Komentara: 8
Pregleda: 3064
Foto

Naši gimnazijalci dočekali prijatelje iz Osijeka - "Budućnost kakvu želimo"

15.05.2023. u 14:32h
Izvor: Subotica.com
Tokom narednih nekoliko dana srednjoškolci iz Treće gimnazije iz Osijeka boraviće u našem gradu. Njih će, u okviru projekta "Budućnost kakvu želimo" ugostiti učenici Gimnazije "Svetozar Marković"
Naši gimnazijalci dočekali prijatelje iz Osijeka - "Budućnost kakvu želimo"

Prvi deo ovog projekta podrazumevao je odlazak naših gimnazijalaca u Osijek, gde su imali priliku da upoznaju njihovu školu i grad, a sada se realizuje drugi deo - gde oni uzvraćaju posetu, dok naši đaci imaju priliku da se pokažu kao dobri domaćini.

Nikola Stipić, učenik 4. razreda gimnazije "Svetozar Marković" kaže da radošću i nestrpljenjem očekuje prijatelje iz Osijeka, koji su jako dragi, prijatni, pristojni i obrazovani mladi ljudi. Zahvalan je obema školama što je uopšte dobio priliku za ovakav vid iskustva. 

Naši gimnazijalci dočekali prijatelje iz Osijeka - "Budućnost kakvu želimo"

 - Ovo je divna prilika da upoznamo nove ljude, drugačiju kulturu, način na koji naši prijatelji sa druge strane granice funkcionišu. Oni su vrlo slični nama, to su samo nijanse. Više puta sam bio tamo, ali ovo je prvi put da sam upoznao toliko lokalnog stanovništva, razgovarao sa njima, spoznao njihov način života i otkrio dušu tog grada, koji je prelep. Kako moji planovi za budućnost uključuju studije upravo u tom gradu, srećan sam što sada već imam prijatelje koji će mi pomoći da se uključim u tamošnje društvo i život - kaže Nikola, i dodaje da želi da predstavi svoj grad u najlepšem svetlu, jer je Subotica mesto koje vredi posetiti, videti njenu arhitekturu i doživeti je. 

Lucija Mamužić je učenica 3. razreda Gimnazije, i malo je reći da je oduševljena uspomenama koje nosi iz Osijeka. Posebno joj se dopao model po kome njihova škola funkcioniše. 

Naši gimnazijalci dočekali prijatelje iz Osijeka - "Budućnost kakvu želimo"

- Dopalo mi što se kod njih smerovi obrazuju prema tome koje su učenici predmete odabrali kao dodatne, odnosno prema tome koje predmete oni žele više da izučavaju. Ali i mi sa opšteg smera smo se lepo uklopili - kaže Lucija i dodaje da je za nju ovo neverovatno iskustvo, jer ima priliku da upoznaje nove ljude, a shvatila je da su problemi tinejdžera svuda isti - Mi imamo ista interesovanja, probleme, nešto što nam je lako i nešto što nam je teško. Ista smo generacija, oni žive isto kao i mi, samo na drugom mestu, ali ih muče iste brige - učenje, obaveze, društvo. Čak i  razmišljaju slično kao mi, zato smo se tako lako povezali i razumeli - zključuje ona.

Plan je da svoje drugare iz Osijeka upoznaju sa svojom školom, kulturom i tradicijom, ali i da ih povedu u obilazak grada, kaže Mia Kovačec, maturantkinja Gimnazije. 

Naši gimnazijalci dočekali prijatelje iz Osijeka - "Budućnost kakvu želimo"

- Želimo da im sem druženja, damo priliku da upoznaju naš grad. Prvo ćemo im pokazati školu, zatim grad, gde je akcenat na arhitekturi secesije, a vodićemo ih i na Palić - dodaje Mia. 

Sa druge strane, učenici iz Osijeka, od ove posete očekuju da će se dobro zabaviti ali i mnogo naučiti. 

Naši gimnazijalci dočekali prijatelje iz Osijeka - "Budućnost kakvu želimo" - Prethodno iskustvo bilo je fenomenalno, više od očekivanog. Sada se nadam da ćemo se dobro nasmejati, družiti, naučiti nešto novo jedni od drugih i razmeniti dobra i loša iskustva - kaže Adrijan Čukić, učenik Osječke gimnazije. 

Iako je dolaskom Osječana realizovan i drugi deo projekta, te je time on priveden kraju, to ipak ne znači kraj saradnje dve škole. One već zajedno učestvuju na konkursu koji je raspisalo Ministarstvo nauke i obrazovanja Republike Hrvatske, za projekat koji se finansira iz fondova Evropske unije, što nam je spomenula i profesorka matematike u subotičkoj Gimnaziji, Jelena Piuković.

Naši gimnazijalci dočekali prijatelje iz Osijeka - "Budućnost kakvu želimo" - Sem ovog značajnog projekta, konkurisali smo na još jedan veliki projekat, pa se nadamo nastavku saradnje. Iako se ovaj projekat završava, za nas je to samo početak - početak saradnje i učenika i profesora, razmene iskustava i divnih prijateljstava, koja mogu potrajati čitavog života - kaže ona.

Na njene reči se nadovezao i direktor Gimnazije "Svetozar Marković", Dušan Pavlović, istakavši koliko je za samu školu bitna realizacija ovakvih projekata:  

Naši gimnazijalci dočekali prijatelje iz Osijeka - "Budućnost kakvu želimo"- Zadovoljstvo je biti deo jednog ovakvog projekta, to je izuzetno značajno, jer imamo priliku da naučimo nešto novo i da ono što smo smo videli primenimo u našoj školi. Sem toga, u okviru narednog projekta ćemo raditi i na obezbeđivanju sredstava za opemanje škole, a mi smo konkretno konkurisali za IT opremu i sredstva. Pre 30 - 40 godina smo bili u istom sistemu, ali su oni danas mnogo ispred nas, imamo mnogo šta da naučimo i primenimo, kako bi našoj deci omogućili kvalitetnije obrazovanje i bolje uslove za učenje - zaključuje direktor.

Izvor: Subotica.com
Prekogranična saradnja kroz projekat "Budućnost kakvu želimo" gimnazija iz Subotice i Osijeka Prekogranična saradnja kroz projekat "Budućnost kakvu želimo" gimnazija iz Subotice i Osijeka Prekogranična saradnja kroz projekat "Budućnost kakvu želimo" gimnazija iz Subotice i Osijeka Prekogranična saradnja kroz projekat "Budućnost kakvu želimo" gimnazija iz Subotice i Osijeka Prekogranična saradnja kroz projekat "Budućnost kakvu želimo" gimnazija iz Subotice i Osijeka Prekogranična saradnja kroz projekat "Budućnost kakvu želimo" gimnazija iz Subotice i Osijeka Prekogranična saradnja kroz projekat "Budućnost kakvu želimo" gimnazija iz Subotice i Osijeka Prekogranična saradnja kroz projekat "Budućnost kakvu želimo" gimnazija iz Subotice i Osijeka
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 meseci i 1 nedelju
Komentara: 8
Pregleda: 3064
Povezane teme

gimnazija subotica

gimnazija svetozar marković

dušan pavlović

jelena piuković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.