• Pregleda: 5050

Nadoknada časova za subotičke đake

Izgubljene časove, učenici osnovnih i srednjih subotičkih škola nadoknadiće jednom radnom subotom, tri dana kraćim prolećnim raspustom i još jednim danom o kojem će škole interno odlučiti na koji način će se nadoknaditi, predložio je Aktiv direktora škola. Ukoliko se Ministarstvo prosvete usaglasi, ova odluka biće i konačna.
Nadoknada časova za subotičke đake

Kako je objasnila Nataša Aleksić, članica Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja, Subotica je dobija uputstvo od Ministarstva prosvete da u roku od osam dana donese predlog na koji način će učenici, koji su prošlu nedelju proveli na prinudnom raspustu zbog aktuelne epidemiološke situacije i rastućeg trenda oboljenja sličnih gripu, nadoknaditi izgubljene časove.

- Na Aktivu direktora, koji se održao juče, predloženo je da se pet neradnih dana nadoknadi jednom radnom subotom, koja će biti 13. aprila, zatim da se prolećni raspust skrati za tri dana, između katoličkog i pravoslavnog Uskrsa i da se jedan dan ostavi školama da interno odluče kako će ga nadoknaditi, na način koji im najviše odgovara. Ovaj predlog prosleđen je Ministarstvu prosvete i ukoliko se usvoji, moći ćemo sa sigurnošću da kažemo da će se izgubljeni časovi na ovaj način nadoknaditi - poručila je Aleksić.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

19
DUX Odgovori
Proglasi se epidemija i sad ajmo subotama i skracuj raspust.Mozda je neko planirao nesto za taj prolecni rasput a ovi ga skracuju da bi kao nadohnadili propusteno.A sta je to toliko propusteno sto ne moze da se nadohnadi tokom redovne nastave?
Wolf Odgovori
Može i nedeljom, nije problem deca nisu nimalo opterećena. 6 razred 34 časova nedeljno.
Suboticanin Odgovori
Sva deca u drugim gradovima nadoknadjuju po jedan čas više odredjenim danima,bez radnih subota i bez oduzimanja dana od raspusta samo su se SU direktori dosetili ovakve gluposti. Stvarno preterujete u Vašim lošim sprovodjenjima rešavanja stvari. Imajte obzira prema toj deci. Hvala.
Aleksandar Odgovori
Veoma je teško doneti ispravnu odluku u ovim situacijama. Uvek deca trpe taj pritisak a oni su ti koji treba da budu zaštićeni. Uvek sam protiv radne subote jer deca svakako imaju mnogo obaveza i u toku radne nedeje. Logična odluka je skratiti raspust ali verujem da su mnogi ljudi isplanirali kako provesti te praznike. Mišljenja sam da treba pokušati naći rešenje koje je prihvatljivo za sve strane, a ne samo doneti odluku i "servirati" je, nama roditeljima i nastavnom osoblju.
Subotica Odgovori
Prioritet je da deca budu zdrava, a kada ce se nadoknaditi to nije ni bitno. Ne osudjujmo uvek učitelje i nastavnike jer rade veoma odgovoran posao. Uče nam i vaspitavajte decu.
Danica Odgovori
Sramota!!! Uzmite i taj ponedeljak posle katoličkog uskrsa i oduzmite baš svaku mogućnost deci da danu dušom. Nesposobni aparatčici!!!
Jagoda Odgovori
Nije u redu. Tih pet dana mogu nadoknaditi i kroz redovnu nastavu, a ne da im uzimaju od raspusta. Radnih subota ima sada vec previse. Malo, malo, pa su subotom u skoli. Koliko znam, dve subote u jednom i dve u drugom polugodistu je određeno da budu i subotama ne bi smeli imati nastavu, vec samo sportske aktivnosti ili neki vid zabave.
Goca Odgovori
Nastavnici mi vaspitavaju dete?! Vecu glupost nisam procitala.
zeljo
Slusajte svoje dete kada prica, gestikulira, koliko kopira nastavnika. Ako je nastavnik strucan, sirokog obrazovanja, vaspitan, voljan da odgovori detetu na svako pitanje i skola je jos uvek vaspitno-obrazovna ustanova, sta tu nije jasno.
Wolf
Onda nisi puno toga pročitala.
demijan
Dragi svi,javlja se prosvetni radnik.Ne,nas niko nije pitao želimo ili moramo prinudno odsustvovanje zbog gripa,kojeg u našem gradu i nema toliko po šjolama već po vrtićima.Ali,problem je ,kako sam čula u jednom razgovoru mama,ŠTA ĆU SA DECOM NEDELJU DANA? Dragi sugrađani,i mi moramo ići subotama,sklapati časove,da sve štima pred Velikom Komisijom,koja nam dolazi u posetu.Svi patimo.Rečeno je ,nema radnih subota.Do sada ne znam koliko smo odradili,bezveze,a ostatak Srbije ništa.Dajte,malo opustite.
Naravno,još veći udar je što nam se uzima deo raspusta,verskog praznika.I da, mi čuvamo Vašu decu,bar u mojojnškoli,dok Vi slobodno šećkate po marketima.Čast izuzecima.
Lela
Čast izuzecima, ali većina prosvetara te nadoknade časova tako otalja da je žali bože što sirota deca moraju biti prisutna. Neki skrate časove, neki uzmu slobodan dan, zamene ih drugi pa puste decu na dvorište i sl.
Uvek u pravu Odgovori
Radne subote treba ukinuti i u školama i u firmama (pogotovo u ind. zoni) . Niko zbog toga ne bi propao. Oni koji nas teraju da radimo vikendom u svojim zemljama skraćuju radnu nedelju na 35-38 sati a nama produžavaju. Sa platama je obrnuto.
Lela Odgovori
I opet će, kako god sirota deca ni kriva ni dužna nastradati!
Tata Odgovori
Ne šaljite subotom decu u školu. Dozvoljeno je 5 % časova da se ne održi.
Wolf Odgovori
Pitam se hoće li Sutrans prilagoditi red vožnje tim danima pošto puno dece ne vredi ni da krenu jer će im otići ceo dan zbog nedostatka prevoza ili stići na 2-3 časa.
Zeljko Odgovori
Niko nas nije pitao da li zelimo taj raspust, tj. da li je stvarna potreba prekinuti nastavu, ni prosvetare, ni roditelje. Stavljeni smo pred svrsen cin. A sad svi mi treba da smislimo plan nadoknade, nastavnicno vece, savet roditelja, skolski odbor, aktiv direktora. Klasika, zavadi pa vladaj.
Profesor Odgovori
Nije skraćen raspust, nego je podeljen na dva dela, pa kao da ga ni nema. Preporuka Pokrajinskog sekretarijata je da ne bude radnih subota, a sindikati su predložili sažimanje uz nadoknadu do jednog časa nedeljno. Ovakvo rešenje je samo ispunjavanje forme. Da ne govorimo o tome koliko dece u srednjoj školi neće doći i biće im opravdano (lekarski, usmeno roditelji, sportskim aktivnostima...). Onda se postavlja pitanje zašto bi iko došao.
Suboticankasu Odgovori
.... gle čudnog li čuda.... Aleksićka, opšte poznata kao veeeeliki radnik kroji sudbinu prosete u Su... ministar doneo odluku IDE SE NA RASPUST a sad isti taj ministar se neoglašava da kaže kako se nadojbađuje.... nego kako ko.... demokratija je čudo... i sad će đaci u Su da budu "najvredniji" jer su nam takvi na vlasti u Su....
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.