Komentara: 42
Pregleda: 6670

Nagli rast broja obolelih u našem gradu

11.01.2022. u 12:03h
Izvor: Subotica.com
U poslednja 24 sata u Subotici je registrovano 150 novih slučajeva infekcije virusom kovid-19, a zbog naglog rasta broja obolelih u našem gradu, epidemiološka situacija se ocenjuje kao izrazito nepovoljna sa trendom dodatnog i ubrzanog pogoršanja.
Nagli rast broja obolelih u našem gradu

Kako predočava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica, 2022. godinu smo dočekali sa 179 aktivno obolelih u našem gradu, a samo deset dana kasnije, taj broj je dostigao 679, što ocenjuje kao ogromno povećanje.

- Taj broj od 179 je bio najmanji od oktobra, jer je četvrti talas dostigao vrhunac 1. novembra i od tada su brojke počele da padaju. Sada vidimo da opet rastu i možemo da kažemo da je u Subotici, kao i u celoj Srbiji, peti talas u toku. Za samo deset dana smo dostigli broj od 679 aktivno obolelih, što je uvećanje od 300 odsto, s tim da je u poslednja 24 sata registrovano 150 novih slučajeva infekcije. Tako da brojevi rastu i epidemiološka situacija je izrazito nepovoljna sa trendom dodatnog i ubrzanog  pogoršanja - kaže dr Bohucki.

Razlog ovako naglog rasta novoobolelih, dr Bohucki objašnjava pojavom omikron soja, za koji je karakteristično da se brzo širi i da u kratkom vremenskom roku formira visok talas. Ipak, kako naglašava, prema do sada raspoloživim podacima omikron soj izaziva blažu kliničku sliku u odnosu na delta soj virusa kovid-19.

- Tako je mutirao da ima veći afinitet za gornje respiratorne puteve, nego za donje, što je dobro i zato se objašnjava da daje blažu kliničku sliku u odnosu na deltu. To ne znači da iza velikog broja obolelih, lica koja imaju neke hronicitete neće imati težu kliničku sliku koja će zahtevati hospitalizaciju i, shodno tome, mogući smrtni ishod. Generalno je omikron blaži od delte, ali zbog ukupnog broja obolelih u kratkom vremenskom periodu, svakako da ćemo imati i ovakve slučajeve. Zahvaćene su sve uzrasne grupe, ali moram da napomenem da je procentualno manja zastupljenost najstarijih, a prilično mnogo mladih, a to je po pravilu uzrasna grupa koja se najviše kreće i koja je najmanje vakcinisana - ističe dr Bohucki.

U BOLNICI 29 PACIJENATA - U poslednja 24 sata, u respiratornoj ambulanti Opšte bolnice Subotica pregledan je 51 pacijent, od kojih su tri zadržana na lečenju, dok je pet pacijenata otpušteno iz bolnice na kućno lečenje i izolaciju. Trenutno se na lečenju u Kovid delu bolnice nalazi 29 pacijenata, pri čemu se u kovid jedinici intenzivnog lečenja nalaze tri pacijenta, od kojih su dva na respiratoru.

Kada je u pitanju zaštita od novog soja, dr Bohucki ističe da je najdelotvornija vakcina, naročito treća doza, dok prethodno preležana infekcija ne štiti mnogo, o čemu svedoči podatak da od ukupnog broja novoobolelih u jednom danu, 20 odsto njih je već preležalo kovid-19.

- Važno je napomenuti da i vakcinisani obolevaju, ali je zanimljiv podatak da ko je, na primer, primio dve doze "Fajzera", taj je u 35 odsto slučajeva zaštićen, odnosno 65 odsto nije. Međutim, sa trećom dozom zaštita ide na 75 odsto, što znači da od četvoro, jedan može da boli, a troje ne, što opet nije loše. Što se tiče preležane infekcije, tu nema gotovo nikakve zaštite. Reinfekcije su normalna pojava i sad je već 20 odsto novoobolelih na dnevnom nivou imalo kovid infekciju pre. Iz ovog razloga i dalje treba da se nose maske, bilo da ste vakcinisani ili nevakcinisani. Vidno je došlo do opuštanja, u radnjama ni zaposleni, koji bi morali da nose maske, često ne nose, a kupci još manje, a to je takođe jedna od odličnih mera zaštite - poručuje dr Bohucki.

Od početka epidemije virusa kovid-19, u Subotici je od ove zarazne bolesti obolelo ukupno 20.423 građana.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 meseca i 2 nedelje
Komentara: 42
Pregleda: 6670
Povezana vest
Povezane teme
zavod za javno zdravlje dr nebojša bohucki korona virus epidemija korona virusa epidemiološka situacija korona
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.