Komentara: 5
Pregleda: 5062
Video
Foto

Na subotičkom aerodromu obeleženo 110 godina od prvog leta Ivana Sarića

17.10.2020. u 22:26h
Izvor: Subotica.com
Oblačan i vrlo vetrovit dan u Subotici i na Bikovu nije značajno pokvario planove proslave 110 godina od prvog leta Ivana Sarića. Iako je trebalo biti iznenađenje za sve, dolazak aviona tipa "orao" sa Batajnice je izostao zbog lošeg vremena u reonu njegove matične baze, ali raznovrstan program realizovan je formacijskim letovima male lokalne aero flote, skokovima padobranom, ali i krstarenjem jedrilicom.
Na subotičkom aerodromu obeleženo 110 godina od prvog leta Ivana Sarića

Revijalnim letovima članova Aero kluba „Ivan Sarić“ i promocijom sadržaja kluba, kao i projekcijom dokumentarnog filma, u prisustvu oko stotinu gostiju, danas je na Aerodromu "Subotica" obeležen veliki jubilej – 110 godina od prvog leta Subotičanina Ivana Sarića.

- Aeromiting će otvorili padobranci sa zastavom Ivana Sarića a u vazduhu će biti svih naših pet aviona i jedna jedrilica. Posle zvaničnog dela nastavljamo sa našim aktivnostima poput sportskog i trenažnog skakanja – najavio je Bojan Burger iz AK „Ivan Sarić“ uoči početka proslave. – Aero klub je osnovan 1946. godine a Ivan Sarić se tada već nije bavio letenjem, to je prekinu početkom Prvog svetskog rata. Njegov avion „Sarić 2“ je bio spreman da leti,  ali ga je on zapalio jer je avion u to vreme bio opasno oružje. Vozio je bicikl, pravio motocikl a njegova žena je sigurno bila prva u Evropi koja je vozila automobil. Klub koji nosi njegovo ime još 1969. je imao nastavnika padobranstva, obučenog u Vršcu.

Na subotičkom aerodromu obeleženo 110 godina od prvog leta Ivana SarićaNa subotičkom aerodromu obeleženo 110 godina od prvog leta Ivana Sarića

Letenja nema bez aerodroma, a Subotica je jedan od retkih gradova čiji je aerodrom u registrima upisan kao međunarodni. Zahvaljujući tome, nedavno je otvoren privremeni granični prelaz, tako da avioni mogu nesmetano da poleću i sleću na Bikovački aerodrom.

- Međunarodnih letova je bilo i ranije, ali su za njih bile potrebne posebne dozvole. Sada je dovoljan samo pasoš i Burgernaš sagovornik. – Aerodrom je veliki saobraćajni i infrastrukturni projekat, ali ima velike benefite za grad, može mnogo da doprinese razvoju privrede i turizma, da privuče nove investitore. Sada ga mi sami održavamo, a travnata pista nas godišnje košta nekoliko hiljada evra. Uz to je i oštećena, što naši piloti znaju pa ih obilaze, ali to nije slučaj sa onima koji dolaze sa strane. Naša pista je duga 1.200 metara, oko 300 metara duža od piste u Segedinu, a široka toliko da tri jedrilice mogu istovremeno da uzlete. To je zaista veliki potencijal ali bi trebalo da se obnovi, betonira i da bude na ponos celom gradu. Ne kažemo da je to jeftino, ulaganje u aerodrom nije brzo isplativo, ali Subotica zaslužuje da ima aerodrom bar kao što je u Segedinu.

Kako je nastajala prva letelica Ivana Sarića i kako je izgledao prvi let na subotičkom hipodromu pokazao je dokumentarni film novinara Miroslava Antelja, snimljen pre deset godina povodom veka od Sarićevog leta.

Na subotičkom aerodromu obeleženo 110 godina od prvog leta Ivana Sarića- Film je trebao da podstakne da se te godine održi centralna akademija, ali vlasti Subotice tada nisu imali sluha i ona je održana u Muzeju vazduhoplovstva. Akademiji su prisustvovale unuke Ivana Sarića Marija i Piroška i praunuk Đorđe Cvijanović – podseća Antelj. - Tek kada smo snimili film saznali smo još detalja o Sarićevom letu, da je bilo dosta sabotaža, da su mu počupali zastavice koje su označavale gde je trebao da sleti. On jeste poleteo posle braće Rajt i Luja Blerioa ali činjenica je da su njihovi avioni katapultirani a Ivan Sarić je prvi u svetu avion podigao saopstvenim motorom, napravio dva kruga i u drugom mu je pukao cilindar i on ga je spustio kao jedrilicu. Takođe, on je napravio krilca, elerone, kojima može da sleće i pokreće avion i koja se i danas koriste.

Pred projekciju dokumentarca u prisustvu gostiju i prijatelja Kluba predstavljen je rad organizacije, kao i svi segmenti kao što su motorna sekcija (avioni, zmajevi), padobranska sekcija (obuka i tandem skok), jedriličarska sekcija (obuka, panoramsko razgledanje) i paraglajding sekcija. Ove sekcije broje više od stotinu članova, imaju preko hiljadu sati letenja i preko hiljadu skokova padobranom.

Na subotičkom aerodromu obeleženo 110 godina od prvog leta Ivana SarićaU ime Grada Subotice predsednik Skupštine grada, Balint Pastor, uručio je članovima Aero kluba zastavu grada. Svečanost su uvećali predsednik i sekretar Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek i Goran Marinković.

Na subotičkom aerodromu obeleženo 110 godina od prvog leta Ivana SarićaNa subotičkom aerodromu obeleženo 110 godina od prvog leta Ivana Sarića

Na početku revijalnog programa u letačkom danu padobranci su pred prisutne na aerodromu sleteli sa velikom zastavom na kojoj je bio lik Ivana Sarića. Nešto kasnije avioni sa subotičkog aerodroma su paradno poleteli u formaciji i nadleteli grad, kao deo obeležavanja ovog značajnog datuma kako za Suboticu tako i za celu Srbiju.

Na subotičkom aerodromu obeleženo 110 godina od prvog leta Ivana Sarića

Domaćini su želeli da prisutne iznenade dolaskom čuvenog srpskog aviona "Orao" koji je trebao oko podneva da nadleti aerodrom na Bikovu, međutim zbog loših vremenskih prilika u reonu njegove matične baze poletanje je otkazano.

- "Orao" je trebao da napravi nekoliko naleta iznad našeg aerodroma, s obnzirom da nemamo mogućnosti da se spusti, potrebna mu je redovna asfaltna pista. Trebalo je to biti iznenađenje za naše goste, međutim nismo hteli da rizikujemo, poletanje sa Batajnice je nažalost u poslednjem trenutku otkazano - objašnjava Bojan Burger.

Dok čekaju da dođu bolja vremena, da ovaj aerodrom bude shvaćen kao veliki privredni i turistički potencijal za grad i ovaj deo Srbije, u Klubu se nadaju da će prvi korak biti pravljenje asfaltne piste kako bi se mogao iskoristiti pun potencijal, pogotovo u međunarodnom saobraćaju, sa malim letilicama koje jednostavno ne mogu da sleću na travu i ovako neravan teren.

Izvor: Subotica.com
Proslava 110 godina od prvog leta Ivana Sarića Proslava 110 godina od prvog leta Ivana Sarića Proslava 110 godina od prvog leta Ivana Sarića Proslava 110 godina od prvog leta Ivana Sarića Proslava 110 godina od prvog leta Ivana Sarića Proslava 110 godina od prvog leta Ivana Sarića Proslava 110 godina od prvog leta Ivana Sarića Proslava 110 godina od prvog leta Ivana Sarića
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 5062

Povezana vest

Povezane teme

aeroklub ivan sarić

Aerodrom Subotica

aerodrom bikovo

ivan sarić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.