Komentara: 18
Pregleda: 2325

Nakon praznika što pre se vratiti na izbalansiranu ishranu, lekari ne savetuju rigorozne dijete i specijalne detoks programe

15.01.2024. u 09:30h
Izvor: Subotica.com
Izbalansirana ishrana koja obiluje svežim voćem i povrćem, unos dovoljne količine vode, san i fizička aktivnost od ključnog su značaja za detoksikaciju organizma, poručuju lekari i dodaju da je nakon praznika potrebno što pre vratiti se na uravnoteženu ishranu.
Nakon praznika što pre se vratiti na izbalansiranu ishranu, lekari ne savetuju rigorozne dijete i specijalne detoks programe

Višak kilograma samo je jedna od posledica neuravnotežene ishrane i preterane konzumacije alkohola tokom prazničnih dana, a lekari ne savetuju nikakve rigorozne dijete i specijalne detoks programe, već navode da je potrebno pridržavati se principa pravilne ishrane koji podrazumeva obilan unos voća i povrća.

Nakon praznika neophodno je rasteretiti želudac i probavne organe, a to ćemo postići raznovrsnom i laganom ishranom koja podrazumeva unos nutritivno bogatih namirnica. Uvek savetujemo građanima da konzumiraju dosta voća i povrća, najbolje u svežem obliku, kao i da meso pripremaju bez dodataka masnoća. Najposnija mesa, uključujući ribu i piletinu, sadrže određenu količinu masti koja je sasvim dovoljna kako bismo pripremili jedan zdrav obrok, zato je dinstanje, kuvanje na pari, kao i priprema variva i čorbica svakako dobar izbor - počinje priču Načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje dr Nada Kosić Bibić.

Nakon praznika što pre se vratiti na izbalansiranu ishranu, lekari ne savetuju rigorozne dijete i specijalne detoks programe

PRETERANI UNOS SLATKIŠA MENJA Ph U PROBAVNIM ORGANIMA: Lekari ističu da je, nakon praznika, neophodno redukovati ishranu i kod mališana i upozoravaju da preterani unos slatkiša menja Ph vrednost u probavnim organima što ne pogoduje dobrim bakterijama - To naravno ne pogoduje ni normalnoj kontroli šećera i masnoća i zbog toga imamo sve više dece koja imaju problema sa tim. Važno je da roditelji razumeju koliko je značajno da ograniče unos slatkiša i da ih deca konzumiraju umereno. Tokom praznika možemo deci praviti zdrave slatkiše. Na primer, postoje recepti za kuglice koje mogu da se prave sa urmama, smokvama, rogačem i u te poslastice nije potrebno dodavati šećer. Dete može unositi prirodne šećere i kroz konzumaciju suvog voća koje je dovoljno slatko - pojašnjava sagovornica.

Lekari podsećaju da voće i povrće u svežem obliku sadrže obilje vitamina, minerala, antioksidanasa i nutrijenata i upravo ove namirnice predstavljaju prirodne detokse.

Naš organizam neprekidno radi čišćenje i antioksidansi jesu supstance koje čuvaju naše ćelije i popravljaju razna oštećenja kojima smo neminovno izloženi tokom cele godine - dodaje dr Kosić Bibić - Detoksikacija podrazumeva jedan proces koji se kontinuirano odvija i naš organizam ima prirodne mehanizme da to radi, a mi treba, izbalansiranom, ishranom da mu pomognemo u tome.

Za detosikaciju i čišćenje organizma od ključnog značaja je i voda uz čiju podršku se odvijaju svi vitalno važni procesi, uključujući i sve metaboličke procese.

- Voda je najbolji napitak i neophodno je da je tokom cele godine unosimo u dovoljnim količinama. Našem organizmu mogu biti korisni i napici od voća i povrća, poput smutija, ali sasvim dovoljno je popiti jednu čašu dnevno. Međutim, mi uvek savetujemo da se jede cela voćka, jer je ceđenjem oslobađamo vlakana koja su takođe važna - objašnjava sagovornica i dodaje da nezaslađeni biljni čajevi doprinose jačanju organizma - Odlični su najobičniji čajevi od koprive, nane, žalfije. Sve popularniji je i čaj od limuna i đumbira koji takođe pomaže čišćenje našeg organizma. Unošenje mlečnih proizvoda u vidu probiotskih kultura je napitak koji jača otpornost našeg organizma i treba da se uvrsti u jelovnik svakodnevno.

Nakon praznika što pre se vratiti na izbalansiranu ishranu, lekari ne savetuju rigorozne dijete i specijalne detoks programeFizička aktivnost neizostavna je karika u "detoks lancu", zaključuje dr Kosić Bibić.

- Fizičkom aktivnošću podižemo kompletnu energiju, mobilišemo organizam i na taj način radimo detoksikaciju. Za jačanje organizma neophodna je i dovoljna količina sna, jer normalan san i ritam su ključni za regeneraciju naših ćelija.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 meseca i 1 nedelju
Komentara: 18
Pregleda: 2325
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

nada kosić bibić

centar za promociju zdravlja

zdrava ishrana

pravilna ishrana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.