Komentara: 0
Pregleda: 5021

Nadahnuća za Evropski san

15.07.2015. u 22:07h
Izvor: Subotica.com
Glavni takmičarski program Festivala evropskog filma Palić otvoriće u subotu, 18. jula, na prelepoj Letnjoj pozornici u 21 čas film “Život posle” Magnusa Von Horna, koji je svoju svetsku premijeru imao ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu.
Nadahnuća za Evropski san

Glavnu ulogu u ovoj odličnoj minimalističkoj drami igra Ulrik Munther, koji je inače (u stvarnom životu) muzička zvezda u Švedskoj. On glumi Džona, koji se nakon odslužene zatvorske kazne vraća da živi sa ocem, željno iščekujući početak novog života. Lokalna zajednica mu međutim nije niti oprostila niti zaboravila zločin...

“Velika strast i želja za otkrivanjem novog i svežeg u evropskoj kinematografiji, koja je i zaštitni znak Festivala evropskog filma Palić, dovela je publiku pred novi izazov. Dvanaest filmova u takmičenju i dva van konkurencije povešće vas na put kroz savremeni život i savremeni umetnički izraz Starog kontinenta. Među autorima takmičarskog programa predstavljamo neke od potvrđenih majstora filma zajedno sa debitantima čije ćemo opuse tek pratiti u budućnosti. Ono što smo imali na umu pri izboru filmova jeste zahtevna publika sa iskustvom od 21 godine gledanja filmova na Letnjoj pozornici sa komičnim i tragičnim junacima, procvalim i uvelim ljubavima, sa srećnim i tužnim završecima. Nadamo se da će ta publika kroz ponuđene filmove dobiti nadahnuće da promisli i osvesti sopstvene uloge u zajedničkoj igri zvanoj Evropski san”, kaže selektor Petar Mitrić o Glavnom takmičarskom programu.

U okviru ove selekcije imaćemo i svetsku premijeru filma „Rukli“ estonskog reditelja Vejka Onpua (Veiko Õunpuu), koji je odlučio da na Paliću ima premijeru pre filmskih festivala u Torontu i Veneciji. „Rukli“ govori o dvojici begunaca kojima je na tragu banda osvetnika. Kako napetost raste, potisnuti nagoni izbijaju na površinu a događanja postaju iščašena i bajkovita.

Domaći predstavnik u ovoj selekciji biće „Panama“ Pavla Vučkovića, koji je svetsku premijeru imao u Glavnom programu Međunarodnog filmskog festivala u Kanu. Ovo ostvarenje je  divan primer debitantskog filma koje ima energiju mladih, a ujedno je i drugačiji pogled na problematiku ljubavi sa kojom se suočavaju nove generacije u eri savremenih komunikacija i društvenih mreža.

“Nasukan u Kantonu” švedskog reditelja Monsa Moansona (Måns Månsson) je intezivna priča koja koja prati političkog preduzimača Lebruna tokom njegove očajničke potrage za poslom koji bi mu omogućio da se vrati iz Kine kući u D.R. Kongo, ali i izvuče iz političkog meteža. “Nasukan u Kantonu” je snimljen kao neka vrsta hibridnog filma koji poseduje elemente dokumentarnog žanra jer je okruženje u kojem se nalaze glumci (glavni junaci) stvarno, egzistira u realnom vremenu.

Impresivno neo-noar ostvarenje španskog reditelja Karlosa Vermuta (Carlos Vermut) “Magična devojka”, koje će biti prikazano u okviru Glavnog takmičarskog programa 23. jula, govori o nezaposlenom nastavniku književnosti Luisu koji, da bi teško oboleloj kćerci obezbedio kostim glavne junakinje jedne anima serije, biva zaorbljen sa još dve osobe u svetu ucena gde se nagoni i razum bore u tragičnoj bitci.

Takođe nas na spektakularnoj Letnjoj pozornici očekuje i domaća premijera novog igranog filma Vima Vendersa (Wim Wenders) “Sve će biti dobro“, kao i „Moja majka“ - najnoviji naslov poznatog italijanskog reditelja Nanija Moretija (Nanni Moretti).

Kompletan spisak filmova iz Glavnog takmičarskog programa možete pronaći na sajtu Festivala - http://www.palicfilmfestival.com/?page_id=53 

Međunarodni žiri dodeliće filmovima iz Glavnog takmičarskog programa nagrade: “Zlatni toranj” za najbolji film festivala, “Palićki toranj” za najbolju režiju, kao i Specijalnu nagradu žirija.

22. Festival evropskog filma Palić biće održan od 18. do 24. jula 2015. godine na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici, a predfestivalska dešavanja počinju već 13. jula. Moto ovogodišnjeg festivala je „Evropski san“.  

Festivalski program ove godine činiće selekcije: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Novi slovački film, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitnicima nagrade Underground Spirit, Novi mađarski film, Klasici na trgu i Ekološki dokumentarci.

Festival evropskog filma Palić se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice. Izvršni producent Festivala je Otvoreni univerzitet Subotica.

Posetite zvaničnu internet prezentaciju Festivala - www.palicfilmfestival.com 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 5021
Povezane teme

festival evropskog filma palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.