestalije bolesti ljudskog roda, ali one nisu prve prema učestalosti u smrtnom iskhodu. To ne znači da ova činjenica treba da nam bude izgovor da ne vodimo računa o nezi i higijeni usta I zuba.

Nedelja zdravlja usta i zuba

Iza “Nedelje zdravlja usta i zuba “koja se ove godine održava po 22 put, već po tradiciji sledi 28. simpozijum zdravstvenog vaspitanja u stomatologiji. Iako obe manifestacije imaju dugu tradiciju, statistički podaci nisu usklađeni sa aktivnostima koja se sprovode na popularisanju zdravlja usta I zuba, jer su statistički podaci poražavajući, budući da samo 8 % populacije naše zemlje ima sve zube.

Povezane vesti:
Gimnazijalci snimili film: "Pravo je vreme za zdrav osmeh"

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3974
Povezane teme

nedelja oralnog zdravlja

nedelja zdravlja usta i zuba

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.