Komentara: 0
Pregleda: 4940
Foto

Muzička škola proslavlja vek i po postojanja

16.10.2018. u 14:37h
Izvor: Subotica.com
Za Muzičku školu Subotica cela godina biće u znaku velikog jubileja, koji će se obeležiti nizom koncerata, večerima kamerne muzike, nastupima učenika i maturanata, a u planu je i izrada monografije, koju vredno pišu dva muzikologa.
Muzička škola proslavlja vek i po postojanja

Ako postoji neko mesto u gradu na kojem ćete uvek čuti muziku, onda je to zasigurno Muzička škola iz čijih zidina se probijaju melodični zvuci klavira, harmonike, gitare ili nekog od duvačkih instrumenata, koji neretko zaustavljaju i navode slučajne prolaznike da se dive njihovim čarima. Ova godina veoma je posebna za ovu obrazovno-kulturnu ustanovu, jer proslavlja 150. godišnjicu rada i postojanja, a obeležavanje ovog velikog jubileja otpočeće u četvrtak, 18. oktobra, koncertom u jedinstvenom ambijentu velelepne Sinagoge, s početkom u 19 časova.

Prvi događaj je centralna svečanost na kojoj će nastupiti naši bivši đaci, a sada poznati podijumski umetnici Rita Kinka, Laura Levai Aksin, Saša Štulić i sestre Gereg. Pre njihovog nastupa, premijerno ćemo prikazati spot koji smo snimili pre nekoliko nedelja, a koji simbolično traje 150 sekundi i u njemu učestvuje 150 đaka - najavljuje Dragana Nikolić, direktorka Muzičke škole, dodajući da spot predstavlja jedinstvenu priču o tome koliko ovoj ustanovi znače svi njeni đaci. - Spot prikazuje devojku koja na biciklu dolazi do potpuno prazne škole, što simboliše da ova škola bez đaka nema nikakvu vrednost, ona gubi svoj smisao i osnovu svrhu. Ulazeći u učionice koje su prazne, devojka šalje poruku svom drugaru, koji se sa ostalim učenicima nalazi na Trgu, gde ispisuju 150. Ona odlazi do njih, a potom svi zajedno trče do škole, ispunjuju učionice, idu na hor i orkestarsku probu, te svojim prisustvom vraćaju muziku, radost i život školi.

Muzička škola proslavlja vek i po postojanja

Cela školska godina, u kojoj je u septembru krenulo 650 đaka, biće u znaku jubileja, zbog čega je formiran i Organizacioni odbor zadužen za planiranje programa. Tako će nakon centralne svečanosti, uslediti koncert profesora Muzičke škole za Dan prosvetnih radnika, a potom i tradicionalni Novogodišnji koncerti, na kojima će nastupiti učenici osnovne muzičke škole, simfonijski orkestar i hor sa solistima.

- Orkestar priprema Mocartovu "Krunidbenu misu u ce-duru", koja se izvodila i za stotu godinjicu škole, kao i Betovenovu "Horsku fantaziju", koju su svirali pre više od 15 godina. Tokom sledeće godine, u planu su Veče kamerne muzike, koncert učenika pobednika republičkih takmičenja, a kruna proslave biće koncert maturanata uz pratnju simfonijskog orkestra. Tradiciju sviranja maturanata sa simfonijskim orkestrom, naša škola neguje već 50 godina i za to je zaslužna profesorka Elvira Husar, koja je vodila orkestar. Prava je retkost u Srbiji da jedna muzička škola ima takav orkestar koji može da isprati maturante, a u kojem sviraju đaci i profesori - ističe naša sagovornica, dodajući da će u toku školske godine biti završena i monografija, koju vredno pišu muzikolozi Miroslav Stantić i Anita Mrđanov.

Muzička škola Subotica osnovana je 1868. godine, što je čini najstarijom muzičkom školom na ovim prostorima. Na samom početku imala je svega tri odseka, za pevanje, violinu i violončelo, dok danas učenici koji pohađaju osnovnu muzičku školu, mogu da izučavaju jedan od dvadesetak ponuđenih instrumenata, a oni u srednjoj da biraju između šest obrazovnih profila, kao što su muzički saradnik – teoretičar, dizajner zvuka, muzički izvođač klasične, tradicionalne, džez ili crkvene muzike, na kojem se nastava realizuje samo na mađarskom jeziku.

- U vreme osnivanja, najveći problem bio je nedostatak školovanih muzičara, te su časove držali oni koji su priučeni i koji su imali instrumente. Tada se umetnošću bavila isključivo elita, a glavni kulturni događaji odvijali su se u crkvama. Kako je vreme odmicalo, u zavisnosti od istorijskih i vremenskih prilika, tako se i sama škola menjala, a danas delujemo na dva ključna fronta. Prvi jesu ona deca koja žele profesionalno da se bave muzikom, te je naš zadatak da dobiju vrhunsko znanje, da ovde mogu da se školuju do kraja srednje škole, a potom da odu na najprestižnije fakultete. Drugi, koji nam je takođe veoma važan, jesu deca koja uče muziku zbog sopstvenog opšteg obrazovanja, od koje želimo da napravimo buduću kvalitetnu publiku. Ovde dobijaju kvalitetno muzičko obrazovanje, uče se dobrom muzičkom ukusu, razvijaju motoriku, pamćenje, inteligenciju, osobine za timski rad, uče da slušaju i poštuju jedni druge, sve one plemenite osobine i vrednosti koje su vremenom počele da blede - priča direktorka škole.

Muzička škola proslavlja vek i po postojanja

Muzička škola se po mnogo čemu izdvaja od dugih umetničkih škola u Srbiji, a pre svega po tome što je jedina u kojoj se nastava odvija na srpskom i mađarskom jeziku. Tokom školske godine organizuje četiri velika muzička događaja, pored kojih učenici, orkestar i hor beleže preko 80 nastupa na različitim manifestacijama, festivalima, izložbama ili prilikom svečanog početka akademskih godina.

Za vek i po, koliko postoji škola, kroz nju je prošlo i prolazi isto toliko generacija, iz kojih su se iznedrili brojni poznati i kvalitetni muzičari kao što su Tibor Kerekeš, danas profesor trube na fakultetu u Sloveniji, solo pevačica sopran Gordana Kosić, koja živi i radi u Londonu, čuvena pianistkinja Jasminka Stanču, koja je u Beču, te još gomila mladih muzičara koji se školuju u Gracu, Lincu i sviraju u filharmonijama širom sveta.

- Mislim da je Muzička škola centralna i jedina obrazovna ustanova u Subotici koja se profesionalno bavi muzikom, ali i jedna od vodećih institucija kada je u pitanju kulturni život grada. Ostale škole obeležavaju Svetog Savu i Dan škole, dok mi imamo i učestvujemo na manifestacijama tokom cele godine. Mislim da deca u našoj školi zaista uživaju, da im se ovde veoma dopada i da se dobro osećaju. Pošto ih je malo u razredu, do petnaestak učenika, svi se dobro poznaju i vlada jedna porodična atmosfera - zaključuje Nikolić.

Muzička škola proslavlja vek i po postojanja

Program obeležavanja 150. godišnjice Muzičke škole Subotica

Četvrtak, 18. oktobar

  • 19h: Centralna svečanost obeležavanja jubileja - koncert u Sinagogi, nastupaju Rita Kinka (klavir), Laura Levai Aksin (flauta), Saša Štulić (tenor) i sestre Noemi i Enike Gereg (klavirski duo).

Sreda, 7. novembar

  • Koncert za Dan prosvetnih radnika - Velika većinica Gradske kuće, nastupaju profesori Muzičke škole Subotica.

Petak, 7. decembar

  • Novogodišnji koncert - MKC "Nepker", nastupaju učenici osnovne muzičke škole i Baletska škola "Raičević".

Sreda, 12. decembar

  • Novogodišnji koncert - Velika većnica Gradske kuće, nastupa simfonijski orkestar i hor Muzičke škole sa solistima.
Izvor: Subotica.com
Muzička škola uoči velikog jubileja - 150 godina postojanja Muzička škola uoči velikog jubileja - 150 godina postojanja Muzička škola uoči velikog jubileja - 150 godina postojanja Muzička škola uoči velikog jubileja - 150 godina postojanja Muzička škola uoči velikog jubileja - 150 godina postojanja Muzička škola uoči velikog jubileja - 150 godina postojanja Muzička škola uoči velikog jubileja - 150 godina postojanja Muzička škola uoči velikog jubileja - 150 godina postojanja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4940

Povezana vest

Povezane teme

muzička škola

dragana nikolić

obeležavanje godišnjice

jubilej

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.