Komentara: 8
Pregleda: 9423
Foto

Najava jesenjeg Festivala jevrejske kulture

09.09.2016. u 17:20h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji Jevrejske opštine Subotica, u nedelju će biti otvoren drugi po redu „Jesenji festival jevrejske kulture 2016“. Tokom sedmodnevnog programa, koncertima, književnim večerima i predstavom na sceni „Jadran“ biće predstavljeno jevrejsko kulturno stvaralaštvo.
Najava jesenjeg Festivala jevrejske kulture

Festival, koji je i zvanično manifestacija od posebnog značaja za Grad Suboticu,  će biti otvoren u nedelju u 19 časova kada će, u Velikoj sali Jevrejske opštine Subotica,  Gudački kvartet „Quattro santi“ pod vođstvom Miloša Nikolića  održati koncert.  Drugog dana festivala, u ponedeljak, će biti održano književno veče posvećeno Arturu Munku u čitaonici Gradske biblioteke, povodom novog izdanja njegove knjige „Bačvanska svadba“.

- Za Artura Munka vezuju se dve zanimljive stvari za ovaj grad, bio je ugledni lekar svoga doba, a interesantno je da je bio prvi koji je prihvatao brodolomnike kada je 1912. godine Titanik doživeo svoju sudbinu.  Napravili smo kontakt sa njegove dve unuke, koje žive u Ljubljani i Novom Sadu, pa se nadamo da će one uveličati to  posebno veče - kaže predsednik Jevrejske opštine Subotica, Robert Sabadoš i dodaje - Održavanjem Festivala želimo da delovi našeg svakodnevnog dešavanja budu osvetljeni sa neke tačke jevrejstva ili povezanosti sa njim, što daje lepši kolorit u kulturi grada.

Bogatom koncertnom programu na ovogodišnjem festivalu će doprineti nastup Jevrejskih kantora iz Budimpešte, u sredu od 18 časova, u Velikoj većnici Gradske kuće.  Sjajan muzički događaj prirediće oko 50 izvođača Segedinskog simfonijskog orkestra sa horom u Sinagogi, u četvrtak od 19 časova.

- Subotička Sinagoga  simbolizuje prisustvo Jevreja u Subotici. Iako enterijer Sinagoge još nije uređen, njena fasada jeste, ali zahvaljujući ovom koncertu unećemo život u nju - kaže sekretar Jevrejske opštine Subotica, Robert Kovač.

Nakon šetnje kroz grad „Tragom jevrejskog nasleđa“ uz stručnu pratnju, u subotu će od 19 časova  na sceni Jadran biti održano veče posvećeno bardu srpskog glumišta, Predragu Ejdusu, kada će biti izvedena predstava  „Čehov je Tolstoju rekao zbogom!“, u režiji Irfana Mensura.

Festival će biti zatvoren u nedelju predstavljanjem knjige „Umetnost medaljerstva Edea Telča“ autorke Ane Baranji u Gradskom muzeju. 

Izvor: Subotica.com
Najava jesenjeg Festivala jevrejske kulture Najava jesenjeg Festivala jevrejske kulture Najava jesenjeg Festivala jevrejske kulture Najava jesenjeg Festivala jevrejske kulture Najava jesenjeg Festivala jevrejske kulture
Postavljeno pre 7 godina i 7 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 9423
Povezane teme

jevrejska zajednica

jevreji

robert sabadoš

jesenji festival jevrejske kulture

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.