Komentara: 0
Pregleda: 1771

Nastavljene akcije prikupljanja krvi, humanost i dalje izražena

25.01.2021. u 12:22h
Izvor: Subotica.com
Crveni krst Subotice je u saradnji sa Službom za transfuziologiju Opšte bolnice od početka godine organizovao tri akcije dobrovoljnog davalaštva krvi, a već ove nedelje nastavljaju u Hemijsko-tehnološkoj školi, gde će priliku da daju najdragoceniju tečnost imati profesori i učenici škole, kao i u "Pioniru" za zaposlene u ovoj fabrici.
Nastavljene akcije prikupljanja krvi, humanost i dalje izražena

Bez obzira na epidemiološku situaciju, krv je neophodna svakog dana, zbog čega su Crveni krst i Služba za transfuziologiju ovu godinu započeli radno, održavanjem kalendarom predviđenih akcija dobrovoljnog davalaštva u Tavankutu, Čantaviru i Železničkom naselju. 

- U Tavakutu smo imali 16 potencijalnih davalaca, od kojih je 15 dalo krv, pri čemu su dve osobe po prvi put dale krv. Na akcijama u Čantaviru i Železničkom naselju bilo je 50-ak potencijalnih davalaca, od kojih je 42 dalo krv. Među davaocima je bilo 14 žena, a dve osobe su po prvi put dale krv - kaže Nevena Lukić iz Crvenog krsta Subotice. - Plan je da se sve akcije koje su predviđene kalendarom održavaju redovno, jer bez obzira na epidemiološku situaciju, transfuzijsko lečenje ne sme da stane. Bez krvi nema ni operacija, ni bilo kakve mogućnosti za lečenje, zbog čega je jako važno da se građani odazovu na ovakve akcije kad god im se ukaže prilika. Važno je i da znaju da se akcije uvek sprovode u rigoroznim bezbednosnim merama koje je propisala Vlada Srbije, te da mogu potpuno bezbedno da daju krv.

Nastavljene akcije prikupljanja krvi, humanost i dalje izraženaZa razliku od prethodne tri akcije, koje su bile otvorenog tipa i namenjene građanima, akcija koja će se sutra održati u Hemijsko-tehnološkoj školi namenjena je pre svega profesorima, nastavnom osoblju i učenicima ove škole koji žele da daju krv, dok će narednog dana akcija biti održana u fabrici "Pionir" u kojoj će moći da učestvuju zaposleni ove firme.

- I ove akcije su nam vrlo značajne, pogotovo one koje se održavaju u školama, jer tamo imamo mlado stanovništvo koje nam je ciljna grupa. Vrlo je značajno da se punoletni maturanti što više odazovu na ovakve akcije, jer je to populacija koja ima zdravu krv, otporniji su i nemaju mnogo pridruženih bolesti, pa će samim time biti mnogo manje odbijenih davalaca. Ipak, još važnije je da steknu naviku dobrovoljnog davanja i da razumeju da na ovaj način čine dobro i da nekome pomažu. Da nekome mogu da spase život - poručuje Lukić.

Nastavljene akcije prikupljanja krvi, humanost i dalje izraženaNaredna akcija dobrovoljnog davanja krvi namenjena za građane biće organizovana 10. februara u Mesnoj zajednici Hajdukovo.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1771
Povezane teme

dobrovoljno davanje krvi

akcija davanja krvi

transfuziologija opšta bolnica

crveni krst subotica

nevena lukić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.