• Pregleda: 2177

Nacionalni savet Mađara hoće deo osnivačkih prava u Radio Subotici

Nacionalni savet Mađara odlučio je juče da pokrene inicijativu za preuzimanje dela osnivačkih prava u Radio Subotici. Savetnica za oblast informisanja u ovom nacionalnom savetu Eržebet Zita Šimon obrazložila je da se radi o mediju koji je od posebnog značaja za informisanje mađarske nacionalne zajednice, odnosno očuvanje, unapređenje i razvoj njenog nacionalnog identiteta.
Nacionalni savet Mađara hoće deo osnivačkih prava u Radio Subotici

Član Nacionalnog saveta Mađara, dr Atila Čengeri je u raspravi izneo zamerke na predlog o preuzimanju 50 odsto osnivačkih prava u toj medijskoj kući, obrazlažući da prema Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina ta tela mogu u celini ili delimično da preuzimaju osnivačka pprava u onim sredstvima informisanja koja pretežno informišu na jeziku date manjine. Prema oceni Čengerija, naime, taj pred uslov u slučaju Radio Subotice nije ispunjen i zbog toga delimično preuzimanje osnivačkih prava nema pravni osnov.

Reagujući na ove primedbe, predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec rekao je da je prethodno zatražena informacija o srazmeri emitovanja mađarskog programa u odnosu na program na srpskom i hrvatskom jeziku u Radio Subotici, navodeći da su dobijeni odgovori potvrdili da taj medij pretežno informiše na mađarskom jeziku.

Za direktora RTV Panon članovi nacionalnog saveta su juče izabrali Ištvana Bodžonija, koji je od septembra prošle godine na toj funkciji bio vršilac dužnosti. Bodžoni je rekao da je većina tada postavljenih ciljeva u ovoj medijskoj kući uspešno ostvarena, budući da je izmenjena programska struktura, obnovljena tehnologija pripreme programa, izgrađena dopisnička mreža, a potpisano je i više sporazuma o saradnji sa domaćim, kao i medijima iz Mađarske.

Kao najznačajnije ambicije za ubuduće, direktor RTV Panona je naveo potrebu obezbeđenja sigurnijeg materijalnog zaleđa za ovu medijsku kuću i širenje područja na kojem se emituje njen program.

Izvor: SuMedija

povezane teme

4
earthworker Odgovori
svojevremeno su dok su bili na vlasti bez problema oteli dobru frekvenciju od radio subotice u korist panona a sad bi neka osnivacka prava. samo na osnovu cega? molim lepo, osnujte nesto novo pa placajte i upravljajte. broj besposlicara u upravnim odborima o trosku osiromasenih gradjana treba samo jos vise smanjivati a ne povecavati.
bukin Odgovori
slazem se sa cika crnim.Ustvari ne ljavljam se zbo toga vec protestujem sto ste tako brzo skinuli vest o Sas Laslu. Uplasili ste se nekih komentara.Tako niste preneli ni moje misljenje iako sam se odmah po izlasku vesti oglasio.
Горан Тодоров Odgovori
Zar ličimo na sajt koji se nekoga boji?
http://www.subotica.com/vesti/predsednik-da-pomiluje-lasla-sasa-id11831.html
Komentar koji se uklapa u pravila bude i objavljen. Vesti ne sklanjamo.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.