Komentara: 2
Pregleda: 4550

Nagrađeni „Ledolomci“ FOKUS-a

15.03.2012. u 22:57h
Izvor: SuMedija
Nagrađeni „Ledolomci“ FOKUS-a

U cilju podsticanja kulturne produkcije i pružanja podrške mladim autorima ili grupama autora sa teritorije Grada Subotice, Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš” je u oktobru prošle godine raspisala Konkurs za prvo autorsko delo - LEDOLOMAC.

Konkurs je osmišljen sa namerom da ohrabri mlade autore da realizuju svoja prva umetnička dela i na taj način probiju led do umetničke i stručne publike. Odluku o najboljih pet autorskih radova donela je stručna komisija u sastavu Oršolja Benčik, književnica i dobitnica mađarske književne stipendije Gion Nandor, Miroslav Jovančić, kustos u Modernoj galeriji Likovni susret i Đorđe Kuburić, pisac i profesor književnosti. Komisija je nakon dve sesije jednoglasno odlučila da sa po 100.000 dinara podrži Azru Kostić (likovna umetnost), Danijela Čavića (književnost), Miroslava Petrekanovića (književnost), 4Real (muzika), Akoša Kovača (film).

Azra Kostić, apsolventkinja studija građevine u Subotici trenutno priprema svoju prvu samostalnu izložbu i raduje se zbog pobede na konkursu.

-Ljubav prema crtanju postojala je od malih nogu, oduvek je to bilo nešto u čemu sam najviše uživala i što me je opuštalo. U Art studiju Ratke Lugumerski sam razvijala kreativnost, još više zavolela likovnu umetnost i ušla u taj čarobni svet iz koga više nisam poželela da izađem. Podrška koja mi je pružena pobedom na konkursu znači još jedan podstrek za nastavak bavljenja ovim hobijem, znači mogućnost da podelim po prvi put samostalno ono što sam od 2005. godine do danas stvarala sa uživanjem. To je nekoliko faza koje sam prolazila učeći od različitih mentora, od Ratke Lugumerski, preko Nevene Grković, Boroša Đerđa, do Gorana Vuletića od koga i dalje učim u umetničkoj radionici Medijala – kaže Azra Kostić.

Azra trenutno uživa u realizaciji izložbe, svaki deo joj predstavlja zadovoljstvo i ne može da sačeka 30. april, kada će biti otvaranje izložbe. Za mesto održavanja izložbe je izabrala galeriju Otvorenog univerziteta. - Odrađena je većina ramova, od kojih svaki prati priču slike koju „udomljuje“. Plakate i katalog će dizajnirati Ivana Perić, talentovana mlada umetnica koja je studije fotografije završila u Novom Sadu. Osmišljavam i planiram detalje koje će otvaranje izložbe učiniti zanimljivijim. Izložbu će otvoriti Nela Tonković, istoričarka umetnosti i kustoskinja u Modernoj galeriji Likovni susret. Od Viktorije Šimon Vuletić i Gorana Vuletića iz Medijale sam dobila mnogo korisnih saveta, imam i podršku meni dragih osoba, porodice, dečka i prijatelja. Sve je naravno, pod pokroviteljstvom Fondacije za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš“, koja mi je omogućila sredstva kojima pokrivam sve troškove za izvođenje ovog projekta i kojoj sam beskrajno zahvalna na ukazanom poverenju! – priča Azra.

Ledolomac

Na njenim radovima dominiraju portreti koji su inspirisani živim bićima i lutkama. - Portreti su nešto što me iznova i iznova inspiriše. Mislim da lica na slici najbolje nose priču i govore za sebe. Osim u ljudima, inspiraciju pronalazim velikim delom i u porculanskim lutkama čiji sam kolekcionar i kod kojih uz igru senki i svetlosti, uvek nađem neki detalj koji me navede da uzmem četkice i krenem u stvaranje novog dela. Tajna je skrivena u radovima, gde svaki ima svoju priču, ispričanu kroz poglede i boje, to nisu priče koje ja planiram, već se jednostavno dese u toku izrade, i koje i sama nakon završetka započete ideje pokušavam da shvatim i time jos više upoznam sebe...

Miroslav Petrekanović je, takođe, jedan od dobitnika sredstava na konkursu Ledolomac za književno delo, roman “Nemirni talasi“. Autor je velikog broja neobjavljenih kratkih književnih dela, tri romana i manjeg broja pesama. Apsolvent je na Pravnom fakultetu u Beogradu, profesionalno se bavi šahom i voditelj je škole tektonik elektro plesa.

- Roman “Nemirni talasi“ sam pisao iz zabave. Pokušavao sam biti originalan iako je to u današnje vreme prilično teško. Da bi promovisao roman i sve učinio zanimljivijim podelio sam roman na delove i postavljao ga na svoj Fejsbuk profil. U cilju promocije svog dela, likovima iz romana sam dao imena stvarnih prijatelja na Fejsbuku. Kritike su bile više nego pozitivne– kaže Miroslav. Iako priznaje da ga nikada nisu prepoznavali kao nekoga sa vidnim talentom za književnost, ipak je pisao. Njegovi književni uzori su Oskar Vajld, pisac koji, kako on kaže, nije gledao svet kroz komplimente nego je pružao realnu sliku sveta i naravno veliki Dostojevski, predstavnik čuvene ruske škole.

-Moj roman je inspirisan nedavnim događajima u Libiji i priča prati glavnog junaka Zorana koji je zbog objavljenog oglasa u novinama uvučen u za njega nezamisliv splet događaja. Glavni junak je naravno prilično sličan meni – prepričava mladi ledolomac – Trenutno sam u fazi pripreme za realizaciju projekta i nameravam da ga što pre završim.

Otkriva svoju osobinu da sam uči i otkriva nove veštine, kao i to da uvek teži uspehu i kada ostvari željene rezultate, preorijentiše se na novu oblast i iznova savladava nova znanja i tehnike – Voleo bih da se bavim advokaturom a da mi hobi i dalje budu pisanje i ples – kaže Miroslav.

Direktor Fondacije, Branislav Filipović naglašava važnost ovakvih načina finansiranja i pružanja podrške mladim talentovanim ljudima – Ovim konkursom smo želeli da podržimo mlade neafirmisane umetnike, da im pomognemo da probiju led i da promovišu svoju umetnost. Uskoro nameravamo da raspišemo još dva interesantna konkursa koja bi trebala da pruže potrebnu podršku mladim autorima u razvijanju njihove umetnosti...

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 2
Pregleda: 4550
Povezane teme

fondacija fokus

ledolomac

Fondacija Danilo Kiš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.