Komentara: 80
Pregleda: 17340

Na hitnu pomoć čekali skoro dva sata

19.11.2013. u 16:38h
Izvor: RTV Yueco
Subotičanin Nikola Stantić, star 66 godina, preminuo je od srčanog udara nakon što je ekipa hitne pomoći stigla na lice mesta skoro 2 sata posle poziva. Pacijent se nalazio u ulici koja je udaljena svega 400 metara od službe hitne pomoći. Već u vozilu hitne pomoći , pacijentovo stanje se pogoršalo i on je bolnici preminuo.
Na hitnu pomoć čekali skoro dva sata

Porodica Stantić se pita da li zaista samo jedno vozilo i jedan lekar pružaju pomoć stanovnicima Subotice i okolnih mesta. U Domu zdravlja kažu da u toku prepodnevnih sati dežuraju dve ekipe HMP, a da odluku o hitnosti slučaja donosi dežurni dispečer-medicinski tehničar.

Iako žive samo 400 m od Službe hitne medicinske pomoći, 5. novembra na dolazak lekarske ekipe porodica Stantić je čekala od 9.08h kada je upućen prvi poziv, do 10.55h. Tek posle tri poziva lekarska ekipa je stigla uz obrazloženje da je prethodno bila na terenu u Bikovu. Da li je lekarska pomoć stigla kasno ili se pacijentu nije moglo pomoći, porodica ne zna, ali pacijent je preminuo.

S obzirom na besvesno stanje u kojem se pacijent nalazio članovi porodice nisu mogli sami da ga prevezu do Hitne pomoći.

U Domu zdravlja kažu da ne mogu da komentarišu konkretan slučaj, jer porodica nije uložila zvaničnu žalbu, te da ne znaju šta se tog dana tačno dešavalo ali da mogu da zaključe da je lekarska ekipa bila zauzeta, a da je dežurni tehničar, koji prima pozive zaključio da nije reč o prvom stepenu hitnosti.

Tokom prepodnevnih sati, u Službi hitne medicinske pomoći dežuraju dve ekipe. Jedna ekipa, koju čine lekar specijalista urgentne medicine, urgentni medicinski tehničar i vozač izlaze na prvi red hitnosti, odnosno na sva hitna stanja koja zahtevaju momentalnu reakciju, kao i na jvna mesta. Druga lekarska ekipa u kojoj je lekar opšte prakse izlaze kod pacijenata koji zahtevaju neodložnu medicinsku pomoć i rade kućne posete. Od 13 časova do 23 h dežura još jedna lekarska ekipa. Pozive prima iskusni medicinski tehničar, što kažu da je uobičajeni rad u svim domovima zdravlja u celoj Srbiji.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 80
Pregleda: 17340
Povezane teme

hitna pomoć

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.