Komentara: 13
Pregleda: 5649
Video
Foto

Na Vodicama održani Dani Nikole Tesle

16.07.2017. u 23:42h
Izvor: Subotica.com
Dani Nikole Tesle, po četvrti put, u organizaciji Udruženja Ličana „Lika“ Subotica, održani su u subotu na Vodicama.
Na Vodicama održani Dani Nikole Tesle

Celodnevna manifestacija u čast 161. godišnjice od rođenja velikana svetske nauke okupila je veliki broj posetilaca svih generacija, koji su se nadmetali u tradicionalnim sportskim veštinama a potom i uživali u kulturno-umetničkom programu.

- Ovo je četvrta godina kako organizujemo Dane Nikole Tesle i drago nam je što je iz godine u godinu sa nama više ljudi. Pored sportskog i umetničkog programa, sa nama su i inovatori iz Bečeja, Čelareva, Bačke Palanke i Subotice, a kao i do sada, i ovo okupljanje ima humanitarni karakter a ovoga puta pomoći ćemo Udruženje za efektološku podršku i edukaciju „Tedef“ i Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom, iz Subotice. – rekao je Miloš Borjan, predsednik Udruženja Ličana.

Na Vodicama održani Dani Nikole Tesle

Posle večernjeg bogosluženja, sveštenik Ilija Anđelić blagoslovio je skup i pozvao građane da shodno svojim mogućnostim pomognu izgradnju hrama na Prozivci.

- Nikola Tesla, naš predak koji je ostao zapamćen u svim analima svetske nauke, okupio nas je da se pomolimo za pokoj njegove duše i napredak naše dečice. Hristos nas uči i kaže „po delima će nas prepoznati da ste sinovi oca nebeskog“ a isto to svedoči i Nikola Tesla, zato vas pozivamo da budete čestiti i istinski njegovi potomci – poručio je otac Ilija.

Na Vodicama održani Dani Nikole Tesle

U ime Grada Subotice prisutne je pozdravio Srđan Samardžić, član Gradskog veća za privredu, ističući da je Nikola Tesla jedan od najbrilijantnijih umova u istoriji civilizacije.

- Tesla je jedan od najboljih izdanaka vaskolikog srpstva i ponos svoje Like, najsvetliji primer dobrote, poštenja, čestitosti, patriotizma i skromnosti u svojoj genijalnosti, kao i svih onih vrlina kojima su i njega i nas učili naši stari, vrlina kojima i mi učimo naše potomke – podsetio je Samardžić. – Ova manifestacija ima za cilj da oda počast čoveku koji je svojim naučnim izumima zadužio sve nas i generacije koje dolaze, a istovremeno i da dodatno obogati kulturno bogatstvo Subotice još jednom značajnom manifestacijom.

Na Vodicama održani Dani Nikole Tesle

Na Vodicama održani Dani Nikole TesleNa Vodicama održani Dani Nikole Tesle

Tokom prepodneva organizovano je nadmetanje u boćanju, bacanju kamena s ramena, povlačenju štapa i skoku iz mesta. Najbolja ekipa u boćanju bila je ekipa „Palić“, koja je već treći put uzastopno prva, a ovoga puta iza sebe je ostavila „Zahumlje“ i „Dalmatinske sokolove“. U disciplini bacanje kamena sa ramena najbolji su bili Mihajlo Klačar, Nenad Rađević i Stojčić Sale, dok su u povlačenju štapa prva tri mesta osvojili Jugoslav Cvijin, Sale Stojčić i Nenad Rađević. U skoku iz mesta bez premca su bili Goran Ružić, Nenad Rađević i Petar Vatršan. Mališani su se oprobali u trčanju u džaku a najbrži su bili Nemanja Rađević, Stefan Ćeran i Tajana Rankov. U nošenju jajeta u kašiki najbrži su bili Nadica Đukić, Anđela Maljković i Tajana Rankov. Nagrade na likovnom i literarnom konkursu na temu „Nikola Tesla – detinjstvo“ dobile su Sofija Morača i Jelena Latas.

U umetničkom programu nastupile su učenice Muzičke škole Violeta Radić i Ines Bajić, žensko pevačko društvo „Srma“, KUD „Krajina“ iz Beograda...

Na Vodicama održani Dani Nikole Tesle

Na Vodicama održani Dani Nikole Tesle

Izvor: Subotica.com

Tribina "Nikola Tesla - život i delo, pogled iz savremene stvarnosti"

Tribina "Nikola Tesla - život i delo, pogled iz savremene stvarnosti" Tribina "Nikola Tesla - život i delo, pogled iz savremene stvarnosti" Tribina "Nikola Tesla - život i delo, pogled iz savremene stvarnosti" Tribina "Nikola Tesla - život i delo, pogled iz savremene stvarnosti" Tribina "Nikola Tesla - život i delo, pogled iz savremene stvarnosti" Tribina "Nikola Tesla - život i delo, pogled iz savremene stvarnosti" Tribina "Nikola Tesla - život i delo, pogled iz savremene stvarnosti" Tribina "Nikola Tesla - život i delo, pogled iz savremene stvarnosti"
Pogledaj ostale fotografije

Izložba o Nikoli Tesli

Izložba o Nikoli Tesli Izložba o Nikoli Tesli Izložba o Nikoli Tesli Izložba o Nikoli Tesli Izložba o Nikoli Tesli Izložba o Nikoli Tesli Izložba o Nikoli Tesli Izložba o Nikoli Tesli
Pogledaj ostale fotografije

Dani Nikole Tesle

Dani Nikole Tesle Dani Nikole Tesle Dani Nikole Tesle Dani Nikole Tesle Dani Nikole Tesle Dani Nikole Tesle Dani Nikole Tesle Dani Nikole Tesle
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 5649

Povezana vest

Povezane teme

udruženje ličana lika

ličani

dani nikole tesle

teslini dani

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.