Komentara: 51
Pregleda: 11232
Foto

Na Gabriću uskoro gotov regionalni podsistem za navodnjavanje

11.05.2018. u 16:32h
Izvor: Subotica.com
Premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišli su danas radove na izgradnji regionalnog podsistema za navodnjavanje „Tisa-Palić“ u naselju Gabrić, jedan od jedanaest projekata koji se finansiraju iz Programa za navodnjavanje - Abu Dabi fonda u Vojvodini.
Na Gabriću uskoro gotov regionalni podsistem za navodnjavanje

Vrednost radova, koji bi prema planu trebalo da budu završeni u julu, iznosi 4,75 miliona evra.

- Prošle godine smo bili pogođeni vanrednim sušama i videli smo koliko naša poljoprivreda nije opremljena da se nosi sa klimatskim promena, te smo počeli intenzivno da razmišljamo kako da promenimo pravac razvoja srpskog agrara, kako bi bio što otporniji na vremenske nepogode – istakla je premijerka Ana Brnabić. - Važna je i elektrifikacija polja, odnosno da dovedemo struju do svake njive kako bi ljudi mogli da ih navodnjavaju. U sredu sam obišla i sisteme za odbranu od poplava, a u junu će biti raspisan konkurs za posebne radarske sisteme za protivgradnu zaštitu koji će biti postavljeni u Valjevu, kao najkritičnijem području.

Na Gabriću uskoro gotov regionalni podsistem za navodnjavanje

Premijerka je dodala da će do kraja mandata Vlade, na čijem je čelu srpska poljoprivreda, izgledati drugačije i biti otpornija na vremenske prilike.

- Dosta kasnimo, u poljoprivredu se nije ulagalo ni dovoljno, ni strateški. Sada idemo u pet pravaca kako bi za neke četiri godine naša poljoprivreda bila otpornija na klimatske promene. Tehnička dokumentacija je bila čest problem i moram da pohvalim činjenicu da dok se radi ovih jedanaest, Pokrajinska vlada priprema projekte narednih 18 sistema – dodala je premijerka.

Na Gabriću uskoro gotov regionalni podsistem za navodnjavanje

U sisteme za navodnjavanje ulaže i Pokrajinska vlada, koja je sa 126 miliona dinara finansirala izradu projektne dokumentacije.

- Ovo je veliki posao, svedoci smo klimatskih promena i suše koja je bila velika opomena prošle godine, moraćemo mnogo više da radimo u narednom periodu, da bi uz elektrifikaciju polja, i uz dodatne podsticajne mere za one koji žele da nabave sisteme za navodnjavanje, bili mnogo zaštićeniji od nepovoljnih klimatskih uslova – poručio je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade. - Ovakvi projekti nastaviće se i u drugoj fazi gde će kroz 13 projekata na oko 60.000 hektara biti pripremljena osnova na kojoj će zadruge i poljoprivrednici povlačiti kanalsku vodu do svojih površina. Cilj je da ove i narednih godina na gotovo 30 lokacija rekonstruišemo dvonamenske i regionalne sisteme i stvorimo uslove za navodnjavanje u Vojvodini.

Na Gabriću uskoro gotov regionalni podsistem za navodnjavanje

Podsistem „Tisa- Palić" obezbediće vodu za navodnjavanje 35.000 hektara na područjima Sente, Kanjiže, Subotice i Bačke Topole kao osveženje vode u prirodnim jezerima Palić i Ludaš.

Izvor: Subotica.com
Obilazak sistema za navodnjavanje (podsistem Tisa-Palić) Obilazak sistema za navodnjavanje (podsistem Tisa-Palić) Obilazak sistema za navodnjavanje (podsistem Tisa-Palić) Obilazak sistema za navodnjavanje (podsistem Tisa-Palić) Obilazak sistema za navodnjavanje (podsistem Tisa-Palić) Obilazak sistema za navodnjavanje (podsistem Tisa-Palić) Obilazak sistema za navodnjavanje (podsistem Tisa-Palić) Obilazak sistema za navodnjavanje (podsistem Tisa-Palić)
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 51
Pregleda: 11232
Povezane teme

igor mirović

sistem za navodnjavanje

ana brnabić

sistem za navodnjavanje "tisa-palić"

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.