Komentara: 0
Pregleda: 4250
Foto

Na Paliću počeo 30. Festival evropskog filma

16.07.2023. u 01:10h
Izvor: Subotica.com
Dodelom nagrade „Aleksandar Lifka“ Bogdanu Dikliću večeras je na Paliću počeo 30. Festival evropskog filma.
Na Paliću počeo 30. Festival evropskog filma
Foto: Damir Vujković

Priznanje koje se dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji našem proslavljenom glumcu uručili su Duško Kovačević, predsednik Saveta i Radoslav Zelenović, direktor FEF.

- Bogdana Diklića sam upoznao početkom sedamdesetih godina na Akademiji za pozorište kako se tad zvao današnji FDU. Družili smo i povremeno radili. Dik je jedan od naših najznačajnijih glumaca koji je odigrao uloge u filmovima koji se pamte. Ove godine je tačno 40 godina od premijere „Maratonaca“, to je lepa priča, a manje lepa je da smo mi bili mlađi 40 godina i zato je taj film tako tragičan – rekao je Duško Kovačević prilikom uručenja nagrade.

Na Paliću počeo 30. Festival evropskog filmaDirektor FEF Palić, Radoslav Zelenović, nadovezao se na reči svog dugogodišnjeg kolege.

- Što bi rekao Duško, festival nam je stigao u najlepše doba – trideset godina. Da je bilo lako – nije. Da je bilo veliko zadovoljstvo – jeste. Da je moglo više – verovatno. Da je moglo bolje – teško. A najlakše je bilo u onom delu kada su nam pomagali predsednici Saveta našeg festivala, Žilnik, Lečić, Milena Dravić, Mira Banjac, Duško Kovačević.

Na Paliću počeo 30. Festival evropskog filmaDiklić je u kultnom filmu „Maratonci trče počasni krug“ glumio je Mirka, a njegove replike izgovorene pre četiri decenije i danas se citiraju.

- Momak u tom filmu je moj unuk, kažu da je darovit, ali ja nešto ne znam – u svom stilu je odgovorio Diklić. - Sa Palićem sam odavno povezan, ovde sam kao mali tramvajem dolazio u Zoološki vrt. Nećete mi zameriti, bio sam već u siličnoj prilici. Ne mogu da kažem ništa novo. Jako sam radostan. Ponovo ću reći da sam ja predstavnik svih ljudi sa kojima sam radio ovih prvih 48 godina i svima se zahvaljujem.

Na Paliću počeo 30. Festival evropskog filma

Festival evropskog filma je tri decenije jedan od simbola Subotice poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

- Mnogi kažu da život počinje u tridesetim godinama i zato kažu da su to najbolje godine. Tokom svog sazrevanja festival je izdražao mnogobrojne nedaće, valjda zato što je nastao u godinama kada nisu bile za to i nije ni mislio u šta će izrasti, a on je izrastao u pravoga diva. Prkoseći vremenu i prilikama, a praveći paradoske, jer kako objasniti drugačije da zemlja koja nije članica EU ima jedan od najboljih festivala u toj istoj uniji - podsetio je gradonačelnik Bakić. – Kultura je nešto što je najbitnije za opstanak i identitet jednog naroda i u tom kontekstu jubilej Palićkog festivala je veliki događaj. Grad Subotica se borio za ovaj festival dugo i tiho, u vreme kada su mnogi otkazivani naš festival je trajao. Uveren sam da će još dugo trajati, jer ima kvalitet i to je nepobitno.

Na Paliću počeo 30. Festival evropskog filma

Palić je večeras bio centar evropske kinematografije, a Festival evropskog filma uživa podršku Pokrajinske vlade, koja je prepoznala značaj razvoja sedme umetnosti na severu Srbije.

- Ovaj festival traje već 30 godina i ovo je jublej u okviru koga ćemo videti sjajne filmove, reditelje, producente, a pre svega tu je subotička publika koja već treću deceniju ima privilegiju da bude domaćin ovakvog festivala - istakao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade. - Filmska industrija u našoj zemlji beleži intenzivan rast, ulaže se sve više sredstava u ovaj važan kulturni segment. Film je jedna od umetničkih čarolija 20.veka, a brojna filmska ostvarenja  snimana su u Vojvodini poput Santa Marija dela Salute", "Ime naroda" a u toku je i snimanje "Deca Kozare". Pokrajinska vlada je i ove godine uspela da pomogne brojna ostvarenja, da kažem renesansu filmu. Kultura je temelj duhovnosti i opstanka jednog naroda i mi ovde vidimo posvećenost i privrženost filmu.

Po završetku svečane ceremonije, glavni takmičarski program otvoren je projekcijom filma „Madam Di Bari” rediteljke Majven. Ovo ostvarenje prikazuje život Žane Beku koja je rođena kao vanbračna ćerka siromašne krojačice 1743. godine, a koja je slavu stekla na dvoru Luja 15, postavši njegova poslednja zvanična ljubavnica.

Izvor: Subotica.com

30. FEF Palić - Svečano otvaranje 30. Festivala evropskog filma "Palić"

30. FEF Palić - Svečano otvaranje 30. Festivala evropskog filma "Palić" 30. FEF Palić - Svečano otvaranje 30. Festivala evropskog filma "Palić" 30. FEF Palić - Svečano otvaranje 30. Festivala evropskog filma "Palić" 30. FEF Palić - Svečano otvaranje 30. Festivala evropskog filma "Palić" 30. FEF Palić - Svečano otvaranje 30. Festivala evropskog filma "Palić" 30. FEF Palić - Svečano otvaranje 30. Festivala evropskog filma "Palić" 30. FEF Palić - Svečano otvaranje 30. Festivala evropskog filma "Palić" 30. FEF Palić - Svečano otvaranje 30. Festivala evropskog filma "Palić"
Pogledaj ostale fotografije

30. FEF Palić - Festivalska žurka

30. FEF Palić - Festivalska žurka 30. FEF Palić - Festivalska žurka 30. FEF Palić - Festivalska žurka 30. FEF Palić - Festivalska žurka 30. FEF Palić - Festivalska žurka 30. FEF Palić - Festivalska žurka 30. FEF Palić - Festivalska žurka 30. FEF Palić - Festivalska žurka
Pogledaj ostale fotografije

30. FEF Palić - Koktel povodom otvaranja Festivala evropskog filma "Palić"

30. FEF Palić - Koktel povodom otvaranja Festivala evropskog filma "Palić" 30. FEF Palić - Koktel povodom otvaranja Festivala evropskog filma "Palić" 30. FEF Palić - Koktel povodom otvaranja Festivala evropskog filma "Palić" 30. FEF Palić - Koktel povodom otvaranja Festivala evropskog filma "Palić" 30. FEF Palić - Koktel povodom otvaranja Festivala evropskog filma "Palić" 30. FEF Palić - Koktel povodom otvaranja Festivala evropskog filma "Palić" 30. FEF Palić - Koktel povodom otvaranja Festivala evropskog filma "Palić" 30. FEF Palić - Koktel povodom otvaranja Festivala evropskog filma "Palić"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 meseci i 4 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 4250
Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

european film festival palic

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.