Komentara: 8
Pregleda: 3236

Na današnji dan, pre 110 godina, održan prvi let Ivana Sarića

16.10.2020. u 15:42h
Izvor: Subotica.com
Vreme otprilike kao i danas, samo sa mnogo jačim vetrom. Ali to nije osujetilo gotovo sedam hiljada Subotičana da se tog 16. oktobra 1910. godine okupe na Gradskom hipodromu i budu svedoci istorijskog čina. Netremice su posmatrali mladog sugrađanina Ivana Sarića i njegovu mašinu, kakvu do tada nisu videli nigde i očekivali da vide čudo – da mašina poleti.
Na današnji dan, pre 110 godina, održan prvi let Ivana Sarića

Čudo se i dogodilo. Letelica Ivana Sarića, sastavljena u podrumu njegovog doma u ulici Braće Radić, poletela je iznad hipodroma i na visini od 30 metara i obašao je celo trkalište. Let aviona „Sarić 1“ tako e otvorio stranice vazduhoplovstva na ovim prostorima.

Tradiciju sportskog letenja koje je utemeljio Ivan Sarić i danas čuva Aero klub koji nosi njegovo ime.  Kao što je tada Sarić letelicu pokrenuo sam, sledeći svoju viziju i upornost, tako i aero klub danas radi zahvaljujući entuzijazmu  svojih članova, kojih ima više od stotinu.  Sami, svojim sredstvima, bez podrške sportskog saveza i novca iz budžeta, održavaju Aerodrom Subotica (poznatiji kao Bikovački aerodrom) i organizuju obuke motornog letenja, jedriličarstva, paraglajderstva i podobranstva.

 

- U godini u kojoj obeležavamo veliki jubilej imali smo puno planova kako da, nizom takmičenja, proslavimo ovaj važan datum. Epidemiološka situacija nam je neke od tih planova osujetila – kaže Bojan Burger iz Aero kluba „Ivan Sarić“. – Međutim, mi od naših planova za budućnost ne odustajemo. Želimo da omasovimo sve sekcije, da ih podignemo na viši nivo. Imamo sjajne uslove za obuke u motornom letenju, jedriličarstvu, padobranstvu, a sve je spremno i za školu letenja zmajevima, nedostaje nam samo nastavni kadar. Imamo šest aviona, koji su privatni ili u vlasništvu članova kluba i dve jedrilice koje su ispravne. Sportsko letenje je veoma skup sport i kako nemamo nikakvu podršku, sve što radimo finansiramo sopstvenim sredstvima. Sportsko letenje je generalno u teškom položaju i opstaje zahvaljujući velikoj ljubavi pojedinaca prema vazduhoplovstvu.

Letenja nema bez aerodroma, a Subotica je jedan od retkih gradova čiji je aerodrom u registrima upisan kao međunarodni. Zahvaljujući tome, nedavno je otvoren privremeni granični prelaz, tako da avioni mogu nesmetano da poleću i sleću na Bikovački aerodrom.

- Međunarodnih letova je bilo i ranije, ali su za njih bile potrebne posebne dozvole. Sada je dovoljan samo pasoš i mnogi privrednici, i domaći i strani, već su iskoristili tu pogodnost – objašnjava naš sagovornik. – Aerodrom je veliki saobraćajni i infrastrukturni projekat, ali ima velike benefite za grad, može mnogo da doprinese razvoju privrede i turizma, da privuče nove investitore. Sada ga mi sami održavamo, a travnata pista nas godišnje košta nekoliko hiljada evra. Uz to je i oštećena, što naši piloti znaju pa ih obilaze, ali to nije slučaj sa onima koji dolaze sa strane. Naša pista je duga 1.200 metara, oko 300 metara duža od piste u Segedinu, a široka toliko da tri jedrilice mogu istovremeno da uzlete. To je zaista veliki potencijal ali bi trebalo da se obnovi, betonira i da bude na ponos celom gradu. Ne kažemo da je to jeftino, ulaganje u aerodrom nije brzo isplativo, ali Subotica zaslužuje da ima aerodrom bar kao što je u Segedinu.

Svečanost povodom obeležavanja 110. godina od prvog Sarićevog leta održaće se sutra na Aerodromu Subotica, gde će revijalne letove izvesti  članovi Aero kluba „Ivan Sarić“.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 nedelju i 2 dana
Komentara: 8
Pregleda: 3236
Povezana vest
Povezane teme
aeroklub ivan sarić Aerodrom Subotica aerodrom bikovo ivan sarić
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.