• Pregleda: 7969

Nastupi Koktel benda i Željka Šašića u okviru "Zavičajnih dana"

U organizaciji Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga, šesti po redu "Zavičajni dani" održaće se od 2. do 8. septembra u našem gradu, a kako najavljuju organizatori, obeležiće ih bogat kulturno-umetnički program zavičajnih udruženja iz Srbije i regiona, uz nastupe Koktel benda i Željka Šašića.
Nastupi Koktel benda i Željka Šašića u okviru "Zavičajnih dana"

Svečanom otvaranju manifestacije prethodiće književno veče u Gradskoj biblioteci u utorak, 2. septembra, kada će se održati promocija knjige "Kuda idu Srbi" prof. dr Jovana Marića. Narednog dana, 3. septembra, održaće se susret zavičajnih pisaca, takođe u Gradskoj biblioteci, dok će u večernjim časovima biti upriličen bogat kulturno-umetnički program u Velikoj većnici Gradske kuće u čast otvaranja "Zavičajnih dana".

- Ove godine će čast pripasti i biće ovenčana Poveljom zavičajnih udruženja Milica Bakrač, za koju možemo slobodno da kažemo da je posle Desanke Maksimović, Mire Alečković i Radmile Lazić, jedna od naših najpoznatijih pesnikinja - rekao je Borivoje Vukajlović, predsednik Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga.

Manifestacija će i ove godine imati humanitarni karakter, te će u saradnji sa Crvenim krstom u sredu, 4. septembra, biti organizovano dobrovoljno davanje krvi, a potom će na Gradskom trgu biti upriličen nastup dečjih folklornih ansambala i horova, performans apatinskih mažoretkinja i etno tkanica, te koncert etno hora Muzičke škole "Petar Konjević" iz Sombora. U četvrtak, 5. septembra, održaće se Zavičajni festival sporta i Konferencija za bebe, dok će se u večernjim časovima talentovani mališani takmičiti za "Zlatni glas Subotice".

Ovogodišnje "Zavičajne dane" obeležiće i koncert pop grupe Koktel bend koji će se održati u petak, 6. septembra, dok će manifestaciju u subotu, 7. septembra, zatvoriti nastup Željka Šašića.

Zaista smo se trudili da dovedemo velika književna i muzička imena tako da program ima umetničku konotaciju, a da ne idemo previše u ono što bi se moglo nazvati površnost i šund. Kada smo priremali koncertni program, trudili smo se da to budu oni koji su najbolji, jer zaista imamo šta da ponudimo - objašnjava Tode Nikoletić, umetnički rukovodilac "Zavičajnih dana", dodajući da je glavni moto manifestacije "Različitost koja nas spaja". - Umetnost je najbolji način da izrazimo ono što nas određuje, a kada se u umetnosti uvažavamo, to je ono najdublje u šta možemo da uronimo i otkrijemo pravo lice jednog naroda. Zbog toga je veoma važno da se u kulturi prepoznajemo i da nas kultura određuje, jer kultura je ta koja veže ljude i koja nas motiviše da se pokažemo na najbolji mogući način, što je i svrha Zavičajnih dana.

Manifestacija će se završiti u nedelju, 8. septembra, tradicionalnim Zavičajnim trunirom u fudbalu u Multipleks areni, gde će za učesnike turnira biti pripređen i nastup grupe Jandrino jato.

Program manifestacije

Ponedeljak,  2. septembar
19,00 časova, Čitaonica Gradske biblioteke
Promocija knjige prof. dr Jovana Marića „KUDA IDU SRBI“ 

Utorak, 3. septembar
10 časova, Čitaonica Gradske biblioteke - Susret zavičajnih pisaca
19 časova, Velika većnica Gradske kuće - Svečano otvaranje festivala (Učestvuju: Milica Bakrač, Hor „Serafim Sarovski“ , Hor „Mironosnice“, Jovana Mirović i Selena Pedić)

Sreda, 4. septembar
Od 8  do 11 časova, prostorije Crvenog krsta (Trg žrtava fašizma 3)
Dobrovoljno davanje krvi "Krv život znači"

17 časova, Gradski trg - Koncert "Pesmom ću ti reći" i nastup dečjih folklornih ansambala
19 časova, Gradski trg - Nastup dečjih horova
20 časova, Gradski trg - Apatinske mažoretkinje
20,30 časova, Gradski trg - Koncert "Etno tkanica”; Etno hor Muzičke škole „Petar Konjović“ Sombor

Četvrtak, 5. septembar
10 časova, Gradski trg - Zavičajni festival sporta
18 časova, Gradski trg - V Konferencija beba (Učestvuju: Predrag Vuković Peđolino, Tode Nikoletić, Branimir Rosić i Plesni studio "Mon Mirage")
20 časova, Gradski trg - Koncert "Zlatni glas Subotice" (Učestvuju: Bojana Radovanović,  Bojana Srdanović, Tamara Plavšić, Marija Mirović, Elena i Jana Crnomarković, Antonina Petković i Baletska škola “Raičević”)

Petak, 6. septembar
18 časova, Gradski trg - "Folklorna šarenica", Narodno folklorno stvaralaštvo
21 čas, Gradski trg - Koncert Koktel benda

Subota, 7. septembar
18,30 časova, Gradski trg - "Igra kolo i u kolu", Narodno folklorno stvaralaštvo
21 čas, Gradski trg - Koncert Željka Šašića i Ivane Stanić

Nedelja, 8. septembar
12 časova, Multipleks arena - Zavičajni turnir u malom fudbalu
19 časova, Multipleks arena - Koncert Jandrinog jata

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, program koji je predviđeno da se održi na Gradskom trgu, biće održan u fiskulturnoj sali Tehničke škole "Ivan Sarić" i u Narodnom pozorištu na sceni "Jadran".

Izvor: Subotica.com

povezane teme

39
Subotica Odgovori
Ne trebamo zaboraviti svoje korene i tradiciju. Podsecati se kada smo god u mogucnosti, a narocito za vreme praznika.Da nasa deca ne zaborave.
MILENIJA
Najbolje se vratiti u yavi;aj, svojim korenima!
ffilozoff
Nije mi jasno kakav je praznik -zavicajni dani??? Iskreno,nek se slavi,ALi sta se slavi?
Dobrila
Milenija dobro kazes, brzo se vrati u rupu iz koje povremeno iskocis
ffilozoff
O muzici cu pricati- Nekad je SUBOTICA bila u SFRJ,punk i rokenrol,grad sa novim talasom,ili novim valom!!! Imali smo teatrock koji je bio u ono vreme jedini takvog tipa,kao skc u BG i Kulusic u ZG...bilo je manjih u LJu.MB. RI.ST....Kazem nekad-danas dovode pink anonimuse? Imali smo festivl omladina gde su skoro sve grupe iz Yu pocele.. Bice TRG pun,to znam,jer su SUBOTICANI otrovani kiscom i sundom!!! Sad ce SUBOTICKE seljacine blejiti u neku bekvalac,ove zavicajce ni ne znam...DNO-DNA !!!
Mirka Odgovori
Kakve veze ovaj program ima sa kulturom? "Umetnicka konotacija" hahaha kupite mu recnik, ako boga znate!
Dobrila
Neka kupe jedan i za tebe da naucis da su folklorni ansambli i muzicki horovi koji ce nastupati ipak deo kulturne bastine svakog naroda tako da nema potrebe za ovim tvojim sarkazmom.
Baki Odgovori
Igraj Boro lepi Boro,al ce se neko omastiti umesto Cakane dolazi Zeljo!!
Kata Odgovori
Lepo. Daj Bože da svi u zdravlju i veselju dočekamo još mnogo,mnogo ovakvih manifestacija. Mislim na Dužijancu, Zavičajne dane, proslavu Mađara za Sent Ištvana. Ima puno Roma, mogli bi i oni. Raznolikost nas spaja, ne treba da nas deli, i da udaramo minuse, svima koji nisu rođeni Subotičani.
Rodila sam se ovde, moja deca i unuci takođe. Moji roditelji su trbuhom za kruhom došli tu, i ostali. Verovatno i ostali. Zar su oni dođoši? Mislite da su mnogi svojom voljom došli? Morali su, a takva im je valjda i sudbina.
Ljude treba deliti samo na dobre i loše
Tami
Divno je videti ovakve komentare i shvatiti da postoje u ovom gradu i normalne osobe kojima ne smeta ništa. Koji podržavaju svaku manifestaciju koja se održava. Svaka čast za ovakve i slične manifestacije. Samo hrabro,da zanemarimo ljude koji mrze i kojima smeta sve što ima veze sa Srbima.
RANKO-SRS Odgovori
TAKO JE , ZIVELI BUNJEVCI , MADZARI , SRBI I KROATI. SVI SMO MI ISTA BAGRA VOJVODJANSKI KROMIRI ZOVEDU NAS OSTALI.
Magnum Odgovori
gde iskopaše koktel bend i Čašića :-D
Boban
Nisu ih iskopali nego se nagodili kao sa Cakanom prosle godine!!
Sabatka Calling Odgovori
Polako, ali sigurno Zavičajne dane guraju da zamene Dan grada koji srpskim ekstremistima svakako oduvek smeta
Baba Mara
Pa naravno da datum obeležavanja zavičajnih dana od 2.-8. septembra nije slučajan.
Zašto baš ti datumi, neka mi neko objasni.
Da je u oktobru ili novembru, verovatno većina ništa ne bi ni rekla.
Szent István je 20-og avgusta, Dužijanca, ona prava hrvatska je slavlje povodom žetve, znači u avgustu.
Pometnju sa dužijancama su napravili ovi drugi sa nekom drugom njihovom dužijancom.
Još i Romi da traže svoju dužijancu, slika će biti potpuna.
I zaboravio sam spomenuti Etnopolis festival.
Dan grada je 1.septembar i pazi bogati zavičajni dani BAŠ slučajno od 2.-8. septembra.
Da stvarno poštujete i cenite svoje komšije i one koji su vas primili u vašim teškim trenucima, ne biste ovo radili u ovo vreme, na ove, nama važne datume.
Ovako je čitav kraj avgusta i početak septembra prezasićen manifestacijama, one predhodne naše uobičajene od ranije gube svoj značaj, a delom i smisao.
Cilj vam je očigledno sve što nije vaše, razvodnjiti, razbiti, i od srca vam hvala na svemu.
JOŠ jednom hvala vam.
Dobrila
A sto bi Dan srpskog grada Subotice smetao gradjanima srpske nacionalnosti koje ti pogrdno nazivas nacionalistima???
Bački
Mene interesuje zašto gradovi poput Novog Sada i Beograda koji su ugostili daleko više gostiju iz hrvatske i BIH, ne organizuju iste ovakve Zavičajne dane po istom terminskom receptu? Ajde da vidim organizaciju Zavičajnih dana u Novom Sadu i Beogradu, koji bi se ovako providno preplitali sa njihovim obeležavanjem dana gradova. Na delu je totalna hajka i progon manjina u gradu, posebno Hrvata. Imajući u vidu činjenicu da gradonačelnik i njegova trupa slobodnih "umetnika" rade šta žele, nisam posve siguran da uskoro neće početi i otvoreni progon silom. Vi Mađari, što ste ušli u vlast sa SNS pa vam se vlast osladila da bi išli sa bilo kime samo da ste u vlasti i dobijate mrvice od kolača, računajte na to da kada se ovi otarase jedne manjine, onda ste vi sledeći na redu. Budite sigurni i reagujte pravovremeno da sprečite i vaš eksodus.
Sabatka Calling
Zato što mnogi Srbi niti poznaju niti vole istoriju Subotice, jer nije "njihova". Subotica je grad u Srbiji, ali nije srpski grad. Razmislite o tome. Novopridošli Srbi su još uvek manjina u Subotici koji nisu naučili da poštuju tuđe.
Dobrila
Backi, Novi Sad i Beograd nisu, kako ti kazes, ugostili nego oberucke primili srbe koji su proterani sa svojih ognjista, a ako bas hoces da naucis sta je proterivanje i ugrozavanje jednog naroda samo skokni do Hrvatske, nije daleko, da vidis kako je od pola miliona gradjana srpske nacionalnosti ostalo nekoliko desetina hiljada, mozes usput da probas naci neki natpis na cirilici ali ces pre iskopati detelinu sa cetiri lista. Koliko vidim ovde su svi natpisi trojezicni, nastava se drzi na sva tri jezika...toliko je u tebi mrznje da nekontrolisano lupetas
Bački
Nisu Beograd ni Novi Sad nikoga oberučke primili. Kod Hrvata nasilno ste počeli otcepljivati i terati narod sa njihovih ognjišta. Hrvatske teritorije koje nikakve veze sa vama nisu imale, odjednom ste proglasili srpskom teritorijama! Posebno drska bila su nasilna otcepljivanja delova teritorija tamo gde ste vi činili niti 10% stanovništva. Zamisli sada da smo mi većinsko stanovništvo i to u odnosu četiri petine (Mađari i Hrvati), ovde u Subotici napravili nezavisnu teritoriju i samootcepili se od Srbije? Na takvu odluku smo ovde imali daleko veće pravo nego vi u hrvatskoj, procenat Mađara i Hrvata u tom momentu u gradu i opštini bio je preko 80%. Dolaskom ste pokazali da je svaki oblik suživota sa vama nemoguć. Grad ste iskvarili vašom mržnjom prema svemu što je tradicionalno subotičko. Moja ćerka je otišla vani sa familijom a ja sam mator, za mene više nije bitno, bitno je to da Srbijom konačno zavladaju miroljubivi Srbi domaćini, a ne Bosanci, Hercegovci i Crnogorci ko do sada.
Tami
@BABA MARA Gospođo draga,da Vas pitam koji ste to vi,ako su ovo Vaši praznici Dužijanca?? Predpostavljam da ste Hrvatica,jer pričate o Vašoj dužijanci. Oduvek se zna da je Dužijanca u Subotici praznik Bunjevaca,koji pokušavaju prisvojiti kao Hrvatski. Ko ste vi da komentarišete da neko ne poštuje praznike Vama bitne? Pa Vi živite u Srbiji i ovo su dani koji obeležavaju delove Srbije i njene tradicije koje čine ljudi koji žive u njoj,to su Srbi. Vama ako se n3 sviđe,pakujte stvari pa idite u Vašu Hrvatsku,tamo nece biti oboležavanja ničega srpskog i bićete okruženi onima kojima mrze kao i vi SRBE. I da,da ne mislite nisam došla ni od kuda,rođena sam u Subotici. I hvala Bogu da postoje manifestacije ovakve,jer u suprotnom nam deca neće znati ništa o Srbiji,i njenoj tradiciji,jer od mržnje Vaše nema dalje.
Dasevratetamo Odgovori
Doneli su nam kic, neukus i nekulturu iz svog zavicaja.
Biljana
Dosla sam druze jer sam morala,jer sam proterana sa svog ognjista,ognjista koje je jos moj djed stvorio.Nisam dosla jer sam mastala o Subotici.Ovde sam upoznala puno novih ljudi,Madjara,Hrvata,Bunjevaca,Srba...koje delim na ljude i neljude.Citajuci tvoj komentar,steglo me je u grlu i grudima,ne daj Boze da dozivis ono sto smo mi.Istovremeno,srecna sam kada vidim kako nikada necu imati tu zlobu u sebi koju imas ti,tu potrebu da vredjam...bilo koga
Magnum
to su ti subotičani,stari subotičani,otvoreni za sve... Bar se tako deklarišu kad se fale,ustvari su šovinisti najveći na svetu
Dobrila
Ti onda gledaj da brzo pobegnes da se ne zarazis tim kicem i nekulturom...probaj naci rezervnu domovinu u koju ces posaditi seme svoje kulture i prefinjenosti, samo nam javi da li si negde uspeo u tome
Odoaa
@Biljana
Ne patetisite, gospodjo, lepo covek kaze da ste doneli kich i stvarno jeste, eto pravite 'zavicajne' dane a pevaju vam trofrtaljke i propali kafanski pevaci. Nemate argument, pa hvatate na jeftinu patetiku.
bona fide Odgovori
Preporučujem i poklanjam Mirki jedno drugo štivo: Figurae veneris
Stefan Odgovori
Bravo Pravoslavci,negujmo srpske obicaje.
Stevan Odgovori
Dobro je osmišljeno uprkos negodovanju gradske vrhuške........Nije nekom stalo tj ima nalog da opstruiše da se srpstvo etablira uprkos deklarativnom busanju u prsa.
Anka Odgovori
Milenija, dobro si rekla, vratiti se korenima. Pa vrati se, ko te zadržava.
Netoleranciju i šovinizam osuditi, ne prolazi vam ovde, kome nije dobro ovde, široko mu polje
Tami
@ANKA Pa kreni onda ako ti nije dobro. Ovo polje je Srpsko. Niko nije došao na Vaše,kako Vi to nazivate. Svi koji su došli, došli su na svoje i u svoju Državu. Ti govoris da se vrati korenima,haha. Gde su tvoji koreni u čijoj državi? ŽIVELA SRBIJA!
Суботица Odgovori
Pre komentarisanja pozeljno bi bilo ukljuciti mozak.
Toliko prikrivenih Ustasa i sovinista u ovom gradu zivi da to prosto nije moguce. Ali eto izgled zna da vara.
Cemu tolika mrznja, zar je moguce da Vam toliko smeta sve sto ima veze sa Srbima i Srbijom a zivite u istoj toj drzavi Srbiji. Treba barem malo da je postujete jer rezervnu drzavu nemate. Ako nije dobra slobodno trazite bolju mozda Vas prime. Samo onda nema pljuvanja po sopstvenoj zemlji nego cuti radi i manji si od misa. Samo u Srbiji moze svako da iznese sve sto misli a da za to ne snosi nikakve posledice. Mislite malo i o tome.

Stop mrznji i sovinizmu. Zivite zivot, pustite politiku.
ffilozoff
Po Vama su Srbi ustase ako drugacije misle?? Dokle vise debili da formiraju misljenje i kulturu NARODA??
Tami
Bravo,bravo,bravo! Svaka čast za komentar! U Srbiji je dozvoljeno da sve nacionalnosti imaju pravo samo od onih čija je država nemaju pravo i to je šunt. ALO LJUDI,PROBUDITE SE. nemojte se zavaravati i govoriti da Subotica nije srpska,jeste i Hvala Bogu što je tako. A onima kojima se to ne dopada neka idu gde im se svidja. Srbi poštuju sve manifestacije,samo kad se obeležava nešto sa konotacijom srpsko,onda veliki Hrvati i Bunjevci su prvi koji komentarišu. Mržnja je previš3 ocigledna.
Malena Odgovori
E moj Subotičane, ovde samo šovinizam i prolazi. Zgranuta sam kako su Subotičani nastrojeni. Nisam imala pojma. Kad im nije prošlo na sub.radiju sa nekom ustaškom pesmom, ovo im je zasad mogućnost da anonimno pokazuju svoja osećanja prema kako oni kažu " dođošima ".
Svima su vrata otvorena, pa kome nije dobro ovde, svi u vašu lijepu, koja osim što je proterala Srbe, ostaje i bez Hrvata. Tako im i treba
Znam Odgovori
Neverovatno je da svake godine isti ljudi ne žale vremena niti truda da opljuju ovu manifestaciju. Dragi moji bivši ili sadašnji sugrađani kojima smeta što ljudi slave Dan Nikole Tesle ili Zavičajne dane, znate ti ljudi u Subotici plaćaju porez baš kao i svi ostali, tu su im se rodila deca, oni su Subotičani.
A tek komentari na program a da pri tome nemaju pojma ni ko je ni kakva je književnica i umetnici koji dolaze. Hor Serafim Sarovski je ansambl svetskog i svetskih glasova, jedan od najboljih ako ne i najbolji u Srbiji, Mironosnice su naše Subotičanke hor, ovenčan brojnim domaćim i međunarodnim horskim nagradama, Željko Šašić je valjda sasvim pristojan pevač sa pristojnim i pitkim repertoarom kao što je i zabavni Koktel bend. Pustite ljude više na miru, iz vas izbija neskrivena mržnja, drugu rič nemam. Manje blanko hejta više razumevanja, kako ste i vi negde nekom došli po belom svetu ili EU i ostali tako su i oni.
Lozika Odgovori
Šta sad kažete ovdašnji Rvati posle ovih najnovijih silnih napada na Srbe u Kninu? Još uvek mislite da ima kako vi kažete suživota sa vama? Šta kažete na reciprocitet?
Tami
Verovatno u potpunosti podržavaju nasilje prema Srbima. Jer su isti kao i oni,ispoljavaju mržnju prema Srbima,a žive u državi Srbiji,i gradu Subotici koji pripada istoj državi. Još uvek Subotica nije postala deo Hrvatske.
Tami Odgovori
Svaka čast za manifestaciju. Čitam komentare pojedinih ljudi,i čovek ne može da poveruje kako su ljudski mozgovi plitki. Dotična gospođa priča kako Subotica nije srpski grad. Haha,zanimljivo. Svake godine iste priče i polemike oko istih stvari,tj.oko Srba. Ovo nije manifeatacija oko ljudi koji su tokom rata došli u Suboticu nego je to manifestacija kultura i tradicija. Al izgleda pojedini ljudi ne znaju sta je to,jer su zatrovani mržnjom. Ja nisam došla iz Hrvatske i Bosne,rođena sam u Subotici,i poštujem sve manifestacije koje se dešavaju u gradu,i ponosna sam što smo drugačiji od drugih. Ne daj Bože da svi razmisljamo kao pojedini,jer onda bi možda bilo problem što se održava Dužijanca,jer ipak to nije srpsko,a mi živimo u Srbiji. Hvala Bogu,pa postoje ljudi koji imaju dovoljno ljudskosti da poštuje sve narodnosti. Kapa dole za te ljude
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.