Komentara: 4
Pregleda: 16268

"Naučni kamion" privukao veliku pažnju mladih istraživača

27.09.2016. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Na Prozivci juče je počeo naučno-edukativni program u susret manifestaciji "Noć istraživača 2016" koja se održava u petak u preko 250 gradova širom Evrope, među kojima je i Subotica.
"Naučni kamion" privukao veliku pažnju mladih istraživača

Evropska noć istraživača je događaj posvećen popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu. Ovo je jedinstvena prilika da se upoznaju istraživači, da se sa njima razgovara i sazna šta oni zaista čine za društvo, na jedan interaktivan način.

Veliki broj eksperimenata, naučno-popularizovanih predavanja, aktivnosti za decu, poseta istraživačkim laboratorijama, naučnih kvizova, igara, takmičenja sa istraživačima, je ono što očekuje posetioce na samoj noći.

Tema ovogodišnje Noći je COOL nauka – nauka niskih temperatura ili jednostavno, nauka koja je „cool“. Posetioci će imati priliku da vide mnogobrojne COOL eksponate i učestvuju u interaktivnim radionicama kojima je cilj da pokažu koliko je nauka COOL.

U susret ovoj manifestaciji od ponedeljka do petka na Prozivci (kod bazena) će biti postavljen tzv. "naučni kamion" u kojem će zainteresovani svih uzrasta biti u prilici da na jedan jedinstven način dođu u dodir, isprobaju neka svojevrsna tehnološka rešenja, nauče i zabave se uz razna predavanja i demonstracije u skladu sa temom.

Sve gore pobrojano možda ste juče propustili, ali već danas i narednih dana imate prilike da to nadoknadite sa novim demonstracijama i zanimljivim sadržajem koji su priredili organizatori Noći istraživača 2016. Ukoliko ne budete u mogućnosti da dođete na Prozivku do petka, na centralnom dešavanju ćete imati prilike da pogledate većinu od ovog što će biti prikazano ovih dana.

- "Veoma smo zadovoljni što smo u prilici da Subotičanima ponudimo ovako veliki broj dešavanja vezanih za nauku i modernu tehnologiju. Pozivam sugrađane, pogotovo one mlađe, da posete neka od naših predavanja i radionica i prisustvuju specifičnim i nadasve zabavnim demonstracijama. Ne zaboravite, nauka je COOL!" - rekao je prof. dr Zlatko Čović, kordinator programa Noći istraživača u Subotici.

Kao i svake godine, svi sadržaji, uključujući i centralno dešavanje u petak, su besplatni i prilagođeni svim uzrastima.

Program u susret Noći istraživača 2016.

Ponedeljak, 26. septembar 2016.
Naučni kamion na Prozivci od 16 do 20 časova

 • 16:00-20:00: COOL QUIZ, COOL SELFIE i DJ nastup ispred kamiona
 • 16:00-20:00: Izložba naučnih eksponata
 • 16:00-17:00: Arduino Kids: pametna elektronika za male istraživače (Andrija Prčić, inženjer elektrotehnike i računarstva, ICBTECH d.o.o. Subotica)
 • 17:00-19:00: štampanje trodimenzionalnih predmeta prema digitalnom modelu - 3D štampanje i prezentacija VR tehnologije kroz Google cardboard (Infostud)
 • 17:00-18:30: Cool Scratch games (prof. dr Sanja Maravić Čisar, prof. dr Robert Pinter i grupa studenata, Visoka tehnička škola strukovnih studija)
 • 18:30-19:00: Odeća u prošlosti, sadašnjosti i bliskoj budućnosti (profesor mr Dušan Stefanović i grupa učenika, Hemijsko-tehnološka škola)
 • 19:00-19:30: IIoT (Industrial Internet of Things) - predavanje na srpskom jeziku (prof. dr Janoš Šimon, Visoka tehnička škola strukovnih studija)
 • 19:30-20:00: IIoT (Industrial Internet of Things) - predavanje na mađarskom jeziku (prof. dr Janoš Šimon, Visoka tehnička škola strukovnih studija)

Utorak, 27. septembar 2016.
Naučni kamion na Prozivci od 16 do 20 časova

 • 16:00-20:00: COOL QUIZ, COOL SELFIE i DJ nastup ispred kamiona
 • 16:00-20:00: Izložba naučnih eksponata, prizemlje
 • 16:00-18:00: Solarni kolektor i Eko kuća, prezentacija na srpskom i mađarskom jeziku (mr Emil Peić i grupa učenika, Tehnička škola „Ivan Sarić“)
 • 17:00-19:00: Prezentacija VR tehnologije kroz Google cardboard (Infostud)
 • 18:00-19:00: Kućna klima, radionica i prezentacija na srpskom i mađarskom jeziku (profesor Aniko Muhi i grupa učenika, Gimnazija „Kostolanji Deže“)
 • 19:00-19:30: Pametna caša - The Cup (prof. dr Zlatko Čović i tim "MadWake", Visoka tehnička škola strukovnih studija)
 • 19:30-20:00: Okos pohár - The Cup, prezentacija na mađarskom jeziku (prof. dr Zlatko Čović i tim MadWake, Visoka tehnička škola strukovnih studija)

Sreda, 28. septembar 2016.
Naučni kamion na Prozivci od 16 do 20 časova

 • 16:00-20:00: COOL QUIZ, COOL SELFIE i DJ nastup ispred kamiona
 • 16:00-20:00: Izložba naučnih eksponata
 • 16:00-17:00: Misterija šahoskakača i stvaranja društvenih igara – prezentacija na srpskom i mađarskom jeziku (Žombor Roža i Šuli Akoš, Šahovski klub „Beatrisa Napuljska“)
 • 17:00-17:30: 3D štampa - predavanje (Čongor Farkaš, Damir Piuković - Infostud)
 • 17:00-19:00: Štampanje trodimenzionalnih predmeta prema digitalnom modelu - 3D (Infostud)
 • 17:30-19:00: Hologrami, Pravimo dugu kad poželimo, Obojimo cvece, tri radionice (profesor Stojanka Bjeletić i grupa učenika, Srednja medicinska škola)
 • 19:00-20:00: Mali zeleni: Nauka ili fantastika? (prof. dr Tijana Prodanović, Prirodno-matematički fakultet, Novi Sad)

Četvrtak, 29. septembar 2016.
Naučni kamion na Prozivci od 16 do 21 čas

 • 16:00-20:00: COOL QUIZ, COOL SELFIE i DJ nastup ispred kamiona
 • 16:00-20:00: Izložba naučnih eksponata
 • 16:00 – 17:00: Moć prazne čaše (nastavnik Gordana Matoš, master profesor fizike i učenici)
 • 16:30-17:30: Raketa na vodeni pogon i ostala čudesa (prof. dr Filip Bažo i grupa studenata, Visoka tehnička škola strukovnih studija)
 • 17:00-19:00: štampanje trodimenzionalnih predmeta prema digitalnom modelu - 3D štampanje i prezentacija VR tehnologije kroz Google cardboard (Infostud)
 • 17:30-18:30: Prezentacija časopisa "Elementi" (Centar za promociju nauke, Beograd)
 • 18:30-19:00: Arduino Kids: okos elektronika kis kutatóknak (Attila Szenci, student Informatike, Visoka tehnička škola strukovnih studija)
 • 19:00-19:30: Proširena stvarnost- Augmented reality (doc. dr Žolt Namestovski, Univerzitet u Novom Sadu, Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku, Subotica)
 • 19:30-20:00: Kiterjesztett valóság- Augmented reality (doc. dr Žolt Namestovski, Univerzitet u Novom Sadu, Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku, Subotica)
 • 20:00-21:00: Gyula Mester, D. Sc., Full Professor, Academician
  Óbuda University, Doctoral School of Safety and Security Sciences, Budapest, Hungary
  Magic moment - čarobni trenutci u razvoju jedne struke.

Petak, 30. septembar 2016. - Noć istraživača, centralno dešavanje

Otvoreni univerzitet od 16 do 22 časa

GIMNAZIJA „KOSTOLANJI DEŽE“ ZA TALENTOVANE UČENIKE

Kućna klima - Isprobaj našu kućnu klimu!

(Učenici i profesor Aniko Muhi)

OŠ „KIZUR IŠTVAN“

Čudesne rukavice - Da li znate šta najbolje štiti telo od hladnoće? Hajde da „pitamo“ polarne životinje! Pokazaćemo Vam kako je biti u njihovoj koži . Kako to da se mogu kupati u ledenoj vodi? Vatrena zmija - Hajde da napravimo zmiju iz plamena vatre! Moć prazne čaše - Dođi da vidiš neobičan način gašenja sveće.

(Učenici i nastavnik Gordana Matoš, master profesor fizike)

VISOKA TEHNIČKA ŠKOLA STRUKOVNIH STUDIJA SUBOTICA

Vizuelno programiranje je COOL!

Deca najbolje uče kroz igru a programski jezik Scratch im omogućava da savladaju programiranje praveći igrice. Scrtach je program koji omogućava pravljenja kreativnih priča, igrica i animacija. Pravljenjem igrica i animacija, deca uče osnove logike programiranja, bez učenja komplikovane sintakse standardnih programskih jezika. Koriste vizuelne komponente koje se sklapaju slično lego blokovima. Upotrebljavaju vizuelni programski jezik sačinjen od blokova koje povlače po radnom prostoru kako bi oživeli likove. Kroz jednostavne animacije upoznaj se sa osnovnim blokovima programa, šta je algoritam, petlja, varijabla i napravi svoju COOL igricu.

(Grupa studenata i mentori prof. dr Sanja Maravić Čisar i prof. dr Robert Pinter)

COOL quiz

Testiraj svoje znanje preko kompjuterskog programa. Pokaži koliko si COOL istraživač. Odgovori na što više pitanja za što kraće vreme i osvoji nagrade.

COOL selfie

Dođi na Noć istraživača, zabavi se sa svojim prijateljima i napravi COOL selfie koji u pozadini ima neki detalj sa Noći istraživača. Svoj COOL selfie postavi na našu Facebook stranicu, pozovi prijatelju da ga „lajkuju“ u što većem broju i osvoji nagrade. Budi COOL!

(Grupa studenata i mentor prof. dr Zlatko Čović)

„Pametni“ elektro motori

Radionica će prikazati mogućnosti primene savremenih elektromotora u mehatronici. U okviru radionice, prikazaće se razvijeni uređaj – prototip, koji manipuliše lopticama za stoni tenis. Uređaj sadrži 9 različitih elektromotora najnovije generacije (tri rotaciona i 6 linearnih motora). Motori imaju integrisane upravljačke jedinice, a sam uređaj je upravljan pomoću PLC uređaja. Svi uređaji (senzori, izvršni elementi i upravljački elementi) u realnom vremenu komuniciraju jedno s drugim.

(Grupa studenata i mentori prof. dr Igor Fürstner i prof. dr Laslo Gogolak)

Raketa na vodeni pogon i ostala čudesa

Upoznajte se sa principom raketnog pogona kao i mehanizmima korišćenim u satelitskoj tehnologiji, od širenja gasova do stabilizacije pomoću žiroskopa. Da li je moguće dobiti struju iz jednog limuna? Budi mali istraživač i odradi sve eksperimente. U okviru eksperimenata moći ćeš da se upoznaš sa svim dražima i lepotama fizike.

Radionice:

- Upoznavanje fizičkih principa koji su bitni za razumevanje rada rakete sa pogonom na vodu pod pritiskom.
- Upoznavanje principa na kome funkcioniše spoj koji spaja dva stepena rakete.
- Upoznavanje rada žiroskopa u eksperimentu i njegova primena u stabilizaciji.
- Raketa pokretana isparavajućim azotom.
- Limun (i dva metala) kao izvor električne struje.
- Redno vezivanje izvora električne struje unutar jednog limuna.

(Grupa studenata i mentor prof. dr Filip Bažo)

TEHNIČKA ŠKOLA „IVAN SARIĆ“

Solarni kolektor - Simulacija korišćenja različitih vidova obnovljivih izvora energije. Eko kuća - Korišćenje solarne energije i energije vetra uz simulaciju prelaska na mrežno napajanje. Prikaz logike rada dominantnih izvora energije (sunce, vetar), uz korišćenje pasivne solarne arhitekture.

(Učenici i profesor mr Emil Peić)

SREDNJA MEDICINSKA ŠKOLA

Hologrami - Budimo svedoci da iz telefona (računara) izranjaju ribe, plešu zaljubljeni, plaše nas meduze, gledamo Zemlju. Pravimo dugu kad poželimo - Pomoću jednostavnih stvari koje možemo naći u kući napravimo dugu na našem radnom stolu. Obojimo cveće - Belo cveće preko noći nije više belo. Kako to postižemo saznaćete u Noći istraživača.

(Učenici i profesor Stojanka Bjeletić)

OŠ „MATKO VUKOVIĆ“

Hemija je “COOL”

Hemija je cool! Dodji da naučiš kako sam da napravis vrući led, ukrasnu lava lampu, rock candy slatkiš, instant led i veštački sneg, dečjeg ljigavca, kako hemičari mogu biti umetnici bez platna, šta je latentna temperatura i prehlađene tečnosti.

(Učenici i nastavnik Ivana Minić, profesor hemije)

UČITELJSKI FAKULTET NA MAĐARSKOM NASTAVNOM JEZIKU U SUBOTICI, UNIVERZITET U NOVOM SADU

„Cool“ Učiteljski fakultet

Da li znaš šta je „cool“ u biologiji? Vrhunac istraživanja, a to je izdvajanje DNK molekula, osnove prenosa informacije iz ćelije u ćeliju, od roditelja do potomstva. Dođi, da vidiš, kako se dokazuje prisustvo DNK-a u banani!

Postoji još puno „cool“ u biologiji. Smrzavanje ćelije – mikroskopiranje, osećaj hladnog, borba, odnosno prilagođavanje na niske temperature u životinjskom svetu. U prirodi jedna od najlepših „cool“ pojava je snežna pahuljica.

Ogledi:

- Naj cool: izdvajanje DNK iz ploda banane (cool-nauka).
- Ne zna leva ruka šta oseća desna: osećaj toplog i hladnog – cool-eksperiment
- Zašto hladi ventilator? Uticaj kretanja vazduha na temperaturu vlažne kože – cool-eksperiment
- Prilagođavanje životinja na hladnoću – građa perja – mikroskopiranje
- Zašto se žute listovi u jesen?
- Strahovita moć hladnoće – razaranje ćelija na niskim temperaturama – mikroskopiranje
- Čarobne snežne pahuljice – puzzle za malu decu

(Grupa studenata i profesori prof. dr Geza Cekuš, doc.dr. Boršoš Eva i doc. dr. Horak Rita)

HEMIJSKO-TEHNOLOŠKA ŠKOLA

Čokolada – tečna ili čvrsta?

Verovatno ste svi već videli čokoladnu fontanu!? Čokolada je u njoj u tečnom stanju, a kada je konzumiramo, onda je u obliku table, štanglice, bombonjere, mrvica... U čemu je razlika? Kako dolazimo od tečne čokolade do čokolade u čvrstom stanju? Objašnjenje je u operaciji hlađenja! Kako se to radi? Pokazaćemo vam!

(Učenici i profesor Imre Mešter)

Mnogo Cool (baš niske temperature)

Gasovi koji su sastavni deo vazduha, mogu se izdvojiti i prevesti u tečno i čvrsto stanje. To je moguće na veoma niskim temperaturama. Ogledi sa tečnim azotom i čvrstim ledom pokazuju osobine i ponašanje nekih materijala i predmeta na niskim temperaturama, kao i promene usled naglih promena temperature (od temperatura na kojima se čuvaju do sobne). Ogledi nisu opasni, Supstance nisu otrovne, Potrebno je paziti da ne dođe do dužeg kontakta, zbog veoma niskih temperatura.

(Učenici i profesori Svetozar Toković, Češljar Kiš Otilija, Muhi Aniko)

Odeća u prošlosti, sadašnjosti i bliskoj budućnosti

Kratka prezentacija koja Vas na interesantan način vodi u prošlost, sadašnjost i blisku budućnost odevanja. Sami procenite da li je odeća budućnosti ,,COOL,,.

(Učenici i profesor mr Dušan Stefanović)

INFOSTUD

Štampanje trodimenzionalnih predmeta prema digitalnom modelu (3D štampanje)

Štampačem smo nekada štampali dokumente ili fotografije sa računara na papir. Da će jednom doći vreme “štampanja” ljudskih organa, delova za automobilsku ili avionsku industriju nismo ni zamišljali. To vreme je sve bliže, pa je red da svojim očima vidimo dokle se na tom polju stiglo!

VR tehnologije kroz Google cardboard

Prezentacija VR tehnologije kroz Google cardboard. Uđi u svet virtualne stvarnosti!

COOL iznenađenje

Sve posetioce Noći istraživača očekuje jedno COOl iznenađenje! Dođi da isprobaš i tu COOL spravicu!
(Mihailo Stanojević vršnjak edukator, Čongor Farkaš Scrum master i Damir Piuković Help desk)

DE MEDICI, ŠKOLA ZA LIKOVNU I VIZUELNU UMETNOST SUBOTICA

Istraživanje geometrijske forme - krug (fleksibilnost kruga u pokretu)
Dođi da se zabaviš i da isprobaš krug kao masu u prostoru!

(Grupa učenika i mentor Mina Rakić, slikar i predavač u školi)

ŠAHOVSKI KLUB „BEATRISA NAPULJSKA“

Misterija šahoskakača i stvaranja društvenih igara
Svako ima u sebi talenat, koji je potreban da stvori novu društvenu igru.

(Akoš Šuli i mentor Žombor Roža)

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 16268
Povezane vesti
Povezane teme
noć istraživača noć istraživača u subotici zlatko čović
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
  Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
  Pravila komentarisanja
  Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.