• Pregleda: 3929

Na Vodicama održani Dani Nikole Tesle

Dani Nikole Tesle, po četvrti put, u organizaciji Udruženja Ličana „Lika“ Subotica, održani su u subotu na Vodicama.
Na Vodicama održani Dani Nikole Tesle

Celodnevna manifestacija u čast 161. godišnjice od rođenja velikana svetske nauke okupila je veliki broj posetilaca svih generacija, koji su se nadmetali u tradicionalnim sportskim veštinama a potom i uživali u kulturno-umetničkom programu.

- Ovo je četvrta godina kako organizujemo Dane Nikole Tesle i drago nam je što je iz godine u godinu sa nama više ljudi. Pored sportskog i umetničkog programa, sa nama su i inovatori iz Bečeja, Čelareva, Bačke Palanke i Subotice, a kao i do sada, i ovo okupljanje ima humanitarni karakter a ovoga puta pomoći ćemo Udruženje za efektološku podršku i edukaciju „Tedef“ i Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom, iz Subotice. – rekao je Miloš Borjan, predsednik Udruženja Ličana.

Posle večernjeg bogosluženja, sveštenik Ilija Anđelić blagoslovio je skup i pozvao građane da shodno svojim mogućnostim pomognu izgradnju hrama na Prozivci.

- Nikola Tesla, naš predak koji je ostao zapamćen u svim analima svetske nauke, okupio nas je da se pomolimo za pokoj njegove duše i napredak naše dečice. Hristos nas uči i kaže „po delima će nas prepoznati da ste sinovi oca nebeskog“ a isto to svedoči i Nikola Tesla, zato vas pozivamo da budete čestiti i istinski njegovi potomci – poručio je otac Ilija.

U ime Grada Subotice prisutne je pozdravio Srđan Samardžić, član Gradskog veća za privredu, ističući da je Nikola Tesla jedan od najbrilijantnijih umova u istoriji civilizacije.

- Tesla je jedan od najboljih izdanaka vaskolikog srpstva i ponos svoje Like, najsvetliji primer dobrote, poštenja, čestitosti, patriotizma i skromnosti u svojoj genijalnosti, kao i svih onih vrlina kojima su i njega i nas učili naši stari, vrlina kojima i mi učimo naše potomke – podsetio je Samardžić. – Ova manifestacija ima za cilj da oda počast čoveku koji je svojim naučnim izumima zadužio sve nas i generacije koje dolaze, a istovremeno i da dodatno obogati kulturno bogatstvo Subotice još jednom značajnom manifestacijom.

Tokom prepodneva organizovano je nadmetanje u boćanju, bacanju kamena s ramena, povlačenju štapa i skoku iz mesta. Najbolja ekipa u boćanju bila je ekipa „Palić“, koja je već treći put uzastopno prva, a ovoga puta iza sebe je ostavila „Zahumlje“ i „Dalmatinske sokolove“. U disciplini bacanje kamena sa ramena najbolji su bili Mihajlo Klačar, Nenad Rađević i Stojčić Sale, dok su u povlačenju štapa prva tri mesta osvojili Jugoslav Cvijin, Sale Stojčić i Nenad Rađević. U skoku iz mesta bez premca su bili Goran Ružić, Nenad Rađević i Petar Vatršan. Mališani su se oprobali u trčanju u džaku a najbrži su bili Nemanja Rađević, Stefan Ćeran i Tajana Rankov. U nošenju jajeta u kašiki najbrži su bili Nadica Đukić, Anđela Maljković i Tajana Rankov. Nagrade na likovnom i literarnom konkursu na temu „Nikola Tesla – detinjstvo“ dobile su Sofija Morača i Jelena Latas.

U umetničkom programu nastupile su učenice Muzičke škole Violeta Radić i Ines Bajić, žensko pevačko društvo „Srma“, KUD „Krajina“ iz Beograda...

Izvor: Subotica.com

povezane teme

13
panonski čamac Odgovori
Ja sam mislio da su šiptari malo "u glavu" kada sam video kako izmišljaju nova imena za Srpska sela na Kosovu, ali vidim da je i ovde isto.
saša
Ja nisam mislio već od prvog momenta znao da je tvoj šovinizam opasna bolest.
Gaga
Provokatoru, kontroliši se!!
Nisu to dva imena nego dva naziva za dve lokacije... nekada je bilo "idemo na Bunarić" pa sledi potpitanje "da li u pravoslavni ili katolički deo?" Sada se jasno zna gde je lokacijc Bunarić gde je Vodice. Nije to prekrštavanje nego preciziranje.
bulumba
Bolesnice, idi se leci!
Likota Odgovori
Bogat kulturno umetnički i lepo celodnevno druženje na Vodicama. Svaka čast organizatorima.
Bshtartst Odgovori
Ako su dani Nikole Tesle....mogli ste dodati i nesto naucnog sadrzaja....malo munje da sevaju....itd....:)
Ali lepo je i ovo:)
Realan Odgovori
Propadaju jer sve intelektualce preziru i proteruju a onda se okorišćavaju o njih kada napolju postignu uspeh. I, šta vidimo sa fotografija? Da su ostali zatucani, još bacaju kamena s ramena, guslaju, ojkaju a guraju se na pozicije preko kojih upravljaju državom i obećavaju Bolje sutra. E, Srbijo, je*em te jadnu. Propadosmo od "znanja" i "stručnosti".
Bojana
Čovek bez istorije svog psotojanja je ličnost bez identiteta, bez korena. Oni se samo sećaju svoje istorije, nije da bi hteli da se prijave na olimpijske igre u Tokiju. Toliko retro običaja ima na ovim prostorima a niko to nije kritikovao???! Treba podržati svako čuvanje tradicije jer lepota je uvek u različitosti.
panonski čamac
Pa to im je samo i ostalo. Nema više rođačkih radnih mesta, pa se sad svi hvataju na neke fore nacionalnih manjina i udruženja da bi ućarili koji dinar. I pritom ne mislim samo na Ličane. Inače, da dođete bilo gde u svetu i da bacate kamen s ramena i uz popove kuvate vojnički pasulj sa naslovom da su to "Teslini Dani", gledali bi vas kao da ste u cirkusu. Blam.
Realan
Bojana, niste shvatili poentu mog komentara. Društvo može da napreduje samo sa novim idejama, o ovi branioci lika i dela Tesle daleko su od toga. Još gore, oni koče svaki razvoj onemogućavajući novim Teslama da rade i stvaraju. Pametni odoše napolje, a u "bolje" nas vode guslari i bacači kamena s ramena, svi a la Zmaj od Šipova. Srećom, uskoro odlazim i ja. Dosta mi je "doktora", "magistara" i ostalih "stručnjaka".
Radomir
REALAN - obicno znas to biti , ovog puta si malo depresivan . Da udahnes i da znas , propasti ne mozemo !
Ličanka Odgovori
KUD Krajina i KUD Marko Orešković čuvari tradicije i običaja naroda Like.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.