Komentara: 121
Pregleda: 15018
Video
Foto

Nakon protestne vožnje traktori parkirani u centru grada

16.05.2023. u 11:48h > 16:06
Izvor: Subotica.com
Nakon protestne vožnje, subotički paori parkirali su traktore u Štrosmajerovoj ulici i tu će, kako tvrde, ostati do četvrtka. Ukoliko njhovi zahtevi ne budu ispunjeni spremni su da se u petak upute ka Beogradu.
Nakon protestne vožnje traktori parkirani u centru grada

Nezadovoljstvo zbog neispunjenih zahteva nakon jučerašnjih pregovora u Vladi Srbije, lokalni paori iskazali su protestnom vožnjom od Hipodroma do centra grada, u kojoj je učestvovalo oko 30 traktora. 

Nakon protestne vožnje traktori parkirani u centru grada

Vladi smo uputili ukupno osam zahteva, ali je prihvaćen samo jedan. Tražimo da otkupna cena sirovog mleka bude minimalno 78 dinara + PDV, potom da subvencije po hektaru budu minimalno 35 hiljada dinara, kao i da se ukine ograničenje do 20 hektara. Zahtevamo da premija za mleko iznosi 20 dinara po litru, da se referentna cena ratarskih kultura izjednači sa berzama u Budimpešti i Parizu, jer mi za 18 dinara ne možemo da proizvedemo pšenicu, da država reguliše uvoz mleka i mlečnih proizvoda. Naši zahtevi odnose se i na dizel gorivo bez akcize za poljoprivredu, regres za mlečne krave u iznosu od 40 hiljada dinara po kravi i ukidanje naknade za odvodnjavanje - istakao je Miroslav Matković, predsednik subotičkog Udruženja poljoprivrednika - Na sastanku u Vladi nam je rečeno da trenutno ne mogu biti ispunjeni naši zahtevi, već da se strpimo do naredne godine. Prihvaćen je jedino zahtev koji se odnosi na prelevmane (zaštitna taksa kojom se nadoknađuje razlika između niže cene uvezene robe i više cene domaćeg proizvoda), gde su dali 300 dinara po kilogramu.

Stočar Marko Peić Tukuljac objašnjava da se proizvođači mleka godinama bore za veću otkupnu cenu i dodaje da država mora da reguliše uvoz mleka i mlečnih proizvoda.

Nakon protestne vožnje traktori parkirani u centru grada

Mnogo mleka se uvozi, ima previše onog u prahu, tako da ljudi ni ne znaju šta konzumiraju. Smatram da Vlada mora da osigura domaće proizvođače mleka i zato tražimo da otkupna cena bude minimalno 78 dinara +PDV, da se ispod toga ne ide. Trenutno prodajem za 60 dinara sa PDV-om. Mi smo mala farma i imamo želju i volju da povećamo broj grla, ali ovako ne možemo - priča Peić Tukuljac - Narod sve plaća skupo, građani naši koji misle da je seljak taj koji diktira cenu, a seljak uglavnom propada. Samo ideš, radiš, a ne znaš ni za šta radiš - nadovezuje se Vinko Stantić iz Male Bosne.

Nakon protestne vožnje traktori parkirani u centru grada

Mehanizaciju su u centru grada parkirali poljoprivrednici iz Male Bosne, Ljutova, Verušića, Tavankuta, Đurđina, Šupljaka i sa Kelebije.

Izvor: Subotica.com
Protestna vožnja poljoprivrednika od Hipodroma do Gradske kuće Protestna vožnja poljoprivrednika od Hipodroma do Gradske kuće Protestna vožnja poljoprivrednika od Hipodroma do Gradske kuće Protestna vožnja poljoprivrednika od Hipodroma do Gradske kuće Protestna vožnja poljoprivrednika od Hipodroma do Gradske kuće Protestna vožnja poljoprivrednika od Hipodroma do Gradske kuće Protestna vožnja poljoprivrednika od Hipodroma do Gradske kuće Protestna vožnja poljoprivrednika od Hipodroma do Gradske kuće
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 meseci i 1 nedelju
Komentara: 121
Pregleda: 15018

Povezane vesti

Povezane teme

protest poljoprivrednika traktorima

protest poljoprivrednika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.