Komentara: 2
Pregleda: 2287

Nastavljen projekat Zelene zgrade

08.08.2012. u 20:24h
Izvor: RTV Yueco
Juče je održan seminar u okviru projekta „Zelene zgrade Subotice“, koji zajedno realizuje Udruženje TERRA’S i Regionalni Arhus Centar Subotica. Projekat se realizuje u pet zgrada na adresama: Arsenija Čarnojevića 63, 65 i 38, Segedinski put 15 i Trg Jakoba i Komora 16. U okviru projekta sakupljeno je po tonu papira i pet ambalaže.
Nastavljen projekat Zelene zgrade

Projekat je podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne i Grada Subotice sa 80.000 dinara.

Predstavnici Skupštine stara su zadovoljni akcijom razvrstavanja otpada.Njihova obaveza je da u kese žute i plave boje odlože selektovani komunalni otpad, koji zatim nose u džambo džakove postavljene u podrumskim prostorijama.

Na seminaru bilo je reči o značaju primarne selekcije komunalnog otpada, kao i mogućnosti reciklaže istog o čemu su govorili stručnjaci otkupne stranice “Eco Fenix B Team”, koja je uključena u akciju odvajanja sekundarnih sirovina. Cilj je podizanje nivoa svesti o problemu otpada kao ozbiljnim zagađivaču životne sredine i smanjenje količine čvrstog komunalnog otpada.

Prošle godine je počeo da se realizuje projekat pod sloganom „Napuni džambo džak pokaži koliko si jak" u dve zgrade mesne zajednice „Dudova šuma". Volonteri Udruženje TERRA'S i Arhus centra su stanarima delili promotivne materijale, kao i kese za selekciju otpada, odnosno odlaganje papira, plastike i PET ambalaže.Zbrinjavanje komunalnog otpada je jedan od ekoloških problema koji je prisutan u svim gradovima Srbije, pa i u Subotici.

Cilj projekta je podizanje nivoa svesti o problemu otpada kao ozbiljnom zagađivaču životne sredine i smanjenje količine čvrstog komunalnog otpada kroz zajedničke aktivnosti različitih subjekata. Neophodna je edukacija građana o značaju selekcije, kao i o mogućnostima reciklaže komunalnog otpada. Namera je i da se poveća broj stanovnika koji odvajaju sekundarne sirovine koje se mogu reciklirati.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2287
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.