Komentara: 16
Pregleda: 4841
Foto

Na centralnoj svečanosti 113. "Dužijance" bandašica Dunja Šimić predala hleb od ovogodišnjeg žita gradonačelniku Bakiću

14.08.2023. u 12:22h
Izvor: Subotica.com
U okviru centralne svečanosti "Dužijance" koja se organizuje na Gradskom trgu, ovogodišnji bandaš Petar Vukmanov Šimokov i bandašica Dunja Šimić doneli su venac i predali hleb od ovogošnjeg žita prvom čoveku našeg grada, koji je istakao da su međusobno poštovanje, uvažavanje i zajedništvo temelj sutrašnjice i prosperiteta našeg grada.
Na centralnoj svečanosti 113. "Dužijance" bandašica Dunja Šimić predala hleb od ovogodišnjeg žita gradonačelniku Bakiću

Svečana povorka, koja je brojala blizu 500 ljudi, uputila se nakon svečane mise u katedrali Svete Tereze Avilske ka Gradskom trgu, gde je održana centralna svečanost 113. "Dužijance". Bandaš i bandašica doneli su venac i hleb od novog žita, koji je bandašica predala gradonačelniku, Stevanu Bakiću. 

Na centralnoj svečanosti 113. "Dužijance" bandašica Dunja Šimić predala hleb od ovogodišnjeg žita gradonačelniku Bakiću- Tradicija i običaji u životu jednog naroda, pored jezika i religije, verovatno najpresudnije utiču na stvaranje i očuvanje etničkog identiteta te zajednice. Upravo Dužijanca kao svetkovina nastala u porodičnim krugovima na ovdašnjim salašima od davnina ispunjava jednu od svojih najznačajnijih uloga, a to je čuvanje identiteta naroda sa ovih prostora. Dužijanca ima svoju istoriju, svoju vrednost, svoje bogatstvo i religioznost. To je zahvala Bogu za završetak žetve, za plodove zemlje, pohvala čoveku za njegov rad - istakao je Bakić, dodavši da u našem gradu, pored Srba kao većinskog naroda, žive i pripadnici više od 20 manjinskih zajednica, od kojih je svaka izuzetno važna za naš grad - Uvereni da međusobno razumevanje, zajednički rad i trud uvek doprinose zajednici i donose dobre rezultate, mi preduzimamo sve da zajedništvo, poštovanje identiteta i uvažavanje posebnosti ostanu temelj naše sutrašnjice i prosperiteta našeg grada. Subotička lokalna samouprava će i ubuduće pružati podršku hrvatskoj nacionalnoj zajednici, a to ćemo potpuno je izvesno, činiti i kada su u pitanju druge zajednice na teritoriji našeg grada. 

Ove godine je "Dužijanca" prvi put održana i na teritoriji BIH, u Blagaju i Mostaru, a plan je da se u narednim godinama ona predstavi i u Beogradu. 

Na centralnoj svečanosti 113. "Dužijance" bandašica Dunja Šimić predala hleb od ovogodišnjeg žita gradonačelniku Bakiću

- Ove godine smo obeležili 113. "Dužijancu", a svečanom misom, povorkom i predajom hleba gradonačelniku završavamo proslavu. U samoj organizaciji je učestvovalo oko 100 ljudi, dok je u samom programu učešće uzelo oko 500 ljudi - što kao deo kulturno-umetničkih društava, što kao risari, bandaši, bandašice. Ono što je impresivno, jeste da je veliki broj mladih i dece koji su došli da uzmu učešće u ovogodišnjoj "Dužijanci". Plan je da posle Subotice, Zagreba, Novog Sada i Mostara i u Beogradu predstavimo "Dužijancu" - kaže Marinko Piuković, predsednik Udruženja bunjevačkih Hrvata. 

Centralne ličnosti "Dužijance" su svakako bandaš i bandašica, a ove godine je ta uloga pripala Petru Vukmanovu Šimokovu i Dunji Šimić

Na centralnoj svečanosti 113. "Dužijance" bandašica Dunja Šimić predala hleb od ovogodišnjeg žita gradonačelniku Bakiću

- Ovo je velika čast, oblačim se otkad znam za sebe, uvek sam gledao na bandaša i bandašicu kao na nešto posebno, i čast je da evo, ove godine, ja baš budem u toj ulozi - rekao je Petar, dok Dunja ne krije da su joj od uzbuđenja podrhtavale ruke - Zaista je velika čast, ovde je veliki broj mladih, koji su aktivni, godinama se oblače, a baš su nas izabrali da mi budemo ti koji će odneti venac do oltara i onda hleb na Gradski trg, naravno da sam bila jako uzbuđena, ruke su mi se tresle, osećaj je zaista divan.

Izvor: Subotica.com
Dužijanca 2023 - Centralna svečanost Dužijanca 2023 - Centralna svečanost Dužijanca 2023 - Centralna svečanost Dužijanca 2023 - Centralna svečanost Dužijanca 2023 - Centralna svečanost Dužijanca 2023 - Centralna svečanost Dužijanca 2023 - Centralna svečanost Dužijanca 2023 - Centralna svečanost
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 meseci i 18 časova
Komentara: 16
Pregleda: 4841
Povezane teme

dužijanca

stevan bakić

centralna svečanost

marinko piuković

113. dužijanca

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.