Komentara: 1
Pregleda: 1702

Nacionalni dan borbe protiv moždanog udara

09.06.2014. u 17:33h
Izvor: RTV Yueco
Moždani udar je treći vodeći uzrok smrti i prvi uzrok invaliditeta u Svetu. U Srbiji svakih 15 minuta neko doživi moždani udar, a to znači približno 33 hiljade ljudi svake godine umre od ove bolesti, rečeno je povodom Nacionalnog dana borbe protiv moždanog udara. Najznačajniji faktori koji povećavaju rizik za nastanak moždanog udara su visina krvnog pritisaka, upotreba duvana, aktivna i pasivna, nepravilna ishrana, gojaznost, fizička neaktivnost i hronični stres. Najvažnije od svega jeste da se moždani udar može sprečiti.
Nacionalni dan borbe protiv moždanog udara

Iako anketirani Subotičani vrlo dobro znaju šta je moždani udar, kao i kako se od njega treba čuvati, odnosno šta je njegova prevencija, malo ko od njih vodi računa o svom krvom pritisku. Ono što nije prisutno kod većine građana, to je svest o prevenciji neke bolesti. Kod lekara se ugl. odlazi tek kada se jave određeni simptomi.

U Srbiji je moždani udar prvi uzrok skraćenja životnog veka u ženskom, a drugi u muškom delu stanovništva. Jedna trećina bolesnika koja doživi moždani udar umire, druga trećina preživljava sa različitim često teškim posledicama i trajnom onesposobljenošću za samostalan svakodnevni život, a samo se jedna trećina vraća ranijim aktivnostima i normalnom životu. Simptomi moždanog udara su raznovrsni, zavisno od toga koji je deo mozga zahvaćen žarišnim patološkim procesom, ali je za sve poremećaje karakteristično da nastaju iznenadno i često su praćeni jakom glavoboljom i povraćanjem. Za osobe koje dožive moždani udar najvažnije je brzo prepoznavanje simptoma i hitan transport u bolnicu, bez panike, jer se ovo oboljenje može uspešno lečiti.

U slučaju pojave simptona moždanog udara veoma je bitno stići do bolnice u prvih sat vremena, da bi terapija mogla da otpočne unutar prva tri sata od pojave simptoma. Mnogi prežive moždani udar bez ikakvih posledica i vrate se svom životu i profesiji, ali ne i ranijim navikama, s obzirom na to da je u većini slučajeva upravo to i bio uzrok nastanka bolesti.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1702
Povezane teme

moždani udar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.