Komentara: 8
Pregleda: 5620

Na današnji dan, pre 110 godina, održan prvi let Ivana Sarića

16.10.2020. u 17:42h
Izvor: Subotica.com
Vreme otprilike kao i danas, samo sa mnogo jačim vetrom. Ali to nije osujetilo gotovo sedam hiljada Subotičana da se tog 16. oktobra 1910. godine okupe na Gradskom hipodromu i budu svedoci istorijskog čina. Netremice su posmatrali mladog sugrađanina Ivana Sarića i njegovu mašinu, kakvu do tada nisu videli nigde i očekivali da vide čudo – da mašina poleti.
Na današnji dan, pre 110 godina, održan prvi let Ivana Sarića

Čudo se i dogodilo. Letelica Ivana Sarića, sastavljena u podrumu njegovog doma u ulici Braće Radić, poletela je iznad hipodroma i na visini od 30 metara i obašao je celo trkalište. Let aviona „Sarić 1“ tako e otvorio stranice vazduhoplovstva na ovim prostorima.

Tradiciju sportskog letenja koje je utemeljio Ivan Sarić i danas čuva Aero klub koji nosi njegovo ime.  Kao što je tada Sarić letelicu pokrenuo sam, sledeći svoju viziju i upornost, tako i aero klub danas radi zahvaljujući entuzijazmu  svojih članova, kojih ima više od stotinu.  Sami, svojim sredstvima, bez podrške sportskog saveza i novca iz budžeta, održavaju Aerodrom Subotica (poznatiji kao Bikovački aerodrom) i organizuju obuke motornog letenja, jedriličarstva, paraglajderstva i podobranstva.

 

Na današnji dan, pre 110 godina, održan prvi let Ivana Sarića

Na današnji dan, pre 110 godina, održan prvi let Ivana Sarića- U godini u kojoj obeležavamo veliki jubilej imali smo puno planova kako da, nizom takmičenja, proslavimo ovaj važan datum. Epidemiološka situacija nam je neke od tih planova osujetila – kaže Bojan Burger iz Aero kluba „Ivan Sarić“. – Međutim, mi od naših planova za budućnost ne odustajemo. Želimo da omasovimo sve sekcije, da ih podignemo na viši nivo. Imamo sjajne uslove za obuke u motornom letenju, jedriličarstvu, padobranstvu, a sve je spremno i za školu letenja zmajevima, nedostaje nam samo nastavni kadar. Imamo šest aviona, koji su privatni ili u vlasništvu članova kluba i dve jedrilice koje su ispravne. Sportsko letenje je veoma skup sport i kako nemamo nikakvu podršku, sve što radimo finansiramo sopstvenim sredstvima. Sportsko letenje je generalno u teškom položaju i opstaje zahvaljujući velikoj ljubavi pojedinaca prema vazduhoplovstvu.

Na današnji dan, pre 110 godina, održan prvi let Ivana Sarića

Na današnji dan, pre 110 godina, održan prvi let Ivana Sarića

Na današnji dan, pre 110 godina, održan prvi let Ivana SarićaNa današnji dan, pre 110 godina, održan prvi let Ivana Sarića

Letenja nema bez aerodroma, a Subotica je jedan od retkih gradova čiji je aerodrom u registrima upisan kao međunarodni. Zahvaljujući tome, nedavno je otvoren privremeni granični prelaz, tako da avioni mogu nesmetano da poleću i sleću na Bikovački aerodrom.

- Međunarodnih letova je bilo i ranije, ali su za njih bile potrebne posebne dozvole. Sada je dovoljan samo pasoš i mnogi privrednici, i domaći i strani, već su iskoristili tu pogodnost – objašnjava naš sagovornik. – Aerodrom je veliki saobraćajni i infrastrukturni projekat, ali ima velike benefite za grad, može mnogo da doprinese razvoju privrede i turizma, da privuče nove investitore. Sada ga mi sami održavamo, a travnata pista nas godišnje košta nekoliko hiljada evra. Uz to je i oštećena, što naši piloti znaju pa ih obilaze, ali to nije slučaj sa onima koji dolaze sa strane. Naša pista je duga 1.200 metara, oko 300 metara duža od piste u Segedinu, a široka toliko da tri jedrilice mogu istovremeno da uzlete. To je zaista veliki potencijal ali bi trebalo da se obnovi, betonira i da bude na ponos celom gradu. Ne kažemo da je to jeftino, ulaganje u aerodrom nije brzo isplativo, ali Subotica zaslužuje da ima aerodrom bar kao što je u Segedinu.

Svečanost povodom obeležavanja 110. godina od prvog Sarićevog leta održaće se sutra na Aerodromu Subotica, gde će revijalne letove izvesti  članovi Aero kluba „Ivan Sarić“.

Na današnji dan, pre 110 godina, održan prvi let Ivana Sarića

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 6 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 5620

Povezana vest

Povezane teme

aeroklub ivan sarić

Aerodrom Subotica

aerodrom bikovo

ivan sarić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.