Komentara: 26
Pregleda: 3990
Foto

Na Vodicama održani Dani Nikole Tesle

18.07.2021. u 11:30h
Izvor: Subotica.com
Manifestacija Dani Nikole Tesle, osma po redu u organizaciji Udruženja Ličana "Lika", održana je juče na Vodicama.
Na Vodicama održani Dani Nikole Tesle

Skup je počeo tokom prepodneva nadmetanjem u tradicionalnim sportskim igrama kao što su bacanje kamena sa ramena, vučenje konopca, boćanje, dok su se mališani trkali u džaku i noseći jaje u kašici.

I ove godine svoje radove izložili su brojni inovatori, a program je obogatila izložba električnih automobila i punjača.

- Imali smo osam izlagača električnih automobila, sedam iz Mađarske i jedan iz Beograda.  Zahvaljujemo se svima koji su došli i uveličali naš skup uprkos višesatnom čekanju na granici - kaže Miloš Borjan, predsednik Udruženja "Lika" Subotica koje broji oko 350 članova. - Ove godine ispred ulaza na Vodice postavili smo bistu Nikole Tesle, rad akademske vajarke Vere Gabrić Počuče. Ona je dar porodica Duška Prole i Vidakovića i od srca im se zahvaljujemo na tome.

Na Vodicama održani Dani Nikole Tesle

Na Vodicama održani Dani Nikole Tesle

Svečanost je uveličao gradonačelnik Subotice koji je poručio da će ovakve manifestacije uvek imati podršku Grada jer čuvaju tradiciju i običaje srpskog naroda iz Like.

- Ova godina je posebna jer je 165. godišnjica srpskog i svetskog genija iz Smiljana, čoveka koji je osmislio ne samo 20. vek kroz tehnologiju trofazne struje, nego i 21. vek kroz postavljanje temelja za tehnologiju mobilne telefonije i bežičnog interneta - podsetio je gradonačelnik Stevan Bakić, dodavši da je kada je rođen Tesla bio građanin iste države kao tadašnji Subotičani, a da mu je omiljeni pesnik bio Jovan Jovanović Zmaj. - Kada je imao 65 godina u okolinu Subotice došli su prvi Srbi iz njegovog zavičaja i svojim trudom i radom podigli brojna sela. Svoje poštovanje i ljubav prema velikom naučniku Subotica iskazuje i ulicom i naseljem koje nosi njegovo ime. Dragi Ličani su pravi čuvari istine o pravoslavlju Nikole Tesle, a Subotica je tu da podrži očuvanje te istine. Ne može biti pravog slavljenja Tesle ako dođe do prekrajanja njegovog  identiteta.

Na Vodicama održani Dani Nikole TesleNa Vodicama održani Dani Nikole Tesle

Sredinom dana upriličen je zabavni program, veseljem i druženjem uz živu narodnu muziku, služen je tradicionalni vojnički pasulj, od 17 časova usledilo je Bogosluženje, a zatim pred kraj upriličen je nastup pevačkih grupa kako iz Like, tako i lokalnih.

Na Vodicama održani Dani Nikole TesleNa Vodicama održani Dani Nikole TesleNa Vodicama održani Dani Nikole Tesle

Izvor: Subotica.com
Dani Nikole Tesle u Subotici - Dan udruženja Ličana "Lika" Dani Nikole Tesle u Subotici - Dan udruženja Ličana "Lika" Dani Nikole Tesle u Subotici - Dan udruženja Ličana "Lika" Dani Nikole Tesle u Subotici - Dan udruženja Ličana "Lika" Dani Nikole Tesle u Subotici - Dan udruženja Ličana "Lika" Dani Nikole Tesle u Subotici - Dan udruženja Ličana "Lika" Dani Nikole Tesle u Subotici - Dan udruženja Ličana "Lika" Dani Nikole Tesle u Subotici - Dan udruženja Ličana "Lika"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 9 meseci
Komentara: 26
Pregleda: 3990
Povezane teme

stevan bakić

udruženje ličana lika

dani nikole tesle

miloš borjan

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.