Komentara: 5
Pregleda: 4206
Foto

Najava obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke

19.03.2018. u 12:46h
Izvor: Subotica.com
Na teritoriji Severnobačkog okruga u 2016. godini od raka dojke obolele su 132 žene, a 49 žena izgubilo je bitku sa ovom bolešću, podaci Registra za rak Zavoda za javno zdravlje su sa kojima dočekujemo 20. mart, Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Skrininig na rano otkrivanje ove maligne bolesti započet je pre pet godina, a iako je bilo planirano da se žene pozivaju na mamografiju svake dve godine, prvi ciklus je završen tek krajem prošle godine.
Najava obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke

Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena svuda u svetu jer rizik da oboli od ove bolesti  ima svaka 8. do 12. žena.  Prema podacima do 30 odsto  novoobolelih žena u svetu je mlađe od 50 godina, a oko trećina žena su u životnoj dobi  između 50 i 64 godine. U našoj zemlji stopa obolelih žena iznosi 53,3 na 100.000 stanovnika i slična je zemljama u okruženju, ali je stopa umrlih žena među najvišima u Evropi.

- Stopa smrtnosti u našoj zemlji je izuzetno visoka, prema poslednjim podacima je 19,7 na 100 hiljada žena, spada u rang najviših smrtnosti i u Evropi i u svetu, a razlog je kasno postavljanje dijagnoze.  U Srbiji se u momentu postavljanja dijagnoze kod dve trećine žena bolest nalazi u odmaklom stadijumu. Uspešnost lečenja zavisi od proširenosti bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze  - kaže dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje.

Najava obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke

dr Nada Kosić Bibić

Pored faktora rizika na koje nije moguće uticati  poput starenja, pola i naslednih predispozicija, postoje i faktori na koje se može uticati kao što su rađanje posle 30. godine, nedojenje, konzumiranje alkohola i cigareta, te nepravilna ishrana.

U otkrivanju raka dojke zlatni standard je mamografija, koja se u Opštoj bolnici sprovodi od 2013. godine u okviru Nacionalnog skrininga. Na skrining se pozivaju žene od 50 do 67 godina starosti, a  krajem prošle godine završeno je pozivanje svih žena po prvi put.  Za pet godina kod 166 žena postavljena je sumnja na patološke promene, od toga  kod pet žena su uočene sumnjive promene na obe dojke.

- Cilj nam je da odradimo što više mamografskih pregleda, da bi otkrili promene u što ranijoj fazi kada se još ne mogu napipati. Očitavanje mamografskih snimaka radi se od strane radiologa, dva radiologa očitavaju snimke nezavisno jedan od drugog, a ukoliko postoji pozitivan nalaz onda se uključuje treći radiolog, odnosno supervizor - objašnjava dr Irena Sabo Vojnić, koordinator za skrining u Opštoj bolnici dodajući da trenutno postoji zastoj u sprovođenju skrininga zbog kvara na mamografu - Trenutno mamografski aparat nije u funkciji, pošto je došlo do kvara, angažovan je servis i popravka je u toku. Očekujemo da će početi sa radom već sledećeg meseca.

Najava obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke

dr Irena Sabo Vojnić

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, sutra će u MZ Bački Vinogradi, od 8 do 11 časova, biti organizovana zdravstvena akcija “Selu u pohode“, dok će u Crvenom krstu od 17 do 19 časova biti organizovana akcija pod nazivom  „Šta ćete danas uraditi za zdravlje vaših grudi?“ u okviru koje će lekari ženama pregledati dojke i davati im savete o važnosti samopregleda.

Izvor: Subotica.com
Najava obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke Najava obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke Najava obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke Najava obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke Najava obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke Najava obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke Najava obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke Najava obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 1 mesec
Komentara: 5
Pregleda: 4206

Povezana vest

Povezane teme

zavod za javno zdravlje

crveni krst

rak dojke

skrining

mamografija

dr zorica dragaš

crveni krst subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.