Komentara: 46
Pregleda: 9458

Najposećeniji subotički sajt - www.subotica.com

15.09.2012. u 19:32h
Bez specijalnog povoda, a posle duže vremena, odlučili smo da podelimo sa javnosti ono što su verovatno mnogi znali, a to je činjenica da smo najposećeniji subotički sajt. Poslednja statistika (Google analytics) na uzorku od 30 dana daje nam podatak od 439.354 poseta.
Najposećeniji subotički sajt - www.subotica.com

Sajt subotica.com kao registrovani Internet domen postoji od 1998. godine i sve do 2006. godine promenio je nekoliko vlasnika. Od te 2006. godine on je u vlasništvu malog ali vrednog tima koji svakodnevno, skoro sedam godina unazad, radi na njegovom razvoju, podizanju nivoa usluga, kvaliteta sadržaja, dostupnosti informacija i što nam je veoma bitno - slobodi izražavanja.

Kroz sve ove godine postojanja i usled značajnih društvenih promena i potreba prilagođavanja okruženju, razvojem informacionih tehnologija, trudili smo se da pratimo i podižemo kvalitet u svakom smislu, da iskoristimo stečeno iskustvo i dobre prakse i da sajt izdignemo zbirno na jedan, neskromno, visok  nivo kvaliteta - uzimajući u obzir da je ovo sajt čiji je apsolutni fokus grad Subotica.

Jasan put razvoja

Kako je razvojni i organizacioni tim sazrevao (tehnički i logistički) i kako se društvo razvijalo, u svakom pogledu, paralelno smo pratili trendove i osluškivali potrebe naših posetilaca. Vremenom gradeći viziju uspešnog sajta i sledeći zacrtanu misiju formirali smo i uređivačku politiku, jasno izdvojivši pravac i ciljeve daljeg razvoja sajta.

S obzirom da postojimo "tek" 7 godina možemo da se osvrnemo unazad i konstatujemo neke stvari.

Vreme postojanja ovog sajta, na koji smo vrlo ponosni, donelo je mnogo toga pozitivnog.  Da smo već duže vreme na dobrom putu, odnosno da idemo pravim putem i ponašamo se u skladu sa potrebama većine to nam praktično od samog početka govore desetine miliona poseta koje smo imali u prethodnih nekoliko godina, a kao plod dobrog rada - trend izražene visoke posećenosti se i dalje nastavlja i izdvaja nas od drugih subotičkih sajtova.

Želeli smo da jasno segmentiramo sadržaj i da ovaj sajt, usko i najdirektnije vezan za Suboticu, ima svoje ciljne grupe i da će plasirani sadržaj u proseku naći svoje zainteresovane - praktično od najranijeg doba života, odnosno minimuma informatičke pismenosti, pa sve do onih naših najstarijih sugrađana koji su odlučili da budu u korak sa modernim tehnologijama. Neskromno gledajući, svesni smo da svojim postojanjem utičemo i podstičemo razvoj (aktivno korišćenje) modernih komunikacija, bržeg protoka informacija, slobode medija i na formiranje mišljenja javnog mnenja. Sve pozitivne strane postojanja ovog sajta mogli bi se navesti sa mnogo zareza, ali mi ćemo to ipak ostaviti vama na procenu.

Ponosni smo na preko 400.000 mesečnih poseta

Što se tiče posećenosti, sajt subotica.com je za prvih 8 meseci ove godine imao preko 3.000.000 poseta i oko 15 miliona pregleda stranica. Gledano na mesečnom nivou, po poslednjoj statistici (Google Analytics) sajt subotica.com ima 439.354 posete (za 30 dana) od toga je 138.499 apsolutno jedinstvenih posetilaca. Na dnevnom nivou naš sajt u proseku ima preko 12.000 poseta i 55.000 pregleda stranica.

Najposećeniji subotički sajt - www.subotica.com

Mesečna statistika (avgust - septembar 2012)

Najposećeniji subotički sajt - www.subotica.com

Statistika za prvih 8 meseci 2012. godine

Primera radi, Subotica sa prigradskim naseljima po poslednjim (2011) demografskim podacima ima oko 150.000 stanovnika, a po takođe poslednjim (2010, ITU) informacijama penetracija Interneta (dostupnost Interneta i razvijenost pristupa na određenoj površini u određenom vremenskom periodu) u Srbiji je tek 56%. Ne treba biti veliki matematičar, a ni filozof, da se zaključi da 439.354 poseta na grad od 150.000 stanovnika je jedan veliki uspeh.

Takođe, veoma smo srećni što postojanjem ovog sajta mnogo značimo našoj dijaspori i svima onima koji žele da budu u toku sa dešavanjima u Subotici.

Najposećeniji subotički sajt - www.subotica.com

Lokacije (zelene) u svetu sa kojih smo pogledani barem jedanput za poslednjih 30 dana

Uz sve ovo moramo da dodamo jedan nedostatak na kojem ćemo raditi u narednom razvojnom periodu, a to je višejezičnost koja će sigurni smo doneti još veću atraktivnost i zainteresovati one koji nisu iz našeg govornog područja.

Najposećeniji subotički sajt - www.subotica.com

Planovi u narednom periodu

Ovu godinu, bez obzira na neke faktore na kojem ne možemo da utičemo, u samom startu u našoj biznis percepciji označili smo kao godinu izazova za nas i mnogo toga smo uspeli, a mnogo toga nas još čeka. Što se tiče sadržaja, spremili smo mnogo novina... uskoro više detalja...

Bez obzira na buduće planove, naš sajt je gledano samo po posećenosti ubedljivo najposećeniji subotički sajt i to sa pravom, koristeći uporednu statistiku javno dostupnih servisa, možemo jasno da ističemo. Za razliku od popularnosti koja teško može da se egzaktno izmeri i kvantifikuje, naše statistike sa raznih kredibilnih svetskih servisa govore same za sebe i bez daljnjeg nameću jasan zaključak.

Ukoliko nekoga interesuje, evo još detaljnije statistike za period od mesec dana:
- Opšti pregled
- Browseri
- Operativni sistemi
- Lokacije
- Rezolucije ekrana

Hvala na poverenju i nadamo se da ćemo se još dugo pratiti.
Ukoliko želite upišite se u našu KNJIGU UTISAKA.

Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 46
Pregleda: 9458

Povezane vesti

Povezane teme

www.subotica.com

statistika posećenosti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.